Vlasnici Njujorške burze lansirali terminske ugovore utemeljene na bitcoinu

Zagovornici kriptovaluta nadaju se da će ICE-ovi terminski ugovori, koji su regulirani saveznim zakonima, pružiti toliko potreban legitimitet klasi imovine koja je obilježena sumnjom u nezakonite aktivnosti

45
bakkt

Vlasnica njujorške burze, tvrtka Intercontinental Exchange (ICE), lansirala je u nedjelju svoje terminske ugovore utemeljene na bitcoinu. Cilj je ohrabriti investitore koji oklijevaju oko trgovanja kriptovalutama. Tvrtka Bakkt, koja stoji iza terminskih ugovora, objavila je u postu na Twitteru da je prva transakcija provedena u 20:02 sati po istočnoameričkom vremenu.

Bakkt je platforma za trgovanje terminskim ugovorima utemeljenima na bitcoinu i drugom digitalnom imovinom koju je 2018. osnovao ICE. Platformu su počeli testirati u srpnju ove godine.

Kako bi izgradio platformu, Bakkt je surađivao s nizom organizacija, uključujući Boston Consulting Group (BCG), Microsoft i Starbucks. Namjera je potaknuti ljude na svakodnevno korištenje kriptovaluta, odnosno učiniti trgovanje i plaćanje kriptovalutama pristupačnim i prihvatljivim za male i institucionalne ulagače.

Tvrtka se također udružila s velikim investicijskim društvima kao što su Fortress Investment Group, Eagle Seven i Susquehanna International Group kako bi otvorila mogućnost da menadžeri koji upravljaju imovinom ponude bitcoin mirovinskim i investicijskim fondovima koji trguju na burzi.

>>Nema kriptovaluta bez blockchaina, ni blockchaina bez kriptovaluta

Isplata u bitcoinima

ICE-ovi terminski ugovori isplaćuju se u bitcoinima (physical settlement) i po tome se razlikuju od terminskih ugovora za digitalnu valutu koje je 2017. pokrenula konkurentska CME Group koji se isplaćuju u gotovini (financial settlement).

Zagovornici kriptovaluta nadaju se da će ICE-ovi terminski ugovori, koji su regulirani saveznim zakonima, pružiti toliko potreban legitimitet klasi imovine koja je obilježena sumnjom u nezakonite aktivnosti.

>>PwC razvio alat za reviziju poslovanja kriptovalutama

Osim toga, bitcoin je poznat po visokoj volatilnosti. Krajem 2017. vrijednost mu je dosegnula gotovo 20.000 dolara, no u 2018. uslijedio je snažan pad. U ovoj godini bitcoin se donekle oporavio i sada koleba između 9 i 10 tisuća dolara. Stručnjaci ovogodišnji rast pripisuju upravo planovima velikih tvrtki poput ICE-a i Facebooka vezanim uz kriptovalute.

>>Bitcoin vs Libra: Koje su ključne razlike između dviju kriptovaluta

Terminski ugovori, pravni ugovori o kupnji ili prodaji robe po određenoj cijeni i u određenom vremenu, omogućavaju investitorima da se klade hoće li vrijednost predmetne imovine rasti ili padati. U slučaju ICE-ovih terminskih ugovora utemeljenih na bitcoinu ulagači mogu trgovati dnevnim ili mjesečnim terminskim ugovorima, navodi se na internetskoj stranici ICE-a.

Mlaka reakcija tržišta

Dosadašnji pokušaji pokretanja terminskih ugovora utemeljenih na bitcoinu suočavali su se problemima. Cboe Global Markets, koji je vlastite terminske ugovore pokrenuo krajem 2017., objavio je početkom ove godine da će obustaviti izdavanje novih. Američka tvrtka LedgerX bila je prisiljena odustati od pokretanja vlastitih terminskih ugovora jer je regulator tržišta rekao da “još nisu odobreni”.

U prva 24 sata provedena je 71 transakcija terminskim ugovorima vezanima za bitcoin. No, u istom razdoblju je vrijednost bitcoina prema CoinBaseu pala za više od 1000 dolara, s 9700 dolara na razinu ispod 8200 dolara.

Slično se desilo i nakon što je Chicago Mercantile Exchange (CME) lansirao svoje terminske ugovore utemeljene na bitcoinu u prosincu 2017. Dan nakon lansiranja, 18. prosinca, vrijednost bitcoina pala je s 19.000 dolara ispod 17.000 dolara.

Iako je cijena bitcoina i ovog puta drastično pala, lansiranje ICE-ovih terminskih ugovora donosi višestruko pozitivne rezultate, tvrde u Bakktu.

“Prvog dana trgovanja investitori su pokazali snažan interes za naše terminske ugovore, a mjesečni ugovori (za listopad 2019.) bili su najtraženiji. Kao jedino potpuno uređeno tržište digitalne imovine, Bakktovi terminski ugovori utemeljeni na bitcoinu imat će ključnu ulogu u formiranju cijena i upravljanju rizikom na bitcoin tržištu”, navodi se u odgovoru za magazin Forbes.

>>J. P. Morgan pokreće vlastitu kriptovalutu kako bi transformirao platni promet

Pozitivan korak koji nija garancija uspješne budućnosti

Analitičarska tvrtka Gartner također navodi da je riječ o koraku naprijed za bitcoin. Bakktov proizvod, kao i nedavne vijesti o CME-ovim planovima o proširenju trgovanja terminskim ugovorima utemeljnim na bitcoinu, “ukazuju na sazrijevanje bitcoinskog tržišta kada je riječ o trgovanju vodećih institucionalnih ulagača i regulatora“, napisao je Avivah Litan iz Gartnera u odgovoru za Forbes.

“S vremenom će takvi potezi pridonijeti afirmaciji tržišta kriptovaluta, što može pozitivno utjecati na vrijednost bitcoina, posebno u slučaju globalnog ekonomskog usporavanja i razdoblja negativnih kamatnih stopa. Investitori i trgovci traže alternativu dionicama i obveznicama. Ali bitcoin je još uvijek rizično spekulativno ulaganje i nema garancije da će ove inicijative snažno utjecati na njegovu vrijednost, obim trgovanja i prihvaćanje”, navodi Litan.

Dodao je kako su jedna od značajnih pogodnosti Bakktove ponude skrbničke usluge za račune u kriptovalutama koje se nude klijentima. To bi, smatra Litan, trebalo potaknuti aktivnije trgovanje.

Bez takvih skrbničkih usluga oni koji investiraju u bitcoin moraju sami brinuti o sigurnosti svojih računa. A to je ozbiljna prepreka širem prihvaćanju kriptovaluta.”

“Bakkt je sigurno pozitivan korak za institucionalno trgovanje bitcoinom, ali nema jamstva da će se to pretočiti u financijski uspješnu budućnost bitcoina i ostalih kriptovaluta. To će pokazati isključivo vrijeme”, zaključio je analitičar Gartnera.