Uspješno završen prvi hrvatski EIT Climate-KIC akcelerator

Ovaj šestomjesečni program katalizira rješenja koja odgovaraju na bitna pitanja ekološke krize i akcelerira startupove fokusirane na čiste tehnologije

160
EIT Climate-KIC akcelerator najveći je europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete
Frane Šesnić, direktor ZICER-a

Svježe investicije, otvaranje podružnice u SAD-u i dogovorene suradnje s domaćim i međunarodnim klijentima neki su od uspjeha predstavljeni na završnici hrvatskog EIT Climate-KIC akceleratora u ZICER-u. Tako je u petak, 27. rujna, uspješno završen premijerni ciklus najvećeg europskog clean tech akceleratora.

Ovaj šestomjesečni program katalizira rješenja koja odgovaraju na bitna pitanja ekološke krize i akcelerira startupove fokusirane na čiste tehnologije.

„Danas su timovi pokazali da u Zagrebu i u Hrvatskoj mogu nastati rješenja koja će umanjiti klimatske promjene i koja pripadaju sferi čistih tehnologija. Takva rješenja su i globalno konkurentna. Naši su timovi uspješno izvršili ovaj akceleracijski program, dobili su nova znanja i kompetencije i mogu izaći na tržište“, na događaju je izjavio Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

EIT Climate-KIC akcelerator najveći je europski program za akceleriranje startupova koji razvijaju rješenja s pozitivnim utjecajem na klimatske uvjete. To je program Europskog instituta za inovacije i tehnologiju, a od travnja do rujna se paralelno implementira u 12 europskih država. Svoju je premijeru, pod vodstvom ZICER-a, ove godine doživio i u Hrvatskoj.

Akcijski plan za energetsko održivi razvoj

„Svi znamo da su klimatske promjene i energija neki od ključnih izazova današnjice, a od lipnja ove godine Grad Zagreb ima svoj akcijski plan za energetski održivi razvoj kojim se uključujemo u borbu s tim globalnim problemom. Ponosni smo da smo intenzivno uključeni u ovo pitanje i zato će nam sve vaše inovacije i pronalasci jako dobro doći u budućnosti“, izjavila je Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša, zaželjevši daljnji uspjeh prisutnim timovima.

Pojedinačno je predstavljeno šest timova i startupova i njihov napredak u proteklih šest mjeseci za vrijeme kojih su intenzivno razvijali svoje clean tech proizvode. Razvojem inovativnih rješenja oni aktivno sudjeluju u rješavanju klimatskih izazova s kojima smo suočeni.

Hrvoje Boljar, suosnivač startupa Miret, kazao je: “Rad u akceleratoru nam je uvelike pomogao u oblikovanju poslovnog plana s kojim smo uspješno i u rekordnom vremenu pronašli investitora i zaključili prvu seed investiciju

Startup Ascalia prikupio 1,2 milijuna kuna svježeg kapitala

Svih šest timova kroz program je primilo financijsku potporu u iznosu od 10.000 ili 15.000 eura ovisno o stupnju razvoja. Neki od njih u posljednjim su tjednima akceleratora ostvarili i značajna ulaganja, a startup Ascalia prikupio je investiciju vrijednu 1,2 milijuna kuna. Glavni investitor je Iverpan d.o.o., jedan od najvećih hrvatskih proizvođača materijala za izradu namještaja i kuhinjske opreme.

Prva hrvatska generaciju EIT Climate-KIC akcelerator Croatia

  • Ascalia –  zaokruženo rješenje za gradove i industriju koje im pomaže biti održivima, koristeći manje resursa i energije. Koristeći kombinaciju vlastitih uređaja, softvera i strojnog učenja, Ascalia pojednostavljuje i optimizira upravljanje i procese u gradskoj infrastrukturi i industrijskim postrojenjima.
  • Makabi Agritech – Tehnologija enkapsulacije s efektom 3 u 1 (zaštita, prehrana i kontrolirano oslobađanje bioaktivnih komponenata) je inovacija zelene kemije za održivu poljoprivrednu proizvodnju. Na taj način smanjuje se onečišćenje i klimatske promjene te povećava biopotencijal proizvedene hrane.
  • WePark – pametno digitalno rješenje koje rješava složeni problem nedostatka parkirnih mjesta u urbanim gradskim sredinama, a temelji se na stvaranju zajednice između vlasnika privatnih parkirnih mjesta i vozača koji su u potrazi za slobodnim parkirnim mjestom.
  • Miret – ekološke tenisice koje nude održivu alternativu na tržištu preplavljenom plastičnim i kožnim proizvodima. Ovim proizvodom želi se podići svijest o ekološkom problemu kojega predstavlja obućarska industrija te težimo postati predvodnik u proizvodnji ekološki održive obuće.
  • Naval Hydro – Razvoj cloud usluge za predviđanje hidrodinamičkih performansi trgovačkih brodova koja je specijalizirana za računanje baze podataka potrebnih za uštedu goriva tijekom operacije broda. Potpuno automatiziran pristup omogućuje znatno smanjenje cijene usluge te vrijeme do dostave u odnosu na trenutne ponude na tržištu.
  • Urban Oasis – teži ostvariti visokotehnološki agrikulturalni proizvod kao plod vlastitog ostvarenja i utjecaja. Urban Oasis vaša je osobna oaza za neprocjenjivu obiteljsku udobnost i mir, kao sporedno središte vlastitog doma.