Žene sve češće pokreću i vode vlastite biznise i taj je trend vidljiv i u Hrvatskoj. Poduzetnice istražuju nova tržišta, dobro su informirane o biznisu za koji se pripremaju i koriste različite fondove i potpore koji su im na raspolaganju.

Žene poduzetnice u pravilu kreću u manje financijske pothvate, manje riskiraju, a radna mjesta koja otvaraju trajnija su i stabilnija. U tvrtkama gdje su žene vlasnice ima manje otpuštanja i djelatnici su aktivnije uključeni u operativno poslovanje. Zato ih banke i prepoznaju kao klijente koje vrijedi povoljnije financirati.

Poduzetnice traže podršku banaka

Žensko poduzetništvo nailazi na iste prepreke koje muče muške kolege: nelikvidnost, financiranje, regulativa, siva ekonomija, ali su tu i specifični problemi kao što je nedovoljna podrška društva u organizaciji obiteljskog života i tradicionalno shvaćanje uloge žena. Također, banke u pravilu traže hipoteku na nekretnine, a poduzetnice često ne ispunjavaju taj uvjet.

Kako broj žena u hrvatskom poduzetništvu raste njihova potražnja za kvalitetnim financiranjem sve je naglašenija što je izazov i potencijal za banke koje se žele značajnije uključiti u razvoj tog segmenta.

Banke u Hrvatskoj u tom pogledu sve intenzivnije surađuju s međunarodnim financijskim institucijama, a HPB u partnerstvu s Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) ima poseban kreditni program za žene poduzetnice.

Tri koraka: izvori, razvojne usluge, partnerstvo

Svoje programe banke prilagođavaju potrebama poduzetnica kroz tri koraka:
– lakši pristup izvorima financiranja za tvrtke koje su u većinskom vlasništvu žena, odnosno kojima upravljaju žene.
– nefinancijske razvojne usluga kao što su edukacije, umrežavanje, mentorstvo, tehnička podrška. Poduzetnice pri odabiru banke veliku važnost pridaju nefinancijskim razvojnim uslugama te naglašavaju koliko im je značajno imati dobar ukupni odnos s poslovnom bankom,
– stvaranje banke-partnera koja omogućava kvalitetnu, znači brzu i jednostavnu podršku poslovnim rješenjima i biznisu koji vode poduzetnice.

Poduzetnice imaju spremne projekte

Bankari tvrde da su projekti koji dolaze na odobrenje od poduzetnica sve bolje pripremljeni te da najveći broj žena kreće u posao tek kada je ideja zrela, a poslovni plan spreman. To je jednako važno kao i upornost i ustrajnost u realizaciji projekta. Normalno je da će u startu biti pogrešaka, ali zbog prvih grešaka se ne odustaje. Naša je poruka – krenite dalje!