U Splitu otvorena nova HEP-ova punionica za električna vozila

Korištenje HEP-ovih ELEN punionica još je uvijek besplatno, a komercijalizacija usluga uslijedit će nakon što se testiraju sve mogućnosti usluge korisnicima i razrade modeli naplate.

34
HEP punionica
[Izvor: Hrvatska elektriprivreda]

U Splitu je u rad puštena nova HEP-ova punionica za električne automobile. Punionica je postavljena na parkiralištu na križanju Varaždinske ulice i Ulice Domovinskog rada, njena ukupna snaga je 93 kW, a omogućuje istovremeno punjenje dvaju automobila. Ima sva tri standardizirana priključka kako bi je mogla koristiti sva dostupna električna vozila na tržištu.

Nova splitska punionica za električne automobile je jubilarna 200. punionica u HEP -ovoj mreži koja se prostire na području svih 20 županija i Grada Zagreba, a pokriva sve autoceste, ključne cestovne pravce te gradska i turistička odredišta, uključujući i neke otoke. Na HEP-ovim se punionicama istovremeno može puniti više od 400 električnih automobila, odnosno polovina svih registriranih električnih automobila u Hrvatskoj.

Na području Splitsko-dalmatinske županije HEP je do sada postavio 19 punionica, među kojima su dvije punionice na Hvaru i tri na Braču, a planira ih postaviti još 27, uključujući dvije punionice na otoku Visu. Ukupno je ovaj investicijski ciklus postavljanja punionica na području Splitsko-dalmatinske županije vrijedan 12 milijuna kuna.

U suradnji s Gradom Splitom HEP je ranije postavio i pustio u rad punionice u Ulici Antuna Branka Šimića te na Putu Brodarice. Na temelju potpisanog sporazuma o suradnji do kraja godine na području Splita trebale bi biti postavljene još 22 punionice.

“Naša mreža punionica već danas omogućuje svim hrvatskim korisnicima električnih automobila da nesmetano putuju do bilo kojeg odredišta u Hrvatskoj. Samo u posljednjih godinu dana postavili smo više od sto punionica. To je pokazatelj koliko smo ubrzali realizaciju investicija u HEP-u. Zahvaljujući takvom pristupu, procjenjujemo da ćemo ove godine imati rekordnu realizaciju investicija, iznad 4 milijarde kuna“, izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede.

Postavljanje dvjesto ELEN punionica diljem Hrvatske HEP je financirao vlastitim sredstvima te sredstvima iz fondova Eurospke unije kroz projekte EAST-E, NEXT-E te bigEVdata. Korištenje HEP-ovih ELEN punionica još je uvijek besplatno, a komercijalizacija usluga uslijedit će nakon što se testiraju sve mogućnosti usluge korisnicima i razrade modeli naplate.

HEP snažno promiče koncept i konkretne prednosti e-mobilnosti, budući da je riječ o neizostavnom dijelu energetske tranzicije Hrvatske prema niskougljičnom društvu i jednom od ključnih dijelova Europskog zelenog plana.

>>Do 2030. trećina novih prodanih automobila bit će električna

>>Kako ćemo se voziti 2030: dijeljenje vožnji, električni i autonomni automobili

>>Beč širi mrežu punionica za automobile na električni pogon

>>U Zagrebu otvorena prva ultrabrza punionica za električne automobile

>>Istraživanje potvrdilo: Hladnoća smanjuje doseg električnih vozila za 41%