Zapošljavanje tijekom ljeta najavilo 29 posto poslodavaca

Najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta očekuje se u Zapadnoj Hrvatskoj i u ugostiteljskom i turističkom sektoru, pojasnio je  Nebojša Biškup, direktor tvrtke Manpower Hrvatska

u 16:34 Zadnja izmjena: 14.06.2018 u 16:35
42
zapošljavanje
Najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta očekuje se u Zapadnoj Hrvatskoj i u ugostiteljskom i turističkom sektoru

Istraživanje o prognozama zapošljavanja tvrtke ManpowerGroup – MEOS (The ManpowerGroup Employment Outlook Survey), koje se u Hrvatskoj provodi drugi put, pokazuju da tražitelji posla u našoj zemlji mogu očekivati dosta aktivno tržište rada u slijedeća tri mjeseca.  Od 628 intervjuiranih poslodavaca njih 29 posto očekuje rast broja zaposlenih, samo 3 posto ih smatra da će smanjiti broj zaposlenih, a 66 posto poslodavaca ne očekuje promjene u broju zaposlenih tijekom slijedeća tri mjeseca.

To rezultira prognozom o neto rastu zapošljavanja za 26 posto. Kad se to usporedi s prognozama za drugo tromjesečje 2018., poslodavci u Hrvatskoj predviđaju pad broja zaposlenih za tri postotna boda.

>>Poslodavci spremni otvoriti 100 tisuća novih radnih mjesta

“Očekuje se da će broj zaposlenih tijekom dolazećeg tromjesečja rasti u sve četiri hrvatske regije i u svih osam industrijskih sektora. Najsnažniji tempo otvaranja novih radnih mjesta očekuje se u Zapadnoj Hrvatskoj i u ugostiteljskom i turističkom sektoru”, pojasnio je  Nebojša Biškup, direktor tvrtke Manpower Hrvatska. “Samopouzdanje poslodavaca uglavnom se temelji na uobičajenom rastu zapošljavanja u ljetnim mjesecima tijekom turističke sezone. Uz to, poslodavci u građevinskom sektoru iskazali su vrlo snažne neto prognoze zapošljavanja, kao i poslodavci u sektoru proizvodnje, što me posebno oduševljava.“

Negativne prognoze za Italiju 

Rezultati istraživanja za treće tromjesečje ove godine pokazuju da, usprkos nesigurnim geopolitičkim prognozama, pouzdanje poslodavaca u tržište rada diljem svijeta ostaje stabilno. Broj novih radnih mjesta će više ili slabije rasti u svim zemljama i područjima obuhvaćenim istraživanjem osim u Italiji, gdje su prognoze negativne već drugo tromjesečje zaredom.

Velika većina poslodavaca kaže da će zadržati postojeći broj zaposlenih pa čak i dodatno zapošljavati, a tek ih nekolicina planira smanjiti broj zaposlenih. Prognoze su iznimno optimistične za Finsku, najbolje su još od prvog istraživanja koje je u toj zemlji provedeno prvi put prije šest godina.

Poslodavci pokazuju optimizam i u Kini, u kojoj su stope zapošljavanja najviše u posljednje tri godine. Suprotno tome, prognoze za Panamu najslabije su još od prvog istraživanja tržišta rada u toj zemlji, 2010. godine. Slično je i u Novom Zelandu, gdje su prognoze najmanje optimistične još od 2009.

Kad se ovo istraživanje usporedi s rezultatima ankete provedene u prethodnom tromjesečju, prognoze zapošljavanja poboljšane su u 19 zemalja i područja, slabije su u 18, a nepromijenjene u sedam. Kad se najnovija prognoza usporedi s prognozom za isto tromjesečje prošle godine, pokazuje se da su poslodavci iskazali veće namjere za zapošljavanjem u 24 zemlje, manje će zapošljavati u 12 zemalja, a situacija će ostati nepromijenjena u sedam zemalja.

Gledano globalno, najbolje prognoze zapošljavanja iskazane su u Japanu, Hrvatskoj, Tajvanu, Mađarskoj i Sjedinjenim Državama. Najslabije prognoze iskazane su u Italiji, Panami i Španjolskoj.

Njemačka najotvorenija za zapošljavanje u građevinskom sektoru

Više od 21 tisuće poslodavaca sudjelovalo je u istraživanju u regiji EMEA (Europa, Bliski Istok i Afrika). U 25 od 26 zemalja regije poslodavci planiraju zapošljavati nove ljude tijekom tromjesečja koje se proteže od početka srpnja do kraja rujna. Kao što smo već spomenuli, samo u Italiji poslodavci su iskazali negativne prognoze zapošljavanja u slijedećem tromjesečju, unatoč tome što su srednje velike i velike tvrtke objavile da očekuju rast broja novih radnih mjesta.

Poslodavci u Mađarskoj također predviđaju rast stope zapošljavanja u trećem tromjesečju, s najboljim prognozama u proizvodnji, transportu, logistici i komunikacijama. U Portugalu u posljednje dvije godine, koliko se u toj zemlji provodi istraživanje, 20 posto poslodavaca najavilo je otvaranje novih radnih mjesta u slijedeća tri mjeseca. Prognoze su jednako dobre u Grčkoj i Turskoj.

Drugdje u Europi prognoze za treće tromjesečje dosta variraju. Poslodavci u Njemačkoj u slijedećem tromjesečju očekuju solidnu klimu zapošljavanja, posebno u građevinskom sektoru, u kojem je rast broja novih radnih mjesta najveći u povijesti ovog istraživanja, koje je u toj zemlji prvi put provedeno još 2003. godine.

Prognoze zapošljavanja u Francuskoj oprezno su optimistične. Poslodavci u proizvodnji i građevinskom sektoru ponudit će najviše prilika onima koji će u slijedećem tromjesečju tražiti posao u toj zemlji.

Nešto skromnije planove zapošljavanja iskazali su poslodavci u Ujedinjenom Kraljevstvu, u kojem su prognoze za slijedeći kvartal pod utjecajem slabije  ponude novih poslova u sektoru financija i poslovnih usluga, gdje su predviđanja negativna prvi put od trećeg tromjesečja 2009.

Švicarci najoptimističniji u posljednjih šest godina

I u Nizozemskoj, prognoze su nešto slabije nego prije tri mjeseca, no određeni rast broja novih radnih mjesta očekuje se u svim sektorima osim jednog industrijskog. Švicarski poslodavci pokazuju najviši optimizam u posljednjih šest godina. Njihovo dobro raspoloženje potaknuto je izrazito dobrim prognozama u građevinskom i proizvodnom sektoru. U Belgiji očekuju puno skromniji rast zapošljavanja, kao i u Španjolskoj, u kojoj poslodavci u turističkom sektoru očekuju stabilnu stopu rasta broja novih radnih mjesta.

Što se tiče samopouzdanja poslodavaca u Skandinaviji, ono varira od zemlje do zemlje. Prognoze zapošljavanja u Finskoj najbolje su od 2012. godine, kada je ta zemlja prvi put sudjelovala u ovom istraživanju. Prognoze za Norvešku u slijedećem tromjesečju najbolje su u posljednjih šest godina. Šveđani su nešto rezerviraniji s predviđanjima unatoč solidnom rastu broja novih radnih mjesta, mjereno na kvartalnoj razini, u građevinskom sektoru, financijama i poslovnim uslugama.

Solidni planovi zapošljavanja u proizvodnom sektoru osnažili su već povoljne prognoze u Poljskoj i Rumunjskoj, a očekivano stabilno povećanje broja radnih mjesta u proizvodnom sektoru osnažilo je inače oprezno optimistične prognoze zapošljavanja u Bugarskoj i Austriji. Slovački poslodavci očekuju stabilan rast broja radnih mjesta u mjesecima koji sijede, a poslodavci u Češkoj Republici očekuju određena ograničenja u rastu broja zaposlenih.

Slijedeće istraživanje o prognozama zapošljavanja tvrtke ManpowerGroup bit će objavjeno 11. rujna i detaljnije će obraditi očekivane aktivnosti na tržištima rada u četvrtom tromjesečju 2018. godine.