Deloitte Private: Dodijeljena priznanja najuspješnijim hrvatskim tvrtkama

U okviru događanja održano je i natjecanje pet odabranih startupova. Predstavili su se Creative Fields, Erato, Gamechuck, MobileOne i Next Level Frik, a žiri u kojem su bili predstavnici tvrtki uvrštenih na Deloitteovu listu za pobjednika je odabrao Erato

u 21:33 Zadnja izmjena: 05.12.2018 u 16:20
134
Deloitte Private
Izet Ždralović (Microblink), Vedrana Jelušić Kašić (Deloitte), Mateo Perak, Nikola Kapraljević (Infinum). Mario Ivić (Telum), Ivan Božić (Ars Futura), Marta Longin (Rimax automobili). Nikola Jakić (Ars Futura), Natko Sertić (Deloitte( i Vedran Tolić (Q Software)

U sklopu redovitog okupljanja Deloitte Private inicijative koja okuplja privatne tvrtke, brzo rastuće firme i fondove za kapitalna ulaganja u prostoru Zagrebačkog inovacijskog centra održana je u četvrtak navečer svečana dodjela priznanja najuspješnijim hrvatskim tvrtkama, koje su se ove godine plasirale na Deloitteovu listu 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki Srednje Europe. Nagrada obuhvaća tvrtke s prostora srednje Europe, od Baltika do Jadrana.

Izvješće prati rast prihoda kompanija u četverogodišnjem razdoblju. Da bi se  tvrtke kvalificirale za uvrštenje na ljestvicu morale su ispuniti nekoliko kriterija:

  • u 2014., 2015. i 2016. godini godišnji prihodi tvrtke morali su iznositi najmanje 50.000 eura, a u 2017. su morali biri veći od 100.000 eura;
  • tvrtke su morale imati sjedište u nekoj od srednjoeuropskih zemalja (Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Češka, Estonija, Hrvatska, Latvija, Litva, Makedonija, Mađarska, Moldavija, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Slovačka ili Srbija);
  • tvrtka se mora baviti razvojem ili proizvodnjom zaštićene tehnologije ili značajna kapitalna sredstva trošiti na istraživanje i razvoj;
  • u svojoj vlasničkoj strukturi ne smije imati ovisne subjekte u pretežitom vlasništvu strateških subjekata.

Osam dobitnika priznanja

Tvrtka mladog solinskog inovatora Ivana Mrvoša Include s rastom od 1950 posto pobjednik je u kategoriji Zvijezde u usponu koja obuhvaća tvrtke do četiri godine starosti. Zagrebačka tvrtka  tvrtka Q Software s rastom od 3894 posto plasirala se na treće mjesto liste 50 najbrže rastućih tehnoloških tvrtki starijih od četiri godine.

Slijede Ars Futura na 10. mjestu (rast u četverogodišnjem razdoblju 914%), Microblink na 14. mjestu (702%), Rimac Automobili na 36. mjestu (361%), Infinum na 40. mjestu (315%), Telum na 41. mjestu (313%) te Profico na 47. mjestu (272%).

>>Znate li koje su najbrže rastuće tehnološke tvrtke u regiji?

Q Software, Ars Futura i Microblink su debitanti u kategoriji “zrelih” tvrtki,  Profico je  drugi put na listi, a Rimac Automobili i Telum su treću godinu uzastopno uvršteni na listu najbrže rastućih tehnoloških kompanija Srednje Europe. Infinum je pak na listi peti put u posljednjih šest godina.

Priznanja dobitnicima uručili su voditelji Deloitte Private inicijative za područje Adriatic regije – Vedrana Jelušić Kašić, partnerica u Deloitteovom odjelu financijskog savjetovanja i Natko Sertić, direktor u Deloitteovom odjelu za porezno savjetovanje.

Prosječna stopa rasta premašila 1000%

“Ponosni smo što se ove godine čak osam hrvatskih tvrtki plasiralo među pedeset najbrže rastućih tehnoloških firmi u Srednjoj Europi. Upravo ove tvrtke promiču inovacije i unapređuju konkurentnost našeg gospodarstva. Podrška poduzetništvu jedna je od glavnih strateških smjernica Deloittea“, rekla je Vedrana Jelušić Kašić.

Natko Sertić istaknuo je da je rast treću godinu zaredom premašio tisuću posto. Deloitteovo izvješće za 2018. pokazuje da se rast prihoda srednjoeuropskih tehnoloških tvrtki i dalje se ubrzava, pri čemu je prosječna stopa rasta u razdoblju 2014. – 2017. dosegnula 1290 posto. “Deloitte će s ponosom i u budućnosti podržavati razvoj tvrtki u tehnološkom sektoru te biti njihov partner u razvoju poslovanja”, dodao je Sertić.

U ime tvrtke Q Software nagradu je preuzeo Vedran Tolić, jedan od osnivača. “Radimo s dvije vrste klijenata: jedni su mnoge velike svjetske korporacije, a s druge strane radimo i s jako puno brzorastućih startupa. Ponosni smo na priznanje koje nam daje daljnji poticaj za razvoj i implementaciju novih rješenja, otvaranja novih tržišta, kontinuirano zapošljavanje i osposobljavanje novih djelatnika“, rekao je Tolić.

U okviru događanja održano je i natjecanje pet odabranih startupova. Žiriju u kojem su bili predstavnici hrvatskih tvrtki koje su ove godine uvrštene na listu najbrže rastućih tehnoloških kompanija u srednjoj Europi predstavili su se Creative Fields, Erato, Gamechuck, MobileOne i Next Level Frik.

>>EratoExpert punu produkciju očekuje u drugoj polovici godine

Pobjednik natjecanja je tvrtka Erato koja je razvila tehnologiju razumijevanja prirodnog jezika koja se ugrađuje u virtualne inteligentne pomoćnike ili, kako ih se sve češće kroatizirano naziva ‘chatbotove’. Sustav već primjenjuje Erste banka. Spomenimo da Erato razumije i hrvatske dijalekte.