“Euro na kotačima” kreće 19. listopada iz Vukovara

Riječ je o putujućoj izložbi koja će građanima u 27 hrvatskih gradova približiti promjene koje će nastati uvođenjem eura. Izložba će krenuti iz Vukovara 19. listopada. Za realizaciju izložbe HNB je izdvojio 2,95 milijuna kuna

90
HNB stopa protucikličkoga zaštitnog sloja kapitala
[Izvor: HNB]

Na osječkom Ekonomskom fakultetu predstavljen je projekt “Euro na kotačima”. Riječ je o putujućoj izložbi koja će građanima u 27 hrvatskih gradova približiti promjene koje će nastati uvođenjem eura. Izložba će krenuti iz Vukovara 19. listopada.

Za realizaciju putujuće izložbe Euro na kotačima Hrvatska narodna banka izdvojila je 2,95 milijuna kuna.

“Odlično je vrijeme za uvođenje eura i mislim da je prelazak na europsku valutu dobar potez za Hrvatsku”, rekao je bivši guverner Hrvatske narodne banke Marko Škreb koji je predstavio projekt.

“Euro na kotačima zamišljen je kao izložba koja će građanima u 27 gradova prokazati našu buduću valutu euro. Drago mi je najaviti da projekt počinje 19. listopada u Vukovaru, što je određena simbolika. Trajat će gotovo do Božića, nešto duže od dva mjeseca, pri čemu će obići sve regije: Slavoniju, središnju Hrvatsku, Dalmaciju, primorsku Hrvatsku…”, rekao je Škreb.

Euro na kotačima ponudit će građanima uvid u vizualan prikaz kune i eura kako bi se pokazalo da su vrijednosti jednake bez obzira na broj novčanica i kovanica. Digitalni bankomat je simulacija sučelja s novim iznosima za podizanje eura kako bi se građani naviknuli na manje brojčane iznose, ali jednake vrijednosti.

U sklopu Eura na kotačima kroz igru “Koliko je to u eurima” posjetitelji će moći iskusiti simulaciju trgovine s 3D maketama osnovnih artikala.

Osim 27 srednjih gradova, mobilni timovi će obići 60 manjih mjesta. Očekuje se da će samu izložbu posjetiti više od 50.000 građana.

“Odgovorno tvrdim da zbog eura neće doći do inflacije. U drugim zemljama koje su uvele euro prosječna inflacija iznosila je 0,2 posto. Na žalost, sada je inflacija u Hrvatskoj 12-13 posto, što je izuzetno visoka stopa u posljednje dvije-tri dekade. Ali razlog za to nije euro, to je zbog nekih drugih razloga”, poručio je bivši guverner hrvatske centralne banke.