Obrtnicima i OPG-ovima dostupna usluga beskontaktne naplate uz Keks Pay

Usluga je namijenjena svim obrtnicima i OPG-ovima, neovisno u kojoj banci imaju otvoren račun, a mogu je aktivirati na jednostavan način, bez dolaska u poslovnicu.

155
Keks pay

Erste banka je obrtnicima i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima ponudila mogućnost beskontaktne naplate proizvoda i usluga kroz aplikaciju Keks Pay, kako bi im u ovim posebnim okolnostima uzrokovanim koronavirusom omogućila prodaju proizvoda bez rukovanja gotovim novcem.

Usluga je namijenjena svim obrtnicima i OPG-ovima, neovisno u kojoj banci imaju otvoren račun, a mogu je aktivirati na jednostavan način, bez dolaska u poslovnicu. Sljedeća tri mjeseca svi obrtnici i OPG-ovi ovu uslugu mogu koristiti potpuno besplatno dok će nakon tog razdoblja naknada iznositi 1,95% od iznosa transakcije. Korisnici mogu u bilo kojem trenutku raskinuti ugovor bez ikakvih dodatnih troškova.

“S obzirom na jednostavnost svog poslovanja, činjenica je da obrtnici i poljoprivredna gospodarstva često imaju smanjene mogućnosti kada je riječ o načinima naplaćivanja te zato smatram da smo im ovom uslugom uvelike olakšali svakodnevicu. Odsad i oni mogu na siguran i jednostavan način naplatiti svoje proizvode i usluge bez korištenja gotovine. Kod razvoja ove usluge vodili smo računa da njena aktivacija i korištenje budu vrlo jednostavni i u skladu s vremenom u kojem živimo.”, istaknuo je Dejan Donev, voditelj Tima za digitalnu transformaciju Erste banke. Napomenuo je da će KEKS Pay obogatiti i dodatnim funkcionalnostima, kako bi korisnicima pojednostavili i neke druge svakodnevne situacije,

Jednostavna aktivacija i korištenje

Aktivacija usluge je jednostavna – korisnici trebaju popuniti online pristupnicu na internetskoj stranici Keks Paya, uz prilaganje potrebnih dokumenata, nakon čega će im stići QR kodi u nekoliko formata i link koje može dijeliti kupcima na društvenim mrežama i chat aplikacijama

Za korištenje ove usluge prodavatelju je potreban samo mobilni telefon na koji prima SMS potvrdu da je uplata provedena.

Naplata se od kupaca vrši preko QR koda ili linka koji su dobili od prodavatelja, bez kontakta te bez dodatnog upisivanja broja računa. Kupci također moraju imati instaliranu KEKS Pay aplikaciju, no ne moraju prilikom kupnje upisivati broj svoje debitne ili kreditne kartice jer su one već sadržane u aplikaciji. To predstavlja dodatan oblik osiguranja, a cijeli proces u skladu je s najvišim sigurnosnim standardima enkripcije podataka te regulativom PCI DSS o zaštiti brojeva kartica.

Aplikacijom KEKS Pay, koju je Erste banka lansirala prije nešto više od godinu dana, služi se oko 115.000 korisnika, a iznosi dnevnih transakcija su u prosjeku više od 150 kuna. Među korisnicima aplikacije i dalje 75 posto klijenata drugih banaka, a njih 25 posto ima račun otvoren u Erste banci.

U aplikaciji su uvedene i mogućnosti poput plaćanja parkinga u više od 60 gradova diljem Hrvatske, mogućnosti doniranja udrugama te kupnje putem webshopa Bazzar.hr, Ulaznice.hr i drugi.