Europska komisija predložila da 2021. bude Europska godina željeznice

Nizom događanja, kampanja i inicijativa tijekom 2021. promicat će se željeznica kao održiv, inovativan i siguran oblik prijevoza

72
Europska godina željeznice

Kako bi se pridonijelo postizanju ciljeva europskog zelenog plana u području prometa Komisija je ovog tjedna predložila da 2021. bude Europska godina željeznice. Nizom događanja, kampanja i inicijativa tijekom 2021. promicat će se željeznica kao održiv, inovativan i siguran oblik prijevoza, te će se staknuti njezine prednosti za ljude, gospodarstvo i klimu.

Kao jedan od najodrživijih i najsigurnijih oblika prijevoza, željeznica će imati važnu ulogu u budućem sustavu mobilnosti u Europi. Ona nije samo ekološki prihvatljiva i energetski učinkovita, već je i jedini oblik prijevoza koji od 1990. gotovo stalno smanjuje svoje emisije CO2, uz istodobno povećanje broja prevezenih putnika i količine prevezenog tereta.

>>Obnavlja se najprometnija pruga u Hrvatskoj

Željeznica ima važnu ulogu u budućem sustavu mobilnosti u Europi

Prilikom najave prijedloga povjerenica za promet Adina Vălean kazala je da željeznički prijevoz koji je organiziran i projektiran u skladu s načelima za 21. stoljeće donosi velike koristi u većini područja: održivosti, sigurnosti, čak i brzine.

“Željeznica ima i dublje značenje: ona povezuje EU, i to ne samo u fizičkom smislu. Za uspostavu usklađene i funkcionalne mreže u cijeloj Europi potrebna je politička kohezija. Europska godina željeznice nije slučajan događaj, već dolazi baš u pravo vrijeme, kad je EU-u potreban takav kolektivan pothvat.”, istaknula je Vălean.

Željeznica povezuje ljude, regije i poduzeća diljem EU-a. Uz to, dokaz je europskih inženjerskih kompetencija i dio je naše europske baštine i kulture.

Komisijin prijedlog da se 2021. proglasi Europskom godinom željeznice trebaju odobriti Europski parlament i Vijeće.

PREDVIĐENE INVESTICIJE U HRVATSKU ŽELJEZNIČKU INFRASTRUKTURU do 2030. IZNOSE 3,5 MILIJARDE EURA

Brža modernizacija

Proglašavanje 2021. Europskom godinom željeznice pridonijet će bržoj modernizaciji željeznice, koja je potrebna kako bi postala popularnijom alternativom manje održivim oblicima prijevoza.

To će biti prva cijela godina u kojoj će se pravila dogovorena u okviru četvrtog željezničkog paketa provoditi u cijelom EU-u. Uz to, 2021. obilježava se i nekoliko važnih obljetnica za željeznicu: 20. obljetnica prvog željezničkog paketa, 175. obljetnica prve željezničke veze između dvaju glavnih gradova EU-a (Pariz – Bruxelles) te 40. obljetnica TGV-a i 30. obljetnica ICE-a.

>>Europska komisija odobrila 311 mil. eura za prugu Rijeka – Zagreb

Europski zeleni plan

U prosincu prošle godine Europska komisija predstavila je europski zeleni plan za EU i njegove građane, s ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050.

Budući da četvrtina emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji dolazi iz prometnog sektora, njegova će uloga u tome biti ključna te je utvrđen cilj da se emisije stakleničkih plinova u tom sektoru do 2050. smanje za 90 posto.

U okviru europskog zelenog plana Komisija trenutačno radi na strategiji za održivu i pametnu mobilnost, kojom će se nastojati smanjiti emisije u svim oblicima prijevoza.

Danas se 75 posto kopnenog prijevoza robe obavlja cestom te je jedan od prioriteta da se znatan dio tog prijevoza prebaci na željeznicu i unutarnje plovne putove.

Vrijednost ulaganje u željezničku infrastrukturu U Hrvatskoj 1,5 mlrd eura

Ukupni godišnji promet željezničke industrije u svijetu iznosi preko 163 milijarde eura, a najviše toga odlazi na usluge, vozni park i infrastrukturu. Procjenjuje se da će željeznička industrija u idućih nekoliko godina porasti na 192 milijarde eure.

Ukupna vrijednost trenutnih ulaganja u željezničku infrastrukturu u Hrvatskoj je 1,5 milijardi eura, a ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković najavio je da će do 2030. dosegnuti 3,5 milijarde eura.

>>Nova pruga skratila put od Bjelovara do Zagreba za pola sata

>>Počinje obnova pruge Virovitica – Pitomača vrijedna 170 mil. kuna

Međunarodni festival umjetnosti EUROPALIA već je odabrao željeznice kao svoju temu za 2021. i aktivno će pridonositi raznim događajima koje će se održavati tijekom cijele Europske godine željeznica.