Zaba pokreće program financiranja mikro i društveno odgovornih poduzetnika

U okviru inicijative Bankarstvo s društvenim utjecajem, Zaba će se posvetiti kreditiranju mikro i malih poduzetnika, financiranju društveno odgovornih poduzeća te pružanju besplatne financijske edukacije građanima i poduzetnicima

263
Bankarstvo s društvenim utjecajem

Zagrebačka banka predstavila je novu incijativu Bankarstvo s društvenim utjecajem (Social Impact Banking) na razini Grupe UniCredit čiji je cilj identificirati, poticati i financirati projekte i poduzetnike koji imaju potencijal za ostvariti pozitivan društveni utjecaj.

Riječ je o više detaljno osmišljenih aktivnosti kojima Zaba čini još jedan korak u području društvene odgovornosti. U okviru Bankarstva s društvenim utjecajem Zaba će se posvetiti kreditiranju mikro i malih poduzetnika, financiranju društveno odgovornih poduzeća te pružanju besplatne financijske edukacije građanima i poduzetnicima.

Duga tradicija društveno odgovornog poslovanja

“Zagrebačka banka ima dugu tradiciju društveno odgovornog poslovanja, bez obzira na to je li riječ o donacijama ili o programima koji podržavaju takvo poslovanje. Nedavno smo završili Moj Zaba Start, program kroz koji smo dodijeli pedeset potpora ukupne vrijednosti 5-6 milijuna kuna poduzećima i ustanovama koje su aktivne u novom poslovanju, znanosti i obrazovanju ili u društveno angažiranom radu. Danas želimo poručiti da smo posebno fokusirani na kompanije koje počinju s poslovanjem, na kompanije koje ulažu nove tehnologije, poduzeća koja su usmjerena na turizam koji ima društveni utjecaj, poljoprivredu…”, rekao je Miljenko Živaljić, predsjednik Uprave Zagrebačke banke.

>>Saznajte tko su pobjednici natječaja Moj Zaba Start 2019

Živaljić je dodao da će Zagrebačka banka za to osigurati liniju mikrokredita i druge financijske linije koje će usmjeriti prema tim segmentima društva. Međutim, istaknuo je, to nije sve. “Smatramo da moramo biti bliže svojim klijentima, da moramo promovirati poslovanje te da treba poticati i ohrabriti poduzetnike koji su spremni zapošljavati i preuzimati rizike te zajedno s njima, u radionicama, kroz savjetovanja i putem izravnih kontakata s našim klijentima promoviramo poduzetništvo, učimo kulturu i osjećaj društveno odgovornog poslovanja”, rekao je Živaljić.

“Stvorili smo mrežu naših suradnika, ambasadora i volontera. Počašćeni smo da nam se pridružila jedna visokoškolska ustanova (Zagrebačka škola ekonomije i menadžmenta, op r.) koja će profesionalno promovirati takav pristup poduzetništvu i širenju kulture poduzetništva, ali i društvene odgovornosti koja iz toga proizlazi.”

“Vjerujem da će ovaj program trajati dugo, zaključio je predsjednik Uprave Zabe Miljenko Živaljić uz zahvalu suradnicima, volonterima i partnerima koji sudjeluju u novom programu.

Bankarstvo s društvenim utjecajem oslonjeno na tri stupa

“Bankarstvo s društvenim utjecajem utjelovljuje posvećenost Zagrebačke banke i Grupe UniCredit stvaranju boljeg društva i boljih zajednica u kojima živimo i poslujemo. Ovo je nova inicijativa čiji je cilj identificirati i podržati, a s obzirom na to da smo banka i financirati, pojedince i projekte koji mogu ostvariti ili već ostvaruju pozitivan društveni utjecaj i dijele naše vrijednosti i želje za stvaranje boljeg društva”, rekla je Zagorka Mintas, direktorica strategije i razvoja poslovanja za male i srednje poduzetnike Zagrebačke banke.

Uz mikrokredite ključni stupovi Bankarstva s društvenim utjecajem su financiranje s društvenim utjecajem i financijska edukacija.

“Poduzetnici su generator zapošljavanja i zato im želimo pružiti podršku, želimo ohrabriti sve one koji se bave poduzetništvom”, rekla je Zagorka Mintas. “U okviru mikrokreditiranja se obraćamo mikropoduzetnicima, a to su svi oni poduzetnici, bez obzira na organizacijski oblik, koji imaju do 15 milijuna kuna prihoda i imovine te zapošljavaju do 10 zaposlenih. To je prilično širok skup u Hrvatskoj, no mi smo se željeli fokusirati na neke skupine koje teže dolaze do financijske podrške. To su poduzetnici početnici, društveni poduzetnici te poduzetnika u područjima koja su više sklona iseljavanju ili su slabije naseljena jer smatramo da ćemo tako na tim mjestima ostvariti pozitivan društveni utjecaj.”

>>Vodič koji poduzetnicima olakšava ulazak u digitalni svijet

Mikrokreditiranje

Mikrokreditiranje nije novost u Zagrebačkoj banci. Već godinama Zaba nudi mikrokredite svojim klijentima. Samo ove godine odobrili su, ističe Mintas, više od 450 mikrokredita, u volumenu većem od 37 milijuna kuna. “Vjerujem da će naši rezultati iduće godine biti još bolji, posebno kada je riječ o posebnim skupinama kojima se obraćamo”, dodala je direktorica strategije i razvoja poslovanja za male i srednje poduzetnike Zagrebačke banke

Najavila je da će Zaba u suradnji s Europskim investicijskim fondom od proljeća iduće godine ponuditi još jedan proizvod:  mikrokredit koji će u sebi imati posebnu garantnu shemu i time će biti prilagođeniji potrebama mikropoduzetnika.

U sklopu programa mikrokreditiranja Zaba će se kao potencijalnim partnerima obratiti komorama, tehnološkim partnerima, razvojnim agencijama i svima drugima koji okupljaju mikropoduzetnike.

Financiranje s društevnim utjecajem

Sljedeći stup Bankarstva s društvenim utjecajem je financiranje s društvenim utjecajem. “Pokušat ćemo identificirati i podržati projekte koji uz svoj financijski rezultat ostvaruju namjeran i mjerljiv društveni utjecaj”, tumači Zagorka Mintas. “U tome ćemo se obraćati organizacijama i trgovačkim društvima koja profitno posluju, ali i neprofitnim organizacijama i drugim subjektima društvenog poduzetništva koji planiraju projekte koji imaju pozitivan društveni utjecaj. Kako bismo bolje prepoznali takve projekte, također ćemo potražiti partnere. Tu moram spomenuti projekt Moj Zaba Start u kojem imamo lijepu zajednicu poduzetnika i pojedinaca koji već danas predano rade na stvaranju boljeg društva. Oni su sigurno naši partneri u okviru financiranja s društvenim utjecajem.”

Kao banka te projekte će podržati kreditom, ali osigurat će i nefinancijske usluge kao što je savjetovanje, pomaganje u strukturiranju tog društvenog utjecaja. “Imamo puno partnera i puno klijenata koje ćemo nastojati povezati kroz umrežavanje te promovirati dobre projekte u okviru naše inicijative. Vjerujemo da ćemo takvim projektima dati veću vidljivost I da ćemo povećati njihov uspjeh”, poručuje Zagorka Mintas.

Financijska edukacija građana i poduzetnika

U sklopu inicijative Zaba če se snažnije uključiti i u financijsku edukaciju građana i poduzetnika. Smatraju da kao financijski stručnjaci mogu pridonijeti da naši građani i poduzetnici budu financijski pismeniji. Planiraju se obratiti učenicima završnih razreda srednjih škola, ali i “drugim ranjivim skupinama koje su u nekim uobičajenim društvenim aktivnostima isključeni”.

Mintas je rekla da su ove godine educirali više od četiristo korisnika među kojima su bila 43 poslovna subjekta te više od 360 građana.

Financijska pismenost: Koliko nam novaca treba za izvanredne situacije?

“Veseli me da smo za održane edukacije dobili jako pozitivne povratne informacije. Ljudi se rado odazivaju i smatraju takve edukacije korisnima. Promoviranjem financijske pismenosti i provedbom financijskih edukacija stvaramo odgovornije građane koji bolje razumiju rizke s kojima se suočavaju, a istovremeno olakšavamo poduzetnicima početnicima da se lakše snađu u financijskom svijetu  To nije uvijek jednostavno i vjerujemo da će ova edukacija povećati njihov uspjeh i opstanak u ovom izuzetno konkurentom tržištu”, rekla je Zagorka Mintas.

“Za ovu svrhu pripremili smo niz novih edukacija u suradnji s našim partnerima. One su namijenjene posebno za građane i posebno za poduzetnike. Edukacije su bez ikakvih komercijalnih poruka. Isključivo je riječ o stručnim znanjima, povećanju financijske pismenosti te razumijevanju financijskih pojmova za građane i poduzetnike”, poručila je na kraju izlaganja Zagorka Mintas.