Kako se izvući iz neugodnih društvenih situacija

Ne postoji jasan način da se nosite s neugodnim komentarima prijatelja ili rodbine. No, Sara Jane Ho, stručnjakinja za bonton s Harvarda, nudi savjete kako reagirati u nekim izazovnim društvenim situacijama

101
[Izvor: Pexels]

Čak i izuzetno društvena osoba može biti zatečena nekim neugodnijim situacijama u životu. Ne postoje jasna pravila kako da se nosite s neugodnim komentarima prijatelja ili rodbine.

Sara Jane Ho, stručnjakinja za bonton s Harvarda, na portalu CNBC nudi savjete kako reagirati u nekim izazovnim društvenim situacijama. Ho je osnivačica škole Institute Sarita, voditeljica Netflixove emisije “Mind Your Manners” i autorica istoimene knjige koja bi uskoro trebala biti objavljena. U emisiji Drew Barrymore davala je savjete o tome kako prekinuti svađe na obiteljskim okupljanjima.

“Osjećam da je dio bontona da pomognemo ljudima oko nas da se opuste”, rekla je za CNBC Make It prošle godine. “Umjesto da bonton bude ograničavajuća konvencija, vidim ga kao alat koji osnažuje.”

Evo kako se Sara Jane Ho nosi sa šest nezgodnih scenarija koji se često događaju.

1. Kada je netko drzak prema vama

Ako se nađete na udaru drske primjedbe, možete se suprotstaviti ljubaznošću i otmjenošću sa samo jednim pitanjem.

“Ako je prijatelj grub prema vama u društvenom okruženju, volim upotrijebiti odgovor od tri riječi: ‘Jesi li dobro?'”, kaže ona.

Te tri riječi signaliziraju da ne cijenite njegov komentar iako ga ne shvaćate osobno.

“Daješ im do znanja da vas ne mogu gaziti ali istovremeno ste ljubazni”, tumači Ho. “Svakako to recite prijateljskim tonom, kao da izražavate zabrinutost za njih.”

2. Što učiniti kada se ne možete sjetiti nečijeg imena

“Ako ste neku osobu sreli više puta, ali ne možete sjetiti njena imena, nikada ne smijete priznati da ste ga zaboravili, kaže Ho.

Kako biste izbjegli potencijalno neugodnu situaciju, recite osobi s kojom želite ostati u kontaktu: “Nedavno sam dobio novi telefon i svi su mi kontakti izbrisani. Možeš li ponovno unijeti svoj broj?”, savjetuje Ho.

Druga mogućnost je zatražiti pomoć prijatelja: “Ako ste na zabavi, samo ih upoznajte s nekim drugim”, kaže Ho. “Tako će se predstaviti.”

3. Kako prekinuti nelagodan razgovor

Najbolji način da izađete iz razgovora s nekim je da upoznate tu osobu s nekim drugim, tumači  Ho. “To je tako besprijekorno da oni neće ni primijetiti.”

Ho nudi sljedeći scenarij: “Jeste li upoznali mog prijatelja? Stvarno je moraš upoznati. Tako je impresivna”. Zatim se odmaknite.

4. Izbjegavanje ručka sa suradnicima

Ako postoji kolega s posla koji vas stalno poziva na ručak i ne prihvaća nikakve nagovještaje da ne želite prihvatiti poziv, vaš instinkt bi mogao biti da i dalje izmišljate isprike.

Umjesto toga, prihvatite poziv, predlaže Ho. “Recite: ‘Oh, to je sjajna ideja. Možemo li pozvati i Tima i Alison?’. A nakon što to organizirate, otkažite u zadnji tren i pustite ih da odu na ručak sami.”

Vaš kolega će to što pozivate druge protumačiti kao znak da ste htjeli doći na ručak, ali ste spriječeni. Neće pomisliti da zapravo niste ni imali namjeru prihvatiti poziv.

5. Suočavanje s prijateljem koji vam nikada ne vraća novac

“Ako se želite suočiti s prijateljem koji vam ne vraća novac, možete mu poslati prijateljske podsjetnike putem e-pošte. Ili mu se možete obratiti osobno: ‘Usput, imaš li 100 dolara koje sam ti posudila prošlog tjedna?’”, predlaže Ho.

Ako prijatelj nastavi mjesecima ignorirati vaše zahtjeve, sa sigurnošću se može reći da vam ne planira vratiti novac i vi ćete morati prihvatiti gubitak. Iako ste možda izgubili novac, nadamo se da ste iz takve situacije izvukli pouku o toj osobi za budućnost.

“Otac mi je uvijek govorio dvije stvari. Prva je bila ‘Neither borrower nor a lender be'”, kaže Sara Jane Ho. Citat je to Shakespeareovog Hamleta koji znači da se ne dovodite u poziciju da posuđujete novac prijateljima ili posuđujete novac od njih ili nekog drugog.

“Drugo, posuđuj samo onoliko koliko si spremna izgubiti. Ako vam netko ne želi vratiti novac, onda ste na neki način naučili lekciju.”

6. Ophođenje s nepristojnim članovima obitelji

Kako ćete odgovoriti na nepristojna pitanja svoje obitelji ovisi o tome koliko ste bliski s njima i koliko su oni stariji od vas, kaže Ho. “Ako ste odrasli s braćom i sestrama ili bratićima i sestričnama, u redu je da tu i tamo dobijete poneki udarac.”

S tetama ili stričevima vjerojatno biste trebali imati više poštovanja. “Samo se nasmiješim i skrenem pogled ili se sklonim u stranu”, tumači ona.

Ako su to roditelji vašeg partnera, neka to riješi vaš suprug. “Ako želite naljutiti svoju tazbinu, dopustite da to učini vaš suprug, a ne vi”, kaže ona. U tom trenutku bitno je samo da budete složni i tada možete pustiti svom supružniku da obavi “prljavi posao” i objasni  roditeljima zašto su neki komentari neprikladni, zaključuje Ho.