Financijska platforma AMPnet u finalu europskog natjecanja PowerUp!

Hrvatski startup AMPnet predstavljat će Hrvatsku u finalu Power Up! natjecanja u Krakowu gdje će se boriti za vrijedne nagrade, uključujući i investiciju od 150.000 eura. Njihova inovativna financijska platforma omogućuje energetskim zadrugama jednostavnije i učinkovito poslovanje

u 19:45 Zadnja izmjena: 01.04.2019 u 19:45
45
AMPnet

U organizaciji Invento Capital Partners u Zagrebu je, u okviru LEAP summita, održano državno finale PowerUp! natjecanja. Između devet finalista najboljim je proglašen startup  AMPnet IO d.o.o. s projektom AMPnet.

Njihova platforma usmjerena je prema energetskim zadrugama, alternativnom modelu prodaje električne energije i financiranja obnovljivih izvora energije. Mislav Javor iz AMPneta ističe kako je proizvod završen i kako su prvi klijenti na vratima.

“Smatramo da su svi timovi imali jako kvalitetne proizvode, ali sretni smo da se žiri uz tako jaku konkurenciju odlučio za nas. Već dvije godine razvijamo proizvod i ova pobjeda je jedan od trenutaka koji potvrđuje da smo na pravom putu”, rekao je Javor.

Pobjednički tim predstavit će se na Grand finalu u Krakowu 21. svibnja, gdje će se natjecati za vrijedne novčane nagrade od 50.000, 10.000 i 5.000 eura, a najboljem projektu bit će ponuđeno dodatno ulaganje u iznosu od 150.000 eura i sudjelovanje u prestižnom EIT InnoEnergy Highway akceleratoru koji pomaže u preobrazbi startupova iz ranih faza razvoja u uspješne poslovne tvrtke. Riječ je o natjecanju u okviru Impact CEE konferencije koja okuplja viš od 6000 sudionika, predstavnika inovativne scene iz privatnog i javnog sektora.

“Pobjednik PowerUp natjecanja by Innoenergy, AMPnet, ekipa je koja ima skalabilan produkt. Do sada su pokazali da imaju određene pomake na tržištu, imaju kontakte s potencijalnim kupcima i uspjeli su privući investitore. Znači da im je potreban samo dodatan poticaj kako bi došli do onog stadija da se mogu proširiti na cijelu Europu, a nadamo se u konačnici i na Sjedinjene Države ”, rekao je član žirija Stevica Kuharski (Fil Rouge Capital).

Devet finalista

Svoja inovativna rješenja žiriju, investitorima i predstavnicima medija tijekom državnog finala prezentiralo je devet hrvatskih startupova:

  • AMPnet je sveobuhvatna, white-label financijska platforma za nove i postojeće energetske zadruge;
  • Charge As You Go! usluga je koja omogućava vlasnicima električnih vozila da im baterija nikada ne ostane prazna bilo gdje u svijetu koristeći IoT komunikaciju i novorazvijene uređaje i programsku podršku. Jednostavno, brzo i pouzdano;
  • EMPAD-CTS d.o.o. Modularni uređaj za održavanje kvalitete vode u akvakulturi. Korištenje obnovljivih izvora u održivoj proizvodnji hrane;
  • Energy Shift je napravio web platformu preko koje pojedinci i kompanije mogu ulagati u obnovljive izvore energije, zarađujući tako novac i pomažući okolišu u isto vrijeme;
  • Intelligent public lightning Multi Kamera moduli kao ekonomični detektori ljudi, na velikim udaljenostima za IoT aplikacije;
  • Smart MMR Razvoj senzorskih uređaja za mjerenje buke i vibracije u gradovima, u realnom vremenu. Analiza i vizualizacija buke i vibracija;
  • Stratowave Connect razvio je rješenje koji Veća autonomija i domet omogućit će u poslovanju samostalne operacije dronovima van područja vidljivosti;
  • Sustainable intelligent public lighting system Javna rasvjeta za razvoj infrastrukture pametnih gradova;
  • Wingo je pametni stol s integriranim grijanjem pogodan za terase kafića, restorana i domova tijekom zimske sezone. Dok uz vrhunski dizajn, ugrijani oko stola uživate u društvu, Wingo stol štedi energiju i čuva okoliš;
  • 3D EMS Sistem razvio je rješenje za energetski menadžment baziran na umjetnoj inteligenciji i satelitskim rješenjima za kompanije koje upravljaju golf terenima i žele implementirati efikasne energetske strategije.

Težak poso za žiri

“Iskreno sam oduševljen brojem kvalitetnih projekata. Ovo je bilo jedno od natjecanja gdje su članovi žirija imali težak posao izabrati projekt koji će na pravi način predstavljati Hrvatsku na Grand finalu u Krakowu. Ono što mi možemo kao lokalni partner Innoenergyja u Hrvatskoj je inzistrirati da što više ovih projekata bude financirano od strane Innoenergyja, bez obzira što nisu danas odabrani. Sam projekt AMPnet i tim koji stoji iza projekta pokazao je najviši stupanj spremnosti, razvijenosti projekta i mogućnosti izlaska na tržište“, izjavio je Dalibor Marijanović, osnivač i partner Invento Capital Partners, lokalnog HUB-a zaduženog za podršku natjecanju u Hrvatskoj.

PowerUp by Innoenergy najveće je međunarodnom natjecanju za startupove s inovacijama iz područja održivog razvoja, energetike, mobilnosti, cyber sigurnost te rješenjima za pametne gradove. Podržano je od strane Europskog instituta za inovacije i tehnologiju.

Na ovogodišnje, peto izdanje natjecanja, prijavilo se gotovo 300 timova iz 24 zemlje središnje i istočne Europe.

Hrvatskom finalu prethodio je dvodnevni intenzivni PowerUp Bootcamp gdje su stručnjaci poput Borisa Goloba i Petera Brunera, timovima održali edukaciju o razradi i unaprjeđenju poslovnog modela te ih trenirali za što bolje predstavljanje projekta pred peteročlanim stručnim žirijem. Pored toga, održano je i predavanje o intelektualnom vlasništvu, a sudionici su dobili korisne savjete ostalih mentora iz raznih područja.

Članovi ovogodišnjeg žirija bili su Michał Bajda, predstavnik InnoEnergya, Marija Jerkić ispred Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), Mate Knezović iz tvrtke AGRIVI, Stevica Kuharski kao predstavnik Fil Rouge Capitala i Marijan Mrkonjić ispred INA-e.

Program PowerUp natjecanja u Zagrebu upotpunila su predavanja Renata de Castra, Smart City Expert; Tine Jakaše, direktorica HEP Opskrbe; Frana Poštenjaka iz Arboringa; Ernesta Vlačića, profesora u Algebri i osnivača Novamina CIT te Marije Volarević s VERN-a.