Nagrađeni inovativni poduzetnički projekti školaraca

Ovogodišnji dobitnici HUP-ova natječaja Poduzetnici budućnosti su Prva ekonomska škola Zagreb za inovativan projekt Drobilica biootpada i Elektrotehnička i ekonomska škole Nova Gradiška za matematičku igru Metamath

60
Poduzetnici budućnosti
Tim Prve ekonomske škole Zagreb

Hrvatska udruga poslodavaca dodijelila je krajem prošlog tjedna priznanja učenicima Prve ekonomske škole Zagreb (i 10.000 kuna) u sklopu natječaja HUP-a Poduzetnici budućnosti za inovativan projekt “Drobilica biootpada“ i timu Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška (5.000 kuna) za projekt “Metamath“.

Drobilica biootpada

Srednjoškolski tim Prve ekonomske škole na čelu sa mentoricom Ninom Bionda osmislio je projekt  “Drobilica biootpada“ koja pruža mogućnost proizvodnje vlastitog komposta u kućanstvu, koji može imati brojne primjene kao i služiti za hranjanje biljaka. Namjenjen je kućanstvima, obrtima i tvrtkama za lakše selektiranje biootpada. Proizvod koji neminovno štedi vrijeme, prostor i novac.

Tim Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška

Drobilica biootpada sjecka otpad te tako stvara manju količinu organskog otpada, omogućava štednju pri kupnji biorazgradivih vrećica i kompostiranje u kućanstvu koje smanjuje emisiju stakleničkih plinova za više od osmine tone godišnje, naveli su srednjoškolci prilikom prijave projekta.

Na dodjeli priznanja u Novoj Gradiški, mentor tima Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška Zoran Ivančić uvodno je pohvalio učenike škole: “Vaše ideje, znanje i kooperativnost su ono što će vam osigurati svijetlu budućnost“.

>>Poduzetnici budućnosti: HUP nagradio poduzetničke projekte pulskih i velikogoričkih srednjoškolaca

“Ne vjerujte kad vam kažu da sve dobro odlazi van zemlje. Svojim znanjem i trudom možete si osigurati budućnost i u svojoj zemlji. Informacijske i digitalne tehnologije pomažu nam da možemo raditi s bilo kojeg mjesta i da nismo ograničeni lokacijom“, rekla je Katarina Lisjak prilikom dodjele priznanja timu Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška.

Projekt “Metamath”

Projekt “Metamath“ je matematička igra osmišljena s namjerom popularizacije matematike u srednjoj školi. Cilj ovog projekta jest povezati sektore elektrotehnike, računalstva i ekonomije. Učenici Filip Wirth i Martina Štefanac kreatori su ideje i tehničke izrade, a učenici komercijalnog smjera u sklopu predmeta vježbenička tvrtka u odjelu prodaja i marketing imali su zadatak izraditi promotivne materijale.

Natječaj “Poduzetnici budućnosti”  Hrvatske udruge poslodavca namijenjen je timovima svih srednjih škola Republike Hrvatske, nagrađuje se svake godine 25 najboljih projekata s ukupnim nagradnim fondom od 250.000 kuna, a Hrvatska udruga poslodavaca provodi ga u partnerstvu s predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj i pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta.