Marić: Nećemo ukidati mogućnost prekoračenja

Vlada ne bi podržala prijedlog da se ukine mogućnost da građani koriste prekoračenja i tako stvori dodatni pritisak na njihov svakodnevni život odnosno egzistenciju, naglasio je ministar financija

76
prešutna prekoračenja
foto: vlada.hr

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić sastali su se u srijedu s predstavnicima uprava banaka kako bi razgovarali o prešutnim prekoračenjima na tekućim računima građana.

U Hrvatskoj prešutno prekoračenje koristi oko 840 tisuća građana, a ukupan iznos prekoračenja je oko 7,5 milijardi kuna.

>>HNB: Prosječna visina odobrenog prekoračenja tekućeg računa 10.558 kn

Nakon sastanka je rečeno kako će se naći zadovoljavajuće rješenje tog pitanja, ali bez konkretnih detalja i rokova.

Ministar Marić istaknuo je kako se iskristaliziralo nekoliko dobrih prijedloga koji ispunjavaju načela socijalne osjetljivosti i pravičnosti. Ponovio je kako nema namjera, niti bi Vlada podržala takav prijedlog, da se ukine mogućnost da građani koriste prekoračenja i tako stvori dodatni pritisak na njihov svakodnevni život odnosno egzistenciju. Siguran sam da ćemo pronaći zadovoljavajuće rješenje i djelovati brzo na korist potrošača, poručio je ministar financija.

Guverner Vujčić rekao je kako treba pronaći rješenje kojim bi se na jednak način regulirao dopušteno i prešutno prekoračenja: “Imamo različite alternative – nominalnu ili efektivnu kamatnu stopu te da ako banka smanjuje ili ukida ograničenja da se ljudima omogući otplata tih potraživanja u najmanje dvanaest mjesečnih rata”.

U HNB-u, naime, smatraju kako je za veće prekoračenje potrebno omogućiti duže rokove otplate, istaknuo je Vujčić.

Direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović u ime banaka pozvao se na praksu drugih zemalja: “Jedan od prijedloga je da se ukine ograničenje efektivne kamatne stope, jer to ne postoji u niti jednoj zemlji Europske unije, a da se eventualno odredi ograničenje nominalne kamatne stope”.

>>Istraživanje: Financijska pismenost vs. financijska stabilnost