U Mostaru potpisan ugovor za novu dionicu autoceste na koridoru Vc

Riječ je o dionici dugoj 4,9 kilometara između Tarčina zapadno od Sarajeva i ulaza u tunel na prijevoju Ivan. Vrijednost radova je 77,9 milijuna eura, a izvođač radova je konzorcij u kojem su Euro-Asfalt Sarajevo i Granit AD Skopje

202
koridor Vc

U Mostaru je u ponedjeljak potpisan Ugovor o izgradnji dionice autoceste u središnjem dijelu BiH, na europskome koridoru Vc, vrijedan 77,9 milijuna eura. Riječ je o dionici dugoj 4,9 kilometara između Tarčina zapadno od Sarajeva i ulaza u tunel na prijevoju Ivan.

Koridor Vc glavna je međunarodna prometna poveznica Mađarske, istočne Hrvatske i Bosne i Hercegovine s Jadranskim morem, a proteže se od Budimpešte do luke Ploče. Iako većina rute dužine 702 kilometra prolazi kroz teritorij Bosne i Hercegovine, to će ujedno biti i najkraća cestovna veza između istočne i južne Hrvatske.

Ugovor su potpisali direktor Autoceste FBiH Adnan Terzić u ime investitora, direktor Euro-Asfalta Sarajevo i Granita AD Skopje Hamed Ramić u ime konzorcija izvođača radova te ministar prometa i veza Federacije BiH Denis Lasić.

Vrijednost radova 77,9 milijuna eura

Vrijednost radova na novoj zahtjevnoj dionici je 77,9 milijuna eura, odnosno 66,6 milijuna eura bez PDV-a. Posao će se financirati kreditom Europske investicijske banke (EIB) te bespovratnim sredstvima Europske unije u visini od 11,7 milijuna eura koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

>>Potpisan ugovor o nastavku gradnje koridora Vc kroz Baranju

“Ova dionica je bitna jer spaja tunel Ivan, koji je već u izgradnji, za koji je ugovor potpisan prošle godine s Euro – asfaltom, dok sada imamo konzorcij Euro – asfalta i Granita i mislim da ćemo u roku izgraditi i ovu dionicu i asfaltirati tunel i ovih oko pet kilometara istodobno”, rekao je direktor Autoceste FBiH Adnan Terzić.

Rok za dovršetak radova je 20 mjeseci. Na dionici od Tarčina do tinela na prijevoju Ivan izgradit će se dva mosta, dva vijadukta i četiri potputnjaka.

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić najavio je potpisivanje novih ugovora o izgradnji dionica u središnjem dijelu zemlje te u Hercegovini. Dodao je kako za vrijeme pandemije radovi nisu zaustavljeni na niti jednoj dionici, te da je na gradilištima trenutačno angažirano 1200 radnika.

>>EBRD financira dovršetak koridora Vc u Hrvatskoj