Digitalni marketing u Hrvatskoj i SAD-u – razlike i trendovi

Za većinu hrvatskih tvrtki digitalni marketing je novina, a neke još uvijek zaziru od njega. Razlog je  nedovoljno razvijena svijest o njegovoj važnosti i o potrebi pomicanja u smjeru u kojem idu potrošači – a to je internet

756
Digitalni marketing u Hrvatskoj
[Image by muneebfarman from Pixabay]

Piše: Matej Jambrović, Kala Presence

Uspoređujući naše tržište s jednim od najkompetitivnijih tržišta na svijetu – američkim, možemo reći da je digitalni marketing u Hrvatskoj zapravo još u povojima.

Za većinu tvrtki digitalni marketing je novina, a neke još uvijek zaziru od njega. Razlog je  nedovoljno razvijena svijest o njegovoj važnosti i o potrebi pomicanja u smjeru u kojem idu potrošači – a to je internet.

S druge strane, poveći broj tvrtki koje se bave digitalnim marketingom poznaje samo njegove osnove. Mnogima je puno toga i dalje nepoznanica. Postoji veliko neistraženo područje, kao i tehnike koje još nisu zaživjele na našem tržištu.

U SAD-u je pak digitalni marketing već uzeo toliko maha i postao je toliko kompetitivan da mogu opstati samo oni najuspješniji, najiskusniji, oni koji su upoznati s gotovo svim njegovim aspektima.

U nastavku ćemo pokušati objasniti zašto je to tako i koje su glavne razlike između hrvatskog i američkog tržišta digitalnog marketinga.

Američko tržište je skuplje i konkurentnije

Dok je digitalni marketing u Hrvatskoj još uvijek u povojima i tek se manji broj tvrtki oglašava putem interneta, na tržištu SAD-a situacija je upravo suprotna. Velika većina tvrtki, malih ili velikih, već koristi neki oblik digitalnog oglašavanja.

U SAD-u se, stoga, izrazito teško probiti na vrh. Hrvatske tvrtke u prednosti su već u samom startu jer im konkurencija nije velika niti ju je teško prestići – uz dobru digitalnu agenciju, naravno.

Zbog toga ne čudi činjenica da je na američkom tržištu sve puno skuplje. Kada govorimo o oglašavanju putem Facebook Ads-a ili Google Ads-a, u SAD-u će cijena klika biti znatno veća.

Uzmimo za primjer stomatologa koji se želi oglašavati putem Google Ads-a. U Hrvatskoj će prosječna cijena klika biti svega 5 do 10 kuna, dok će u SAD-u dosegnuti čak 200 do 300 kuna, ovisno o gradu.

Digitalni marketing na američkom tržištu zahtijevat će, prema tome, puno više uloženog novca, rada i vremena. Konkurencija je jaka, ulozi su veliki, ali je zato i povrat na ulaganje iznimno velik.

Google je na američkom tržištu restriktivniji

Na američkom tržištu vrijede puno stroža pravila kada govorimo o tehnikama digitalnog marketinga.

Dok se na hrvatskom tržištu neke zastarjele tehnike optimizacije i link buildinga još uvijek mogu provući ispod radara, na američkom je priča potpuno drugačija.

Google je tamo postavio stroga pravila koja jednako strogo provodi. A sve što ide mimo tih pravila, vrlo brzo će registrirati i bez sumnje kazniti.

Važnost strogog provođenja i slijeđenja tih pravila najbolje se može vidjeti u broju i opsegu ažuriranja algoritma koje Google pušta na američko tržište. Gotovo svaki dan se uvodi nekoliko manjih promjena u algoritmu, a godišnje se dogodi nekoliko tisuća manjih ili većih promjena i ažuriranja.

Na američkom tržištu cijela industrija bruji o ovim promjenama, a webovi im se praktično svakodnevno prilagođavaju. S druge strane, na hrvatskom tržištu ovakva ažuriranja vrlo rijetko su predmet ozbiljnijih razgovora.

Osim toga, u SAD-u postoje čak i tzv. manual raters, odnosno živi ljudi koji osobno analiziraju i ocjenjuju web stranice. Oni prolaze kroz webove te prijavljuju sve one koje nisu u skladu s postavljenim smjernicama Google-a.

Webovi koji su prijavljeni i koji dobiju kaznu, tzv. manual actions report, neće se više prikazivati u Google rezultatima pretrage ili će njihove pozicije značajno pasti.

Ovakav način kažnjavanja, odnosno fokus na korištenje izričito legitimnih praksi optimizacije i link buildinga još uvijek nije toliko zaživio u Hrvatskoj. Upravo je to jedna od najvećih razlika između digitalnog marketinga na hrvatskom i američkom tržištu, što nas vodi i do sljedeće problematike.

Na hrvatskom tržištu spam još uvijek prolazi

Da, u Hrvatskoj spam još uvijek prolazi – dok te Google ne uhvati na djelu! Kako kažu, pravda je spora, ali dostižna.

Činjenica je da spam tehnike i dalje prolaze na hrvatskom tržištu, odnosno da ih velik broj digitalnih agencija koristi kadaj e riječ o link building procesima i samoj SEO optimizaciji web stranice.

Jedna od najčešće korištenih tehnika koja se smatra spamom je keyword stuffing, odnosno prekomjerno umetanje ciljanih ključnih riječi u URL, meta title, naslov i tekst stranice.

Vrlo čest razlog za korištenje ove tehnike je upravo neznanje, odnosno needuciranost po pitanju najnovijih trendova u digitalnom marketingu. Ova tehnika davno se koristila kao dio SEO optimizacije, no sada ne samo da je zastarjela, nego će njezinu upotrebu Google najčešće i kazniti.

Kao drugi primjer može se navesti tehnika koju mnogobrojne digitalne agencije koriste za izradu backlinkova, odnosno poveznica s drugih domena. Ovdje zapravo govorimo o tvrtkama koje se, uz ostale usluge digitalnog marketinga, bave i web dizajnom.

One će često kod izrade web stranice za svoje klijente u podnožje te web stranice staviti poveznicu na svoj web uz ciljanu ključnu riječ, na primjer “Izrada web stranica / [naziv tvrtke]“.

Ovo je još jedna u nizu spam link building taktika kakve na tržištu SAD-a odavno već ne prolaze. Zastarjele su i Google ih prepoznaje kao loše, nerijetko ih kažnjava, te ih se stoga svi legitimni i uspješni digitalni marketingaši klone.

Idemo li u dobrom smjeru?

Ono što je zasigurno dobro jest to što postoji svijest o važnosti digitalnog marketinga u današnjem internetskom i tehnološkom svijetu. Po tom pitanju možemo reći da Hrvatska ide u dobrom smjeru.

No kada govorimo o razvoju pravih i učinkovitih tehnika, tu i dalje – zapravo uvijek – ima mjesta za napredak.

Digitalni marketing mijenja se izrazito brzo i često (nećemo pretjerati ako kažemo svakih tjedan dana), stoga je ključ uspjeha u neprestanom učenju i prilagodbi tržištu.

Međutim, mnoge hrvatske digitalne agencije zapravo niti ne znaju koliko ne znaju. Osobito one koje djeluju isključivo na hrvatskom tržištu.

One rade u svojevrsnom mjehuriću i nemaju doticaja niti saznanja o drugim tržištima koja su često puno konkurentnija i daleko ispred kada govorimo o digitalnim strategijama.

Tehnike koje koriste ovakve agencije možda su funkcionirale prije dvije godine i donosile solidne rezultate, ali danas upravo te iste tehnike mogu imati potpuno suprotni učinak.

Oni koji žele uspjeti i polučiti prave, dugoročne rezultate, pratit će dobre prakse digitalnog marketinga na drugim tržištima, poput američkog, ostaviti zastarjele i spam prakse iza sebe, neprestano učiti, te biti ukorak sa sve većim zahtjevima tržišta.


Matej Jambrović je ekonomist i digitalni marketingaš, te CEO digitalne agencije Kala Presence. Svoja znanja iz područja digitalnog marketinga usavršio je na najkompetitivnijem tržištu na svijetu – tržištu SAD-a – a sada ih uspješno primjenjuje u Hrvatskoj. Smatra da su neprestano učenje te razmjena znanja i iskustava ključ uspjeha pa svojim savjetima, saznanjima i provjerenim metodama rado doprinosi razvitku digitalnog marketinga u Hrvatskoj.