HZZ zahtjeve poduzetnika za rujanske potpore zaprima do 15. listopada

Primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom i potpora za mikropoduzetnike nastavlja se do prosinca. HZZ je zahtjeve za dodjelu potpore za rujan počeo zaprimati 15. rujna, a poduzetnici ih mogu podnijeti do 15. listopada

113
HZZ potpore rujan

Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje donijelo je odluku da se primjena potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom (COVID-19) i potpora za mikropoduzetnike nastavlja u razdoblju od rujna do prosinca ove godine. HZZ je zahtjeve za dodjelu potpore za rujan počeo zaprimati 15. rujna, a poduzetnici ih mogu podnijeti do 15. listopada.

Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom uključuje sve djelatnosti kao i do sada: putnički prijevoz, djelatnosti pružanja smještaja i pripreme hrane i pića, djelatnost organoziranja događanja (event industrija) i slične djelatnosti kojima je i nadalje omogućeno korištenje potpore do 4000 kuna po radniku (uz otpis doprinosa) uz uvjet pada prihoda za najmanje 60 posto u odnosu na odgovarajuće lanjsko razdoblje.

Potpore za mikropoduzetnike namijenjene su poslodavcima koji zapošljavaju do deset radnika uz uvjet da su im prihodi za 50 posto manji u odnosu na odgovrajuće razdoblje prošle godine. Potpora iznosi do 2000 kuna po radniku, uz otpis doprinosa.

Novost je da će svi poslodavci koji ne mogu poslovati ili kojima je na bilo koji način ograničen rad sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite, bez obzira na djelatnost, moći koristiti potpore, s time da će oni kojima je rad ograničen odlukom Stožera (npr. skraćeno radno vrijeme, smanjen broj posjetitelja, itd.) morati dokazati da imaju poteškoća u poslovanju. Drugim riječima, morat će dokazati da su im prihodi pali za 60 odnosno za 50 posto.

>>Potpore mikropoduzetnicima i ugroženim djelatnostima produžene do 31. prosinca

>>Pravo na potpore imat će tvrtke iz najugroženijih sektora