Porezna reforma 4.0: Zdravstveni porez i porezno rasterećenje mladih

Porezno rasterećenje mladih, sniženje stope PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu, oporezivanje bezalkoholnih pića proporcionalno udjelu dodanih šećera glavne su mjere četvrtog kruga porezne reforme

418
porezno rasterećenje mladih

Porezno rasterećenje mladih, sniženje stope PDV-a na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu, oporezivanje bezalkoholnih pića proporcionalno udjelu dodanih šećera, veće trošarine na duhanske proizvode i alkoholna pića te neoporezivi primici za topli obrok, smještaj, vrtić i dopunsko zdravstveno osiguranje neke su od mjera takozvanog četvrtog kruga porezne reforme kojeg su u petak predstavili predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar financija Zdravko Marić.

>>Znate li koji su novi propisi i zakoni na snazi od 1. siječnja

“Ukupno smanjenje u četvrtom krugu iznosi 3,75 milijardi kuna. Kada zbrojimo dva četiri kruga dolazimo do rasterećenja većeg od 10 milijardi kuna, dodamo li dvije miliajrde administrativnog rasterećenja, to je 12 milijardi kuna”, istaknuo je predsjednik Vlade.

Demografsko-gospodarsko-socijalne mjere

Stopa poreza na dohodak za osobe do 25 godina starosti se ukida, a za osobe u dobi od 26 do 30 godina smanjuje se na pola. Riječ je u demografskoj, gospodarskoj i socijalnoj mjeri, obrazlažu u Vladi.

“Zašto je to socijalna mjera? Pa ako utječe na povećanje neto plaće, utječe i na povećenje kreditne sposobnosti, utječe kod mladih zaposlenica na osnovicu za obračun porodiljnig dopusta…”, objašnjavao je ministar financija Zdravko Marić.
Poslodavci upozoravaju da će primjena mjere koja je usmjerena na samo jednu kategoriju zaposlenika izazvati zbrku.

“Imamo apsurdan primjer da će neki naši zaposlenici mlađi od 30 godina imati veće plaće od svojih nadređenih koji imaju 31 godinu”, rekao je za HRT Alen Sumina iz Nanobita.

“Plaća koju dobivamo kao pripravnici je najniža tijekom poslovne karijere koju ostvarimo. Tijekom godina iskustvo i godine staža, napredovanje na poslu, proširenje obitelji utječu na neto plaću. Zato ne bih to gledao kao da ćete plaću koju imate s 19 ili 24 godine imati tijekom cijelog svog radnog vijeka”, odgovara ministar Marić.

Izračun pokazuje da bi osobi do 25 godina s plaćom od 4000 kuna plaća porasla za 56 kuna, a onima s plaćom od 6800 kuna za 849 kuna. Zaposleniku u dobi između 26 I 30 godina u prvom slučaju plaća bi porasla za 28 kuna, a u drugom za 424 kune.

Manja stopa PDV-a na pripremu i usluživanje hrane

Opća stopa PDV-a od 1. siječnja 2020. snižava se s 25 na 24 posto, a stopa na pripremu i usluživanje hrane u ugostiteljstvu snižava se s 25 na 13 posto.
“Ovo je mjera koju poduzimamo kako bismo održali razinu prihoda iz turizma, a to znači I kvalitetu, ali i gestu koja kod onih na koje se najviše odnosi zahtijeva određene reakcije”, poručio je ugostiteljima premijer Plenković.

“Mi kao gospodarstvo ne bismo trebali biti ovisni o turizmu i ugostiteljstvu, ali donijeli smo odluku. Više ne govorimo o cijenama, nego o rastu plaća zaposlenika. To je poželjan ishod i nadam se da će tako biti”, rekao je ministar Marić.

Sredstva koja će se osloboditi snižavanjem stope PDV-a i drugim mjerama bit će prvenstveno usmjerena na povećanje plaća i nove investicije, što je nužno hrvatskom turizmu, uvjeren je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
“Pratit ćemo realizaciju i svi skupa nadamo se da ćemo imati zadovoljnije i bolje plaćene radnike”, rekao je Zdravko Marić za Dnevnik HRT-a.

Bude li paket mjera novog kruga porezne reforme prihvaćen, neće se više oporezivati primici za topli obrok, naknade za smještaj radnika, naknade zaposlenicima za smještaj djece u vrtićima, dodatno i dopunsko zdravstveno osiguranje za zaposlenike ako ga plaća poslodavac.

>>HUP predlaže manje oporezivanje dohotka i proširenje neoporezivih primitaka

“Ovaj prijedlog je malo u suprotnosti s našim namjerama da pojednostavnimo porezni sustav, ali ako želimo otvoriti prostor za rast primanja zaposlenika, prvenstveno onih čije su plaće ispod prosjeka odnosno ispod škara poreznog sustava, ovo je jedini način”, obrazložio je ministar financija Zdravko Marić.

Prag za plaćanje poreza na dobit po stopi od 12 posto povećat će se s 3 na 7,5 milijuna kuna. “Tako će 93 posto hrvatskih poduzetnika ući u stopu od 12 posto”, objasnio je premijer Plenković.

‘Zdravstveni’ porezi

Promijenit će se i sustav oporezivanja bezalkoholnih pića. Ubuduće će stopa ovisiti o količini dodanog šećera, a povećat će se trošarine na duhanske proizvode I alkoholna pića.

“Uvijek ću zagovarati preventivne mjere, a jedna od najučinkovitijih su visoke cijene cigareta, alkohola i šećera u pićima”, rekao je ministar zdravstva Milan Kujundžić.

“Bezalkoholna pića su i danas u sustavu oporezivanja. Oporezuju se fiksno, 40 kuna na 100 litara. Mi sada uvodimo oporezivanje u odnosu na gramažu ili postotak šećera. Kakav će biti učinak, vidjet ćemo. Prostora ima, ali ukupna cijena ne ovisi samo o trošarinama. Ona ovisi i o marži trgovaca, troškovima proizvođača. Kao kod svih sličnih mjera nećemo posegnuti za mjerom koja će značajni narušiti tržišne odnose. Uvođenjem ‘zdravstvenih poreza želimo poslati jasnu poruku, ali gledamo i ukupnu tržišnu sliku”, pojasnio je ministar financija Zdravko Marić u Dnevniku HRT-a.

Što se tiče duhana I duhanskih prerađevina, Marić podsjeća da ne smijemo zanemariti činjenicu da Hrvatska ima najdužu granicu sa zemljama koje nisu članice Europske unije te da “ne smijemo dopustiti da se ponovo probudi segment ‘sivog’ ili ‘crnog’ tržišta”.

“Svaki vid poreznog rasterećenja Hrvatskoj je dobar. Svaku kritiku gledamo kao pozitivnu kritiku. Vjerujem da ti ljudi govore u dobroj namjeri. Čet’ri godine u kontinuitetu smanjujemo poreze tako da i ovu najavu treba promatrati u okviru daljnjeg poreznog rasterećenja”, zaključio je ministar Marić.