Tvrtka iz Brooklyna proizvodi votku iz ugljičnog dioksida i vode

Svaka boca votke Air Co upije iz atmosfere količinu ugljičnog dioksida kao osam potpuno izraslih stabala, tvrdi suosnivač tvrtke Air Co Gregory Constantine.

90
Air Co.
Air Co. su 2017. osnovali Gregory Constantine i Stafford Sheehan

Svaka boca votke Air Co, koja je predstavljena u četvrtak, upije iz atmosfere količinu ugljičnog dioksida kao osam potpuno izraslih stabala, tvrdi suosnivač tvrtke Air Co Gregory Constantine.

“Drugim riječima, svaka boca tijekom svog životnog ciklusa ukloni iz zraka nešto manje od pola kilograma ugljičnog dioksida”, pojašnjava Constantine.

Votka se pakira u boce od 750 ml i košta 65 dolara, a proizvedena je iz samo dva sastojka: ugljičnog dioksida (staklenički plin) i vode. Tradicionalna votka se proizvodi fermentiranjem žitarica, poput kukuruza, krumpira i pšenice.

Proizvodnja tipične boce votke stvori oko 6 kilograma stakleničkih plinova, dok je proizvod tvrtke Air Co neutralan u odnosu na ugljične plinove jer sa svakom proizvedenom bocom uklanja iz zraka nešto manje od pola kilograma ugljičnog dioksida.

Postupak nadahnut fotosintezom

Air Co navodi da njegov patentirani sustav koristi električnu energiju iz obnovljivih izvora (solarni paneli) za pretvaranje ugljičnih plinova iz zraka u čisti etanol. Njihov postupak je “nadahnut fotosintezom u prirodi, u kojoj biljke udišu ugljični dioksid”.

“Biljke upijaju vodu i koriste sunčevu energiju kako bi proizvele šećer i druge visoko vrijedne ugljikovodike, pri čemu kao nusproizvod nastaje kisik”, tumači elektrokemičar i suosnivač tvrtke Stafford Sheehan. Proces koristi iste principe kao fotosinteza u biljkama, ali je efikasniji.

Tehnologija koju primjenjuje Air Co razdvaja vodu na vodik i kisik, a zatim kombinira vodik s ugljičnim dioksidom prikupljenim iz tvornica u blizini njihova sjedišta u njujorškoj četvrti Brooklyn. Tako nastaju alkohol i voda, te kisik kao nusproizvod koji se emitira u atmosferu. Voda se zatim uklanja destilacijom, a alkohol ostaje. Air Co također tvrdi da njegova votka ne sadrži nečistoće koje mogu ostati iza žitarica koje se koriste u tradicionalnoj proizvodnji votke.

Constantine tumači da je pri tradicionalnom načinu proizvodnje votke problem fermentacija zrna. Tradicionalni proizvođači trebaju obrađivati ​​tisuće hektara zemlje kako bi uzgojili kukuruz, krumpir ili pšenicu. Sveučilište Michigan u svom istraživanju navodi da proizvodnja žitarica doprinose s 3 posto ukupnoj proizvodnji stakleničkih plinova u američkim kućanstvima koja nastaje potrošnjom hrane.

Dugoročni cilj – proizvodnja ekoloških lifestyle proizvoda

Air Co su 2017. osnovali Constantine, bivši izvršni direktor tvrtke za proizvodnju alkohola i piva Diageo, i Sheehan, koji je doktorirao kemiju na sveučilištu Yale. Upoznali su se 2016. u inozemstvu tijekom putovanja koje je organizirao Forbes za talentirane stručnjake mlađe od 30 godina. Constantine se zainteresirao za suradnju sa Sheehanom nakon što je saznao da je na Yaleu stvorio sustav koji pretvara ugljični dioksid u alkohol.

Votka je prvi proizvod tvrtke Air Co, kaže Constantine, ali dugoročni cilj tvrtke je uspostaviti proizvodnju lifestyle proizvoda poput mirisa i kućnih potrepština na temelju čistog etanola proizvedenog iz ugljičnog dioksida kako bi se smanjila emisija stakleničkih plinova.

Sam koncept pretvaranja ugljičnih plinova u alkohol koji primjenjuje Air Co. nije nov. Doktorandi na sveučilištu Delft u Nizozemskoj osmislili su 2017. kako proizvesti alkohol iz zraka, a u Finskoj je ove godine otvorena pivovara koja koristi ugljični dioksid za proizvodnju piva tako da je cijeli proizvodni proces neutralan kada je riječ o emisiji stakleničkih plinova.

Air Co će u početku svoj proizvod distribuirati preko nekoliko odabranih njujorških barova i restorana. Širenje na maloprodajnu mrežu planiraju iduće godine, rekao je Constantine. Proizvodnu cijenu svoje boce nisu otkrili, a vrijeme će pokazati tko je spreman platiti 65 dolara za votku u ekološkoj boci. Za usporedbu, 750 ml votke Absolut košta oko 20 dolara. Novinari koji su probali votku Air Co kažu da okusom ne odudara od prosječne votke.

Air Coov sustav za preradu ugljičnih plinova nagradili su NASA i Ujedinjeni narodi, a odabrani su među pet finalista XPrizea, najvećeg svjetskog natjecanja u tehnologijama vezanim za ugljike, na kojem nagrada iznosi 20 milijuna dolara.

Air Co, koji trenutno ima devet zaposlenih, nije otkrio koliko je novca do sada prikupio.