Kako odgovoriti na pitanje “Što vas motivira u poslu?”

Ako znate što vas motivira, možete se preciznije usmjeriti prilikom traženja posla. Poslodavci žele zaposliti energične ljude koji im mogu pomoći u stvaranju pozitivnog radnog okruženja - a na vama je da pokažete da upravo vi odgovarate tim zahtjevima

602
[ Photo by Andrea Piacquadio from Pexels]

Vjerojatno ste to čuli već mnogo puta, ali vrijedi ponoviti: svoj posao biste trebali voljeti. Na poslu provodite veliki dio svog života. A da biste bili sretni na poslu, ključno je da budete motivirani. Dobar šef bit će toga itekako svjestan i htjet će znati što vas motivira, jer ako ste zadovoljni svojim poslom, bit ćete i produktvivniji.

“Poslodavac želi saznati kako da od vas izvuče najbolje što možete dati”, kaže Peter Engler, savjetnik za karijere i autor knjige “Your Crystal Clear Career Path: Featuring Smart, New and Effective Job Search Strategies”.

Ako znate što vas motivira, možete se preciznije usmjeriti prilikom traženja posla. Poslodavci žele zaposliti energične ljude koji im mogu pomoći u stvaranju pozitivnog radnog okruženja – a na vama je da pokažete da upravo vi odgovarate tim zahtjevima.

Kada vam na razgovoru za posao postave pitanje “Što vas motivira?”, to ostavlja prilično širok prostor za odgovor. No, kao i na sva druga pitanja, postoje dobri i loši odgovori. Zato biste odgovor trebali pripremiti prije intervjua.

Napravite vlastitu procjenu

Da biste shvatili kakvi su vaši ključni stavovi koje ćete iznijeti u razgovoru, razmislite o svom dosadašnjem radnom iskustvu. Zbog kojih ste se projekata osjećali snažno? Što vam se najviše svidjelo na vašem posljednjem poslu? Što vas ujutro diže iz kreveta?

Najlakši način da osvježite pamćenje i prisjetite se svojih ostvarenja je da pogledate vlastiti životopis. Možete također pogledati kako su drugi ocijenili vaš dosadašnji rad i ostvarenja. No, nemojte se usredotočiti samo na ostvarenja s kojima ste vi bili zadovoljni, već i na ona koja su donijela zadovoljstvo vašim bivšim poslodavcima.

Zatražite neovisno mišljenje

Osim vlastite procjene, zatražite mišljenje svojih bivših suradnika, preporuka je Julie Jansen, savjetnice za karijere i autorice knjige “You Want Me to Work With Who?”. Pitajte ih “Zašto vam se sviđalo raditi sa mnom?“.

Jensen također preporučuje da zatražite povratne informacije od bivših menadžera.: “U kojim dvjema stvarima ste se uvijek mogli osloniti na mene?”.

Reakcije tih ljudi mogu vam dati odgovor na pitanje “Što vas motivira?”. Osim toga, mogli biste njihova mišljenja uključiti u svoj odgovor tijekom razgovora za posao.

Uskladite svoje motive s ciljevima tvrtke

Prilikom odgovora na ovo pitanje možete pokazati da se dobro uklapate u korporativnu kulturu. Kako? Pa, vrlo jednostavno: potražite izjavu o misiji tvrtke kako biste vidjeli koje su njene temeljne vrijednosti, a zatim prilagodite svoj odgovor tim vrijednostima.

Na primjer, ako tvrtka navodi da ulaže u razvoj zaposlenika, mogli biste reći: “Važno mi je učiti nove stvari, a u ovom poslu postoji mnogo prostora za učenje”. Zatim ispričajte koje ste vještine usavršavali na prethodnim poslovima i kako su te vještine pridonijele da budete poželjan zaposlenik.

Primjeri odgovora

Naravno, odgovor na ovo pitanje ovisit će tome što vas osobno motivira, ali ponudit ćemo vam nekoliko primjera dobrih odgovora. Primijetit ćete da svaki počinje s “Volim…”. Zašto? Jer pokazuje da ste strastveni u onome što radite!

Dobri odgovori

  • Za poslove vezane uz odnose s javnošću: “Volim upoznavati nove ljude i graditi odnose.”
  • Za posao poslovnog analitičara: “Volim razmišljati o tome kako protumačiti podatke i kako ih predstaviti potrošačima.”
  • Za posao savjetnika: “Volim pomagati tvrtkama da postanu učinkovitije i surađivati s menadžerima kako bismo pronašli načine da tvrtke budu profitabilnije.”
  • Za posao koordinatora događaja: “Volim organizirati sastanke, konferencije i sva ostala korporativna događanja. Jedan od mojih najdražih aspekata ovog posla su putovanja.”

Loši odgovori

S druge strane, evo što ne biste trebali reći:

  • “Napredovanje. Volim biti unaprijeđen.”
  • “Novac.” (Pozor: ako ste se prijavili za posao u prodaji ili financijama, ovo bi mogao biti dobar odgovor.)
  • “Želim imati što više slobodnog vremena.”

I ne zaboravite iskoristiti svoj životopis kako biste pokazali svoju motiviranost i oduševljenje potencijalnim poslom.