Upit Udruge Glas poduzetnika ignorirali su HDZ, IDS, BM365 i Reformisti

SDP je odgovorio u ime koalicije Restart da podržava zahtjeve Glasa poduzetnika o poreznoj reformi i redefiniranju uloge državnog inspektorata, dok ostale zahtjeve podržavaju djelomično u skladu sa svojim programom

106
zahtjev poduzetnika političkim strankama

Na zahtjev udruge Glas poduzetnika političkim strankama da se formalno obvežu da će provesti radikalne reforme u poreznoj politici, ukinuti parafiskalne namete, osigurati transparentnost javnih financija, smanjiti rashodovnu stanu proračuna konkretnim mjerama, reformirati pravosuđe i redefinirati ulogu Državnog inspektorata odgovorilo je 12 stranaka. Na upit nisu odgovorili HDZ, BM365, IDS i Reformisti.

>>Glas poduzetnika od političkih stranaka zatražio očitovanje o reformama

>>Zdravko Marić: Nismo gluhi, nijemi, ni slijepi

“HDZ uopće nije odgovorio na naš upit, što je nažalost bilo i očekivano”, komentar je nas internetskoj stranici Udruge Glas poduzetnika.

SDP je odgovorio u ime koalicije Restart s dugim dopisom na jedanaest stranica u kojem nabrajaju sve svoje prijedloge, a od zahtjeva udruge Glas poduzetnika podržavaju prvi i šesti zahtjev, (vezane uz poreznu reformu i redefiniciju uloge državnog inspektorata), dok ostale podržavaju djelomično u skladu sa njihovim programom.

HNS je na sve zahtjeve odgovorio pozitivno, osim na onaj vezan uz ukidanje parafiskalnih nameta.

Očito je da nekim političkim strankama odgovara “status quo”. Njima iskonske reforme nisu cilj. Neke stranke spremne su na određene promjene ponukane uglavnom željom da pridobiju neodlučne glasače, ali najveće pitanje ostaje: možemo li uopće vjerovati političarima ili onima koji u politiku žele ući i kad nešto potpišu?

“Svim strankama koje su potpisale pledge kao zalog dajemo pravo na korištenje termina Hrvatska 2.0, umjesto onih dosadašnjih ‘reforme’ ili ‘promjene’. Naravno, to se odnosi na stranke koje predizborno nisu i neće koalirati sa strankama koje pledge (zalog) nisu podržale. Smatram kako će ovako svi članovi i simpatizeri Udruge Glas poduzetnika znati kome mogu dati glas. Također, ako na listama tih stranaka budu članovi Udruge Glas poduzetnika koji su bili članovi udruge i prije ove objave, iza njih stojimo i podržat ćemo ih imenom i prezimenom.

Za kraj se pitam da li stranke koje već 30 godina vode glavnu riječ u hrvatskoj politici zaista ne žele Hrvatsku 2.0?“, rekao je predsjednik udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas.

Udruga Glas poduzetnika zatražila je od stranaka da se formalno obvežu da će u novom  sazivu Sabora i Vladi RH podržati:

1. radiklane reforme u poreznoj politici,

2. ukidanje parafiskalnih nameta,

3. transparentnost javnih financija,

4. smanjenje rashodovnu stanu proračuna konkretnim mjerama,

5, reformiranje pravosuđe

6. redefiniranje uloge Državnog inspektorata.

Sranka 1 2 3 4 5 6
BM365 Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora
Domovinski pokret da da da da da da
Fokus da da da da da da
HDZ Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora
HNS da Ne da da da da
HSLS da da da da da da
IDS Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora
MOST da da da da da da
Pametno da da da da da da
Reformisti Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora Nema odgovora
SDP i Restart koalicija da djelomično djelomično djelomično djelomično da
SDSS neodređeno neodređeno neodređeno neodređeno neodređeno neodređeno
Stranka Ivana Pernara da da da da da da
Stranka s imenom I prezimenom da da da da da da
Živi zid da da da da da da

Udruga Glas poduzetnika potpuno pozitivan odgovor dobila je od Domovinskog pokreta, Mosta, Fokusa, HSLS-a, stranke Pametno, Stranke Ivana Pernara, Stranke s imenomi prezimenom i Živog zida. SDSS je odgovorio, ali vrlo neodređeno.

Stranka Ivana Pernara: odgovor nije specificiran po zahtjevima ali navode kako podržavaju sva naša nastojanja.