Ivan Mrvoš i Include ušli na tržište pametnog upravljanja otpadom

Include je predstavio spremnike za otpad sa sustavom komprimiranja Terra koji komuniciraju putem digitalne platforme Solos koja omogućuje uvid u stanje napunjenosti svakog spremnika, točnu lokaciju te u evidenciju odlaganja otpada

86
Include

Solinska tvrtka Include, koja razvoja rješenja za pametne gradove, u prijenosu uživo preko interneta predstavila je novu generaciju pametnih klupa Steora koja obuhvaća tri nova modela te spremnike za otpad sa sustavom komprimiranja Terra s kojima ulazi na tržište pametnog upravljanja otpadom.

Spremnici su dostupni u više oblika i veličina, a komuniciraju putem digitalne platforme Solos koja omogućuje uvid u stanje napunjenosti svakog spremnika, točnu lokaciju te evidenciju odlaganja otpada.

Izvršni direktor tvrtke Include Ivan Mrvoš istaknuo je da u Terra spremnike za otpad, zahvaljujući sustavu komprimiranja koji je razvio Include, stane do tri puta više otpada u odnosu na klasične spremnike, što manjim gradovima omogućava uštede do 2 milijuna eura godišnje.

U spremnike može biti ugrađen i sustav za naplatu “pay-as-you-dispose”. Spremnici sadrže senzore koji prilikom svakog odlaganja otpada bilježe točnu masu odloženog otpada. Tako računi za komunalni otpad krajem mjeseca dolaze upravo za masu otpada koja se odložila, umjesto dosadašnjih fiksnih računa prema broju odvoza ili članova kućanstva.
Tri nova modela klupa dolaze sa solarnim panelima koji dizajnom podsjećaju na klasične drvene letve. U osnovnim izvedbama novi modeli dolaze s brzim bežičnim punjačima, nizom senzora za prikupljanje meteoroloških podataka, ambijentalnom rasvjetom, sustavom hlađenja sjedala i neograničenom komunikacijom.

Nove generacija pametnih klupa

Include je predstavio i drugu generaciju svojih pametnih klupa Steora. Tri nova modela dolaze sa solarnim panelima koji dizajnom podsjećaju na klasične drvene letve. U osnovnim izvedbama novi modeli dolaze s brzim bežičnim punjačima, nizom senzora za prikupljanje meteoroloških podataka, ambijentalnom rasvjetom, sustavom hlađenja sjedala i neograničenom komunikacijom.

Steora Classic

Classic je potpuno novi model i dolazi kao zamjena za obične klupe. Cijenom potpuno konkurira običnim klupama, a dolazi s naprednim solarnim panelima koji izgledaju kao dio klasične klupe.

Steora City

Steora City uz iste opcije kao i Classic model donosi novi 19 inčni zaslon za vanjsko digitalno oglašavanje, te po prvi puta AI kameru koja bilježi opisne podatke o prolaznicima. Kamera bilježi podatke o broju prolaznika, njihovom spolu, te vremenu gledanja u smjeru zaslona. Klupa ne pohranjuje videozapise, već isključivo bilježi podatke trenutnog kadra koji se zatim trajno briše iz sustava, čime je zajamčena potpuna privatnost prolaznika.

Steora Cyclo

Steora Cyclo stiže kao zamjena za nagrađivanu Monna klupu predstavljenu 2018. godine. Cyclo klupa sadrži set posebno dizajniranih ručnih alata za bicikliste, tri napredna konektora za punjenje gotovo svih modela električnih romobila na tržištu, klasičnu 220 voltnu utičnicu, te dva priključka za zračni kompresor.

Rezultati vlastitog istraživanja i razvoja

Svi elementi novih proizvoda rezultat su vlastitoga istraživanja i razvoja. Unutar tvrtke proizvode vlastite litij-ionske baterijske pakete, kao i posebne priključke za punjenje mobilnih uređaja koji prepoznaju model uređaja i omogućuju najbrže punjenje prema preporukama proizvođača. Više od 10 mjeseci razvoja posvećeno je dizajniranju naprednih solarnih modula u suradnji s varaždinskom tvrtkom Solvis.

Svi novi proizvodi tvrtke Include bit će dostupni na tržištu tijekom sljedeće godine, a iz Includea su najavili kako će nakon blagdana predstaviti i svoje prve proizvode namijenjene građanima.

>>Prva 5G pametna klupa postavljena ispred sjedišta HT-a

>>Include otvorio ured u Londonu