Zagrebačka banka: Predložena dividenda od 4,83 kune po dionici

Prema prijedlogu Uprave i Nadzornog odbora dioničarima ukupno bi se za dividendu isplatilo 1,547 milijardi kuna dok bi se u zadržanu dobit rasporedilo 2,4 milijuna kuna. O prijedlogu će dioničari odlučiti na Glavnoj skupštini sazvanoj za 8. travnja

773
Zagrebačka banka dividenda

Zagrebačka banka d.d. u 2019. godini ostvarila je neto dobit poslije oporezivanja od 1,549 milijardi kuna, a Uprava i Nadzorni odbor u pozivu na Glavnu skupštinu objavljenom u utorak predlažu da se gotovo sva dobit namijeni za isplatu dividende u iznosu od 4,83 kune po dionici.

Ukupno bi se za dividendu isplatilo 1,547 milijardi kuna dok bi se u zadržanu dobit rasporedilo 2,4 milijuna kuna.

Predložena dividenda po dionici je za 96 lipa manja nego prethodne godine.

>>Zagrebačka banka uvela uslugu m-novčanik za sve kartice

Prijedlog će Glavna skupština prihvatiti s obzirom na to da najveći dioničar, talijanska banka UniCredit, u vlasništvu ima gotovo 85 posto dionica banke.

Dividenda bi se trebala isplatiti dioničarima koji su upisani u depozitoriju Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD) na dan 16. travnja 2020.

Trgovanje dionicama Zagrebačke banke bez prava na isplatu dividende počinje 15. travnja, a dividenda bi trebala biti isplaćena 6. svibnja.

Prema podacima Središnjeg klirinško-depozitarnog društva značajan dioničar Zagrebačke banke je i osiguravajuće društvo Allianz SE koje drži 11,72 posto dionica, dok obvezni mirovinski fond PBZ Croatia osiguranje (B) u svom portfelju ima 0,67 posto dionica Zabe.

Među deset vodećih dioničara su, prema istom izvoru, i bivši članovi Uprave Zagrebačke banke Franjo Luković, Sanja Rendulić, Milivoj Goldštajn i Miljenko Živaljić

Kao kuriozitet spomenimo da je među glavnim dioničarima Zagrebačke banke i institucija pod nazivom “Sveučilišna bolnica Zagreb u osnivanju u likvidaciji”.

Glavna skupština Zagrebačke banke d.d. sazvana je za 8. travnja.