U Splitu se gradi osam hotela visoke kategorije

Split bi uskoro trebao biti bogatiji za oko 1500 novih postelja u hotelima, ali time još uvijek neće dostići kapacitete od pet tisuća hotelskih kreveta u odnosu na oko 24 tisuće kreveta u obiteljskom smještaju

667
Split

Na području Splitsko-dalmatinske županije u turističke projekte investirat će se iduće godine 197 milijuna eura, pri čemu je grad Split najatraktivniji ulagačima, poručili su iz Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije. U Splitu se gradi čak osam hotela s četiri i pet zvjezdica koji bi, prema najavama investitora, trebali otvoriti vrata gostima u proljeće iduće godine, piše dalmatinskiportal.hr.

>>Hrvatskom turizmu trebaju specijalizirani i luksuzni hoteli

Da je Splitsko-dalmatinsku županija najzanimljivija investitorima u turizam, najavila je u svojem istraživanju i revizorsko-konzultantska tvrtka Ernst Young. Prema njihovoj procjeni do 2022. investicijama će biti obuhvaćeno ukupno 9700 hotelskih soba, od kojih su gotovo šest tisuća potpuno nove sobe u hotelima visoke kategorizacije s četiri i pet zvjezdica. Najviše njih planira se otvoriti u Splitu.

Tisuću petsto novih hotelskih kreveta

U travnju bi prve goste trebao primiti Marriott International s brendom Courtyard by Marriott koji će otvoriti Dalmacija Tower sa 190 soba i četiri apartmana.

>>EY: U hrvatsko hotelijerstvo do 2022. bit će uloženo 1,2 mlrd eura

Do početka sezone 2019. planira se i otvaranje hotela Amphora Resort na žnjanskom platou s ukupno 207 soba, kongresnom dvoranom, nizom ugostiteljskih sadržaja, s tri bazena i raskošnim wellnessom.

Novi paviljon Radisson Blu Resorta s 54 sobe i 15 apartmana niknuo je na mjestu srušene zgrade nekadašnjeg kompleksa hotela Split.

Na mjestu nekadašnjeg Kaliterninog perivoja na Bačvicama pri kraju su radovi na hotelu koji će na četiri kata imati 60 soba i 45 parkirališnih mjesta.

U nekadašnji hotel Ambasador investira se 17 milijuna eura. Novi Ambasador imat će 101 sobu i apartman, 240 sjedećih mjesta u restoranu, spa, teretanu, noćni klub i podzemnu garažu s 59 mjesta, a njegovo otvaranje najavljeno je za ljeto 2019.

>>Počinje obnova splitskog hotela Ambasador

Na parceli smještenoj istočno od mosta koji spaja Gradsku luku Split i Bačvice gradi se Vila Harmony na pet nadzemnih etaža s 26 soba čija investicija je 32 milijuna kuna.

Završetkom navedenih projekata Split bi trebao biti bogatiji za oko 1500 novih postelja u hotelima, ali još uvijek neće dostići kapacitete od pet tisuća hotelskih kreveta u odnosu na oko 24 tisuće kreveta u obiteljskom smještaju.