Tehnomont završava dvije ribarice za škotskog naručitelja

Ugovor o gradnji dviju 25-metarskih ribarica širine 9 metara za škotsku tvrtku 60 North Fishing Ltd vrijedan je oko 10 milijuna eura. Brodovi bi trebali biti spremni za isporuku u kolovozu ili rujnu ove godine, a plovit će pod imenima Copius i Prolific

73
Tehnomont

U pulskom brodogradilištu Tehnomont u četvrtak je porinuta u more prva od dviju ribarica izgrađenih za škotskog naručitelja. Vrijednost jednog broda je oko pet milijuna eura. Ugovor o gradnji dviju 25-metarskih ribarica širine 9 metara za tvrtku 60 North Fishing (Shetland) Ltd iz Škotske potpisan je u studenom 2020. godine. Drugi brod trebao bi biti porinut u subotu. Brodovi bi trebali biti spremni za isporuku u kolovozu ili rujnu ove godine, a plovit će pod imenima Copius i Prolific.

Ribarice je projektirao dugogodišnji Tehnomontov partner, škotska tvrtka Macduff Ship Design. Brodovi teški 400 tona opremljeni su sofisticiranom opremom: dvjema dizalicama, vitlima,  prostorom za smrzavanje i skladištenje ribe, geenratorom slatke vode te linijama za preradu ribe. U kobilice ribarica ugrađen je kruti balast od 65 tona čelika. Snaga motora iznosi 588 kW, a raspolažu smještajnim kapacitetima za 12 članova posade.

Zbog dubokog gaza ribarnica nije porinuta na klasičan način, već uz pomoć 800-tonske dizalice zagrebačke tvrtke Zagrebtrans, koja je ribaricu spustila u more na udaljenosti od petnaestak metara od obale, gdje je dubina mora bila odgovarajuća.

Brodogradlište Tehnomot specijalizirano je za gradnju manjih patrolnih, ribarskih i servisnih brodica. Za dvadesetak dana trebao bi biti porinut i 19-metarski patrolni za kenijske pomorske vlasti. Isporučen bi trebao biti u svibnju. Do kraja svibnja planirana je još jedna isporuka servisnog broda za opskrbu ribogojilišta u Norveškoj. Riječ je o devetom iz serije takvih brodova, dužine 24 metra i širine 11,2 metara, koje su Puljani u proteklih nekoliko godina ugovorili s norveškim klijentom.

Uskoro bi trebala početi gradnja triju 17-metarskih patrolnih brodova za ciparske vlasti. Brodovi će se graditi paralelno, uz vremenski odmak za svako polaganje kobilice. Primopredaja je planirana za drugo tromjesečje 2023. godine.

S grčim naručteljem ugovorena je gradnju dvaju vatrogasnih brodova koji su u fazi projektiranja. U Tehnomotu očekuju da će gradnja početi početkom ljeta, a godinu dana kasnije slijedi isporuka.