U kolovozu usporen rast prometa u trgovini na malo

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta podržan je trendom smanjenja nezaposlenosti i rasta plaća, rastom potrošačkog kreditiranja, ali i vrlo vjerojatno solidnim podacima u turizmu za kolovoz

55
promet od trgovine na malo

Godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo tijekom kolovoza nastavile su s pozitivnim vrijednostima, iako sporijom dinamikom, navode analitičari Raiffeisena u novoj ekonomskoj analizi. Prema kalendarski prilagođenim podacima promet od trgovine na malo realno je porastao za 1,2 posto u odnosu na kolovoz 2018. Na mjesečnoj razini, prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima, promet od trgovine na malo realno je pao za 0,9 posto u odnosu na srpanj 2019.

>>Razgovorna digitalna trgovina je budućnost

Na nastavak relativno povoljnih godišnjih stopa rasta maloprodaje upućivali su i indeksi pouzdanja, očekivanja i raspoloženja potrošača koji su se, uz blago poboljšanje u odnosu na srpanj, u kolovozu zadržali na relativno visokim razinama. Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta podržan je trendom smanjenja nezaposlenosti i rasta plaća, rastom potrošačkog kreditiranja, ali i vrlo vjerojatno solidnim podacima u turizmu za kolovoz.

Rastu BDP-a najveći doprinos daje osobna potrošnja

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prema nominalnim indeksima prometa od trgovina na malo po trgovačkim strukama u kolovozu je pet od deset trgovačkih struka, na koje otpada 65,1 posto ukupnog prometa, ostvarilo rast prometa. Pri tome je godišnji rast u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, s udjelom u ukupnom prometu od 40,6 posto, iznosio 3,9 posto.

>>Studenac postao vodeći maloprodajni lanac na obali i otocima

>>SPAR uložio 33,5 milijuna kuna u uređenje trgovina u Karlovcu i Velikoj Gorici

U razdoblju od siječnja do kolovoza kalendarski prilagođeni promet realno je porastao za 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, pri čemu je očekivano najveći doprinos došao od porasta prometa u Nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama. Iz navedenih kretanja sasvim je izvjesno da trgovina zrcali i potvrđuje da će osobna potrošnja dati najveći doprinos rastu BDP-a.

>>Plodine otvorile prodajni centar u Sv. Filipu i Jakovu

Uslijed povoljnih trendova na tržištu rada, rasta kreditne aktivnosti i povoljnih očekivanja (koja će ohrabriti i najavljena porezna rasterećenja) promet bi i u narednim mjesecima trebao bilježiti rast, ali uz nešto skromnije stope rasta.

>>U Puli otvoren Max City – najveći trgovački centar u Istri