Edukacijom i kritičkim promišljanjem protiv širenja lažnih vijesti

Priručnik za provjeru informacija iz medija, autora Radoslava Dejanovića, namijenjen je novinarima ali i svima ostalima koji žele naučiti kako razlikovati točnu informaciju od dezinformacije i manipulacije

92
Priručnik za provjeru informacija iz medija
Priručnik za provjeru informacija iz medija

Kako nastaju lažne vijesti, možemo li ih prepoznati i boriti se protiv njih, postoje li alati za provjeru istinitosti informacija – odgovore možete pronaći u knjizi Priručnik za provjeru informacija iz medija – Metode i alati za analizu lažnih vijesti, dezinformacija i ostalih online manipulacija.

Autor Priručnika je Radoslav Dejanović, novinar i informatički stručnjak, a publikacija je nastala uz potporu Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava. Novinarstvom se bavi gotovo trideset godina. Radio je u više časopisa i objavljivao članke i kolumne na više internetskih portala.

“Građani moraju razviti sposobnosti kritičkog promišljanja i, ako je potrebno, istraživanja i provjeravanja vijesti – na taj način “cijepiti” ćemo populaciju i učiniti je otpornijom na lažne vijesti. Mediji tu svakako mogu pomoći, kao i vlasnici društvenih mreža, no nemojmo zaboraviti kako su oni osjetljivi na utjecaje na koje građani mogu (i trebaju) biti otporni: političke pritiske, financijske ucjene, podmićivanje kroz oglasni prostor itd.”, izjavio je povodom izdavanja svoje knjige Radoslav Dejanović.

Kako prepoznati lažne vijesti

“Jedini način kojim možemo doskočiti širenju lažnih vijesti i informacijskih manipulacija je imati educiranu populaciju, ljude koji neće upijati vijesti poput spužve, slijepo i nekritički, već će o njima razmišljati i razborito ih propitivati, dodao je Dejanović.

Priručnik za provjeru informacija iz medija pruža uvid u vrste lažnih vijesti i načine na koji nastaju, mehanizme kojima se šire te pojašnjava kako se boriti protiv njih te nudi praktične savjete za korištenje besplatnih, javno dostupnih alata za provjeru informacija, pomoću kojih je moguće provjeriti istinitost neke vijesti ili multimedijalne informacije, uočiti plagiranje i modifikacije te na osnovi rezultata procijeniti istinitost informacije.

“Priručnik je namijenjen novinarima ali i svima ostalima koji žele naučiti kako razlikovati točnu informaciju od dezinformacije i manipulacije. Ustrajan rad s priručnikom čitatelju će pomoći u razvoju vlastitih vještina za analizu podataka i filtriranje informacija, kojima smo izloženi svakodnevno i u velikim količinama.”, izjavila je Valentina Wiesner, predsjednica Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava.

Ova knjiga nije “čarobni štapić” za prepoznavanje lažnih vijesti i drugih internetskih manipulacija, no što više vremena budete provodili istražujući istinitost vijesti, dakle, što više prakse u tome steknete, uz Priručnik taj će proces postajati sve lakši.

Priručnik za provjeru informacija iz medija možete preuzeti besplatno na mrežnim stranicama Društva za zaštitu novinarskih autorskih prava. U proteklih deset dana knjiga je preuzeta više od 2000 puta!