Pitanja koja biste trebali postaviti prilikom pregovora o plaći

Mnogi od nas nisu rođeni pregovarači, ali postavljanje pravih pitanja tijekom pregovora o plaći može vam pomoći da dobijete ono što zaslužujete

518
pregovori o plaći

Pružila vam se prilika za sjajan posao i oduševljeni ste zbog toga. Ipak, postoji jedan problem: očekivali ste veću plaću. Pitanje je imate li pregovaračke vještine – i želudac – da tražite više novca?

U današnjem radnom okruženju bilo bi glupo da to ne učinite. Pregovori o plaći moraju biti sastavni dio procesa traženja posla. U protivnom ste na gubitku.

Istraživanje tvrtke Robert Half provedeno ove godine pokazalo je da je 55 posto američkih profesionalaca pokušalo pregovarati o višoj plaći prilikom posljednjih razgovora za posao. To je porast od 16 postotnih poena u odnosu na istraživanje iz 2018. godine. Štoviše, 70 posto anketiranih viših menadžera reklo je da očekuje da će plaće varirati, a šest od deset ih je izjavilo da su otvoreniji za pregovore o naknadama i nenovčanim pogodnostima nego prije godinu dana.

Ako plaća ne zadovoljava vaša očekivanja i razmišljate da zbog toga ne prihvaite ponudu, o njoj vrijedi pregovarati. Da biste se pripremili za takvu raspravu, dobro je znati koja biste pitanja trebali postaviti da dobijete naknadu kakvu zaslužujete. Evo sedam pitanja koje biste prema potralu Monster.com tijekom pregovora svakako trebali postaviti.

Hvala vam na ponudi. Možemo li pregovarati o plaći?

Moguće je da već na prvom koraku naiđete na odbijanje. Ali uvijek zahvalite na originalnoj ponudi. Čak i kada se vode vrlo oprezno, pregovori o plaći su osjetljivi. Budite pristojni i obavezno se zahvalite menadžeru iz ljudskih resursa što vas je saslušao prije ngo to iznesete svoje zahtjeve.

>>O čemu treba razmišljati kada pregovarate o plaći

Postavljajući pitanje može li se o plaći pregovarati, vi zapravo pitate ima li uopće razgovor smisla. Neki poslodavci neskloni su bilo kakvim pregovorima o većoj plaći. Zato je važno saznati je li poslodavac s kojim pregovarate otvoren za pregovore. Riječ je klasičnom ispitivanju terena.

Ako osoba koja s vama pregovara pokaže da postoji slobodan prostor za pregovore, možete nastaviti. Poslušajte cijelu ponudu prije nego što se počnete raspitivati o plaći. Ako imate dvojbe oko ponude, držite se iznosa koji smatrate poštenom ponudom za poziciju za koju kandidirate na temelju istraživanja koja ste proveli uoči intervjua.

Kako se određuje plaća?

Važno je imati predodžbu o prosječnoj plaći za željenu poziciju u skladu s vašim trenutnim iskustvom. Postavljajući ovo pitanje pokazujete poslodavcu da ste se pripremili i da znate što su fer iznosi.

Provjerite podatke o plaćama na specijaliziranim portalima, raspitajte se kod kolega unutar vaše poslovne mreže kako biste utvrdili raspon plaća u vašoj industriji s obzirom na razinu isustva i lokaciju.

O čemu još možemo pregovarati osim o osnovnoj plaći?

Ako poslodavac ne želi razgovarati o plaći, to ne znači da su pregovori završeni. Uvijek treba razmotriti cijeli paket koji uključuje pogodnosti, privilegije i poticaje. Razmislite o drugim faktorima koji vam idu u korist, poput dodatnih slobodnih dana, nadoknade školarine, mogućnosti daljinskog rada…

Što je s bonusima i plaćanjem prekovremenih sati?

Za mnoge poslove osnovna plaća ne otkriva cijelu priču. Iako viša osnovna plaća dugoročno ima najveću težinu, potencijalni bonusi mogu vam osigurati daleko veću zaradu. Raspitajte se o prihodima ljudi iz vaše struke koji zarađuju iznad prosjeka.

Možete li raščlaniti pogodnosti i povlastice kako bih bolje razumio uštede?

Neke tvrtke daju cjeloviti pregled pogodnosti, povlastica i nagrada kako bi kandidati dobili ukupnu sliku o onome što se nudi. No, ako to raščlanite, bolje ćete shvatiti vrijednost svake kune u tom paketu. Na primjer, ako poslodavac pokriva troškove prijevoza ili parkiranja. To vam može donijeti velike mjesečne uštede.

Kako se formiraju buduće povišice? Kakav je uobičajeni tempo povećanja plaća za ovu poziciju?

Ako je početna ponuda ispod očekivane, svakako treba porazgovarati o tome kako funkcionira sustav nagrađivanja, odnosno kada biste mogli očekivati povišicu.

Osim toga, postavljanjem ovog pitanja pokazujete da želite napredovati i da ste usredotočeni na to kako možete doprinijeti rastu organizacije.

Mogu li to dobiti napismeno?

Nakon što se dogovorite o uvjetima, zatražite revidiranu pismenu ponudu u kojoj su navedene sve promjene dogovorene tijekom pregovora. Kada je sve napisano, manja je mogućnost nesporazuma.

Savjeti za pregovore u sadašnjoj tvrtki

Većina navedenih savjeta odnosi se na pregovore o novom poslu. No, o većoj plaći možete pregovarati i ako smatrate da ste potplaćeni na sadašnjem poslu, posebno ako imate neku drugu ponudu i razmišljate o prelasku u novu tvrtku.

Pretpostavimo da ste imate dobre rezultate i da možete razgovarati o svom dopriosu rezultatima kompanije. Evo dva pitanja koja će vam olakšati da započnete pregovore.

Što mislite što je moj najvažniji doprinos u tvrtki?

Time potičete svog nadređenog da se založi za vas. Neka ga vlastite riječi podsjete zašto vas cijeni. Zatim možete nastaviti obrazlagati zašto želite razgovarati o povećanju plaće.

Druga tvrtka zainteresirana je da me zaposli. Što bih trebao učiniti?

Umjesto ultimatuma, ovim riječima dajete svom nadređenom priliku da riješi problem i pripremi kontra-ponudu. Važan je ton: ne postavljajte zahtjev, nego tražite savjet.