Natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća neće biti raspisan u 2022.

U Ministarstvu tvrde da to što Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje do 2030. još nije donesen ne utječe na dinamiku sufinanciranja obnove obiteljskih kuća te da „građani niti na jedan način neće biti zakinuti za sredstva koja su im namijenjena”

243
energetsku obnovu obiteljskih kuća
[Image by Hans Braxmeier from Pixabay]

Novi natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća neće biti raspisan u 2022., doznaje Poslovni dnevnik. Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) poručuju da s ovim program svakako planiraju nastaviti u godinama koje slijede, ali preduvjet za daljnju objavu javnih poziva je donošenje Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2022. do 2030. godine.

“Nakon što isti bude predložen od strane Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i usvojen od Vlade RH, Fond će detaljno razraditi uvjete poziva u skladu s odrednicama novog Programa, planirati dostupan budžet te nastaviti sa sufinanciranjem”, odgovorili su iz Fonda.

Posljednji poziv vrijedan 390 milijuna kuna raspisan je krajem 2021., a konačni rezultati tek se očekuju. Poziv se odnosio na kuće koje niu oštećene u potresu, a sufinancirala se cjelovita ili djelomična energetska obnova koja obuhvaća povećanje toplinske zaštite elemenata vanjske ovojnice grijanog prostora te ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije.

U Ministarstvu tvrde da to što Program energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje do 2030. još nije donesen ne utječe na dinamiku sufinanciranja obnove obiteljskih kuća te da „građani niti na jedan način neće biti zakinuti za sredstva koja su im namijenjena”.

Podsjećaju da je Vlada RH u srpnju 2021. donijela Odluku o produžetku financiranja provedbe Programa energetske obnove obiteljskih kuća za razdoblje od 2014. do 2020., s detaljnim planom za razdoblje do kraja 2020. na osnovu kojeg je FZOEU raspisao i proveo javni poziv krajem 2021.

Po istom mehanizmu planira se u rujnu raspisati poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća oštećenih u potresu vrijedan 100 milijuna kuna.
Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za rujan su najavili i objava Javnog poziva za poticanje obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama u vrijednosti od 50 milijuna kuna.

U Fondu navode kako je u 2020. i 2021. uz njihovo sufinanciranje realizirano 1068 projekata korištenja OIE u vrijednosti od gotovo z5 milijuna kuna, za koje su isplatili 49 milijuna kuna. Realizirani projekti rezultirali su uštedama oko 3000 tona CO2. Od navedenih projekata, 677 je fotonaponskih elektrana za koje je isplaćeno oko 33 milijuna kuna.

U postupku obrade je 8495 prijava građana na navedeni Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća. U okviru tog poziva odobreno je sufinanciranje za 1454 projekata vezanih iz obnovljive izvore energije, u vrijednosti oko 102 milijuna kuna, za koje je Fond odobrio oko 51 milijun kuna. Od tih projekata, 770 je fotonaponskih elektrana za obiteljske kuće, za koje je osigurano oko 35 milijuna kuna. Za poticanje OIE u 2022. Fond je osigurao i 100 milijuna kuna kroz Javni poziv namijenjen pravnim osobama, objavljen u travnju.

>>GREEN TALKS – Znamo li graditi zgrade gotovo nulte energije

>>Energetska obnova obiteljskih kuća: Do sada 1500 ugovora u vrijednosti 102 mil. kn

>>Prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća od 7. prosinca

>>Nove prijave za energetsku obnovu kuća od 30. studenoga

>>Natječaj za energetsku obnovu obiteljskih kuća zatvoren nakon 105 minuta

>>Energetska obnova obiteljskih kuća: Prijave kreću 1. rujna, evo što trebate znati

>>Energetska obnova obiteljskih kuća: Evo što trebate znati