Proaktivna mjera za lakše zapošljavanje radnika u ugostiteljstvu

Pula, Rovinj, Medulin i Novalja svojim će ugostiteljima pružiti izravnu pomoć i omogućiti im da na jednostavan način, bez suvišne papirologije, uz minimalna novčana izdvajanja, lakše i brže pronađu kvalitetnu sezonsku radnu snagu

134
gastroposao.eu
Boris Miletić, gradonačelnik Pule

I u 2019. godini nastavlja se projekt portala gastroposao.eu i turističkih gradova kroz suradnju i mjere pomoći pri zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu kojima se nastoji riješiti jedan od najvećih problema hrvatskog turizma – nedostatak kvalitetnih sezonskih radnika u ugostiteljstvu.

Nakon dobrih rezultata prošlogodišnje pilot suradnje specijaliziranog strukovnog portala za pomoć u zapošljavanju u ugostiteljstvu – gastroposao.eu i Grada Pule, kad se tijekom svibnja i lipnja pulskim malim i srednjim poduzetnicima u ugostiteljstvu i turizmu pomoglo u pronalaženju radne snage, ove su se godine u projekt dodatno uključili gradovi  Rovinj, Medulin i Novalja.

Prošle je godine Boris Miletić, gradonačelnik Pule, kao  mjeru pomoći pri zapošljavanju u ugostiteljstvu i turizmu, donio odluku da svi ugostitelji s područja Grada Pule mogu iskoristiti poticaje u iznosu od 90 posto za financiranje i pronalaženje radne snage objavom natječaja na portalu gastroposao.eu. Ove su mu se godine u tome pridružili i njegovi kolege, gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga, načelnik Medulina Goran Buić te gradonačelnik Novalje Ante Dabo.

Pula, Rovinj, Medulin i Novalja ove će godine tako pred turističku sezonu svim svojim ugostiteljima pružiti izravnu pomoć i omogućiti im da na jednostavan način, bez suvišne papirologije, uz minimalna novčana izdvajanja, lakše i brže pronađu kvalitetnu sezonsku radnu snagu iz čitave Hrvatske, a i šire.

Izravna pomoć ugostiteljima

Operativno to znači da poduzetnici u objavi natječaja na portalu gastroposao.eu u troškovima sudjeluju sa 100 kn dok ostatak za njih subvencioniraju njihove lokalne uprave. Posloprimci, radnici, tako ne trebaju pisati molbe za posao i životopise već je dovoljno ispuniti pripremljeni upitnik na portalu. Poslodavci tj ugostitelji pak uz pomoć portala dobivaju oglase u kojima se kvalitetno prezentira tko su i što nude, realno opisuju radni uvjeti, plaća, radno vrijeme i sve ono što radnike zanima.

Portal gastroposao.eu pružit će svu logističku pomoć kod objave natječaja na samom portalu, promovirati će natječaje kroz društvene mreže i druge medije te proaktivno obavještavati posloprimce o ponuđenim radnim mjestima.

Ovim pristupom pomaže se ugostiteljima jer mali i srednji poduzetnici teže mogu odvajati znatnija sredstva potrebna za natječaje. Jedini je uvjet da su korisnici mjera s područja gradova Pule, Rovinja i Novalje te općine Medulin.

Gradonačelnici Miletić, Paliaga i Dabo te načelnik Buić uvjereni su da će ova proaktivna mjera, kojom se ugostiteljima s područja njihovih gradova i općina pruža mogućnost da direktno i bez suvišne papirologije pronađu kvalitetne kuhare, konobare, pomoćno osoblje i ostale potrebne radnike, uroditi plodom, odnosno da će pomoći rješavanju problema manjka radne snage u turizmu koji je posljednjih godina sve ozbiljniji.

Iako su svjesni da zadatak nije nimalo jednostavan, mišljenja su da će se ovom mjerom stvoriti dobit i dohodak te podići cjelokupna kvaliteta gastronomske usluge. Svoju kulturu inozemnim posjetiteljima najbolje možemo prenijeti kroz rad domaćih radnika, a tehnologija ipak ne može zamijeniti osmijeh zadovoljnog osoblja.