Kako razvijati karijeru usprkos pandemiji

Mnoge tvrtke su zbog pandemije zamrznule plaće, napredovanja i zapošljavanje. Prilika za promjene ili napredovanje je malo. No, i u takvim uvjetima možete razvijati svoje vještine kako biste se pripremili za vrijeme kada počne oporavak

85
profesionalni razvoj
[Image by Anastasia Gepp from Pixabay]

Pandemija COVID-19 promijenila je gotovo sve aspekte našeg života, uključujući poslovni. Neki su ostali bez posla, a mnoge tvrtke zamrznule su plaće, napredovanja i zapošljavanje. Prilike za promjene ili napredovanje u karijeri su rijetke, ako ih uopće ima, a konkurencija je žestoka. Mnogi osjećaju da im karijera stagnira ili da su se našli u slijepoj ulici.

Možda je vaša tvrtka odgodila promociju ili povišicu koju ste očekivali. Možda se bojite da ste izgubili priliku za novi posao koji bi bio iskorak u vašoj karijeri. No, napredak u karijeri ne temelji se uvijek na promociji ili promjeni posla. Napredovati se može svladavanjem novih vještina, stjecanjem novih iskustava ili širenjem vlastite mreže kontakata.

Usprkos ekonomskoj krizi u kojoj se nalazimo, ove mogućnosti profesionalnog razvoja i dalje su vam na raspolaganju i mogu vam pomoći da se pripremite za razdoblje kada će se ponovo otvoriti mogućnosti za napredovanje, povišice ili novi posao.

I ne brinite kako će “rupa” nastala zbog pandemije izgledati u vašem životopisu. COVID je disruptor koji je pogodio cijelu zajednicu. Svi prolazimo kroz krizu i svjesni smo jedinstvenih okolnosti koje nas pogađaju. Budući poslodavci razumjet će ako je vaša promocija izostala, pa čak i to što ste ostali bez posla zbog pandemije.

Evo nekoliko savjeta što biste mogli učiniti za svoj profesionalni razvoj tijekom pandemije COVID-19, u i okolnostima gospodarske krize. Sve aktivnosti dostupne su na daljinu i svaka od njih će vam biti korisna nakon što se oporave tržište rada i korporativni proračuni.

Utvrdite što želite i usredotočite se na to

Prvi korak prema profesionalnom razvoju je otkriti što doista želite. Razmislite kako želite usmjeriti svoju karijeru. Koji je vaš sljedeći korak kada se gospodarstvo počne oporavljati? Želite li napredovati u trenutnoj tvrtki ili vam je sljedeći korak prihvaćanje izazova u novoj? Ako ste nezaposleni, što biste željeli da bude vaš sljedeći posao? Postoji li nešto vezano uz sadašnji ili prethodne poslove što biste željeli više istaknuti?

Nakon što razjasnite svoje ciljeve, prije nego što povučete sljedeći potez razmislite koje vještine trebate razviti ili ojačati, kakvo vam iskustvo nedostaje i koje veze će vam biti korisne. Na primjer, ako ste radili ili radite kao novinar s općim zadacima, ali volite se baviti analitikom i podacima, usredotočite se na izgradnju analitičkih vještina. Preuzmite zadatke koji uključuju statistike i upoznajte ljude koji se time bave.

Ako tražite vještine i iskustva koja su vam potrebna, posjetite LinkedIn i pronađite ljude koji se bave onim što biste željeli. Pogledajte njihove vještine i okruženje. Možete ih pokušati kontaktirati kako biste prikupili informacije. Svakako kontaktirajte one koji su već u vašoj mreži. Možda ćete pronaći i oglas za posao koji biste željeli raditi pa možete vidjeti što tvrtke traže od kandidata.

Imajte na umu ove vještine i iskustva dok smišljate plan za nastavak karijere tijekom krize. I ostanite koncentrirani. Nemojte upisati tečaj programiranja samo zato što je to tražena vještina. Ako vaše želje nemaju nikakve veze s programiranjem, to vam neće pomoći.

Razgovarajte s nadređenim o svojoj karijeri

Ako se brinete da vam je karijera zapela, dogovorite sastanak sa svojim menadžerom kako biste razgovarali o svojoj budućnosti i kako on vidi vaš daljnji razvoj u tvrtki. Kad zakažete sastanak, obavijestite menadžera o čemu želite razgovarati kako biste mu dali vremena da se pripremi za razgovor i da rasprava bude produktivna. Ako već imate neku svoju viziju, možete ju iznijeti odmah. Ako još niste sigurni, možete to ostaviti i za novi sastanak.

Na sastanak dođite spremni, ali s realnim očekivanjima, jer mnoge tvrtke zbog pandemije gube novac. Dakle, velika povišica ili promocija u ovom trenutku vjerojatno nisu mogući.

U razgovoru budite pozitivni, ali jasno izrazite ono što želite. Otvorit ćete dijalog. Dobro je pri tom iskazati zahvalnost na poslu koji imate, ali nemojte se osjećati krivim zato što se zalažete za sebe.

Možete zatražiti veću odgovornost, razgovarati o tome što možete poboljšati kako biste se pripremili za promociju nakon što se poslovanje stabilizira. Ako ste već utvrdili područje na kojem biste željeli napredovati, možete razgovarati o tome kako se možete razvijati.

Ako jasno izrazite svoje želje, to će pomoći vašem nadređenom da prepozna mogućnosti. Oboma će to pomoći da razmišljate u istom smjeru, a vaš menadžer će vam moći pružiti povratne informacije o tome koje bi meke ili tvrde vještine voljeli vidjeti kod vas.

Volontirajte

Ako vašem nadređenom ili višem rukovodstvu treba pomoć u novom projektu koji je vezan uz vaše karijerne ciljeve, budite prvi koji će im ponuditi pomoć.

Ako želite osnažiti svoju svijest o raznolikosti ili svoje liderske vještine, dobrovoljno se pridružite timu koji radi na tome. Menadžeri će se sjetiti tko je želio preuzeti odgovornost, a to će vam pomoći da napredujete u svojoj tvrtki. To će također biti prilika za razvijanje novih vještina, vježbanje vještina koje ste naučili izvan profesionalnog okruženja ili za upoznavanje novih dijelova poslovanja, što vas može učiniti boljim kandidatom za novo radno mjesto.

Budite inovativni i izložite svoje ideje

Ako na vidiku nema odgovarajućih zadataka, pokušajte sami osmisliti kako biste mogli pomoći tvrtki u kojoj radite. Možete predložiti neki novi program, ali imajte na umu da će tvrtke u ovoj situaciji teško odobriti skupe nove projekte. Možete predložiti poboljšanje postojećih procesa.

Prepoznavanje problema i predlaganje rješenja važna je vještina koju nemaju svi – ali vođe to redovito utjelovljuju. Ako pokažete takvu sposobnost, menadžment će vidjeti da ste spremni preuzeti odgovornost i uzet će to u obzir kada dođe vrijeme. Priču o svojim ostvarenjima možete iznijeti u motivacijskom pismu za neki budući posao, osobito ako je riječ o poziciji s upravljačkim komponentama.

Možete predstaviti i ideje koje će vam pomoći da razvijete vještine koje su vam potrebne. Primjerice, u neprofitnoj zakladi čija je misija zaštititi emocionalno zdravlje tinejdžera i mladih, zaposlenici su predložili meditaciju i vježbe joge. Ideja je prihvaćena pa osoblje sada može meditirati ili se pridružiti grupnim vježbama joge. Zaposlenici koji su iznijeli prijedlog pokazali su da im je stalo do svojih suradnika i kulture organizacije za koju rade, čak i ako sam prijedlog nije izravno vezan za posao koji rade.

Razmislite što bi pomoglo timu u vašoj tvrtki i istovremeno ojačalo vještine koje želite izgraditi. Možda postoji novi softver o kojem biste željeli saznati više i koji bi poboljšao upravljanje projektima. Ponudite da ga istražite i postanite predvodnik promjena.

Razvijajte i održavajte svoju mrežu u trenutnoj tvrtki

Imati jake veze s ljudima s kojima radite neophodno je za razvoj karijere. Može vam pomoći u budućoj promociju ili da budete uključeni u novi projekt u drugom odjelu. Vaše kolege možda poznaju ljude koji zapošljavaju i trebaju ljude vašeg profila ili imaju uvid u ono što vam može pomoći u profesionalnom razvoju.

Nove odnose možete izgraditi uz pomoć programa ili tehnoloških alata koji vam olakšavaju da se povežete s drugim zaposlenicima, pa i prilikom rada na daljinu. Ako su vam takvi alati nedostupni, istražite s kojim kolegama biste se mogli povezati. Možda imate zajedničke profesionalne ili osobne interese.

Ojačajte veze s ljudima u svom timu. Prije ste možda otišli do nečijeg stola i zatražili podatke ili povratne informacije o projektu. Sada to možete učiniti i virtualno. I nemojte se ustručavati ni bojati da se obratiti starijim ljudima. Potrudite se da vaš rad bude zamijećen.

Napokon, ne zaboravite njegovati sve nove i postojeće uredske odnose. Jedan od glavnih izazova rada na daljinu je nedostatak socijalne interakcije i održavanja kontakata. Prije pandemije bilo je prirodno da sretnete ljude iz različitih odjela ili više menadžere. Stoga se obratite kolegi ili kolegici s kojima ste razgovarali o iskustvima s putovanja i dogovorite s njim ili s njom virtualnu kavu.

Prisustvujte virtualnim druženjima

Bez obzira na to jeste li ranije sudjelovali na raznim druženjima ili konferencijama na kojima je važna sastavnica umrežavanje, pridružite se virtualnim druženjima. Većina organizacija koje su podržavale takve događaje prešle su na virtualna druženja. Takva događanja i dalje mogu biti izvrstan način za upoznavanje ljudi. Čak i ako događaj ima samo jednog govornika bez interakcije, to vam može pomoći da razvijete svoje vještine ili razumijevanje industrijskih trendova. Takva mrežna događanja možete pronaći putem profesionalnih grupa ili internetskih stranica kao što su Eventbrite, Facebook, LinkedIn ili Meetup.

Napravite korak dalje i sami isplanirajte svoj virtualni događaj. Pozovite nekolicinu sadašnjih i / ili bivših kolega na virtualno druženje i zamolite ih da pozovu još jednu osobu sa sličnim interesima.

Umrežavanje s ljudima izvan vaše tvrtke omogućit će vam da im se obratite kada budete spremni potražiti novi posao, ili će se oni sami sjetiti vas kada oni ili netko koga oni znaju bude zapošljavao.

Pronađite mentora

Profesionalni mentori mogu vam pružiti jedinstveni uvid u područje koje vas zanima i prenijeti vam iskustva i savjete osobe koja je već prošla vašim putem.

Možda postoji iskusna osoba području vašeg interesa kojoj se divite, netko iz profesionalne grupe kojoj pripadate i tko uvijek ima nešto pronicljivo za reći, ili iskusniji alumni s vašeg fakulteta. Sad je prilika da im se obratite i da se povežete. Nemate što izgubiti. Osoba kojoj se divite vjerojatno većinu svog posla obavlja putem interneta pa im virtualna kava neće biti neprirodna.

Kad pronađete mentora, dogovorite redovite sastanke. Neka vam pomognu da se pripremite za budući rast u karijeri. Zamolite ih za povratne informacije o projektima, zamolite ih da vam pomognu u vježbanju video intervjua ili da započnete razgovor sa šefom. Razgovarajte o tome koje biste vještine trebali izgraditi da biste napredovali u karijeri.

Razvijajte svoje vještine kroz internetske tečajeve

Postoji mnoštvo internetskih tečajeva koje možete iskoristiti da biste se pripremili za buduću karijeru. Većina njih je cjenovna pristupačna, pa čak i besplatna.

Pogledajte opet popis vještina koji ste ranije sastavili i odaberite tečajeve koji vam mogu pomoći da ih razvijete.

Internetske tečajeve možete pronaći na internetskim stranicama što su Coursera, Udemy, Alison ili LinkedIn Learning. Ponuda je raznolika, od pregovaračkih vještina, preko financijskog inženjeringa i upravljanja rizicima do razumijevanja zakona o intelektualnom vlasništvu. Postoje i web stranice usmjerene na industriju, poput Cybraryja, za informatiku i vještine vezane uz kibernetičku sigurnost.

Učenje novih vještina putem internetskog tečaja može vas pripremiti za unapređenje ili novi posao. Moći ćete ih dodati u životopis te pokazati budućim poslodavcima kako ste bili proaktivni u vrijeme kada su mogućnosti bile ograničene. Menadžeri ljudskih resursa vjerojatno će to cijeniti kada se gospodarstvo oporavi i kad počnu ponovo graditi svoje timove.

Knjige, podcasti, You Tube…

Uz internetske tečajeve na raspolaganju vam je niz knjiga, podcastova, dokumentarnih serijala ili You Tube serijala koji vam pomoći u učenju i razvoju raznih vještina. Ako nemate previše vremena, izdvojite pet minuta dnevno za slušanje podcasta.

Slušanje podcasta može vas potaknuti na razvoj neke nove vještine, ukazati vam na nove trendove u industriji ili vas uputiti na savjete koji će vam pomoći u profesionalnom razvoju.

U trenutku kada su mnoge uobičajene aktivnosti vezane uz posao obustavljene, prirodno je da osjećate da stagnirate. Ali čak i u takvim okolnostima možete uložiti u vlastiti profesionalni razvoj i pripremiti se za razdoblje kada se gospodarstvo počne oporavljati.

Možda trebate smo malo promijeniti način razmišljanja. Ne oslanjajte se na ono što ste radili ranije. Preuzimanje inicijative kako biste usmjerili vlastitu karijeru uvijek će vam koristiti. Stoga ostanite usredotočeni na svoje ciljeve i učinite sve što možete kako biste profesionalno rasli i kako biste se pripremili za sljedeći veliki potez kada za to dođe vrijeme.