Lego šalje svoje mini astronaute u svemir u sklopu misije Artemis 1

Legove figurice putovat će oko Mjeseca svemirskim brodom Orion u okviru misije Artemis 1. Tijekom misije će sudjelovati u Legovoj obrazovnoj emisiji Build to Launch u kojoj će podučavati učenike o odlasku u svemir, testiranjima te transportu i radu u svemiru

31
Artemis 1 Lego
Zapovjednica i pilotkinja Kate te stručnjak za misije Kyle dio su osmeročlanog Legova svemirskog tima [Izvor: Lego Education]

U NASA-inoj misiji Artemis 1 koja će biti lansirana u veljači 2022. sudjelovat će i četiri Lego minifigurice: Kate i Kyle iz Legova obrazovnog programa Spike Prime te Julia i Sebastian iz linije igračaka Lego City. Kao i pravi astronauti, sve figurice bit će opremljene s odgovarajućim kontrolerima.

Kvartet figurica pridružit će se posadi ljudskih avatara, među kojima su lutka Moonikin (Moon manikin) i lutke za testiranje u prslucima.

Misija Artemis 1 testirat će na putu do Mjeseca, oko Mjeseca te natrag na Zemlju NASA-in novi sustav lansiranja, Space Launch System, i svemirski brod Orion.

Legove figurice također sudjeluju u edukativnoj seriji “Build to Launch” koja je dostupna na Legovoj obrazovnoj stranici za roditelje, odgajatelje i učenike. Serija obuhvaća deset emisija koje su posvećene svemiru i srodnim STEAM temama (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika). Osmišljena je u suradnji s NASA-om te nudi besplatne, praktične, interaktivne lekcije koje omogućuju učenicima da istraže različite STEAM koncepte i karijere inspirirane misijama Artemis.

Tijekom deset tjedana učenici će pratiti ​​kritične komponente potrebne za uspješno lansiranje te učiti kako graditi za 21. stoljeće važne vještine kao što su suradnja i kritičko razmišljanje. Interaktivne epizode, uz otvorenu komunikaciju i mogućnost postavljanja pitanja od strane učenika i nastavnika vodit će učenike kroz tri glavne teme: odlazak u svemir, testiranje te transport i rad u svemiru.

Figurice poput stvarnih članova tima

“Figurice u timu predstavljaju pandan stvarnim članovima posade, kao što su zapovjednica i pilotkinja Kate i stručnjak za misije Kyle. Zadatak im je pomoći učenicima da bolje razumiju različite uloge, pozadinu i vještine članova tima Artemis I”, navodi se u priopćenju Lego Educationa.

Kate i Kyle na brodu Orion predstavljaju letački dio Legova svemirskog tima u kojem je i šestero stručnjaka koji čine zemaljski tim misije: direktorica leta Maria, programer Daniel, inženjer Avery, tehničar za zemaljske sustave Zach, sigurnosni časnik Leo i znanstvenica Sophie. Za svakog člana tima dostupna je biografija, opis posla te zanimljivosti iz njihova života.

“Svaka figura iz sastava posade ugostit će u pojedinim epizodama svog kolegu iz NASA-e. Također, odgovarat će na pitanja učenika i nastavnika te dijeliti svoja iskustva na društvenim mrežama koristeći #BuildtoLaunch”, dodaje se u priopćenju.

Lego već niz godina prati NASA-ine misije razvojem odgovarajućih figurica
koje se temelje na stvarnom životu, uključujući nekoliko generacija svemirskih šatlova i Marsovskih rovera za djecu, te set konstrukcija za odrasle među kojima su teleskop Hubble, šatl Discovery, Saturn V koji je odveo Apollo 11 na Mjesec i Apollo 11 Eagle lander.

Na 50. obljetnicu misije Apollo 11, 2019. godine, NASA je objavila kratki vodič o suradnji agencije s Legom od devedesetih godina prošlog stoljeća.

“NASA i Lego imaju dugu povijest suradnje na projektima koji uključuju djecu i odrasle kako bi potaknuli interes za STEM i istraživanje svemira”, poručila je tada NASA.