Ovih pet vještina biste trebali savladati za sigurniju budućnost

Scott Steinberg, futurist, analitičar poslovnih trendova i strateški konzultant kojeg je Fortune proglasio vodećim stručnjakom na području inovacija, analizirao je vještine koje nam mogu pomoći da ostanemo konkuretni na tržištu rada

192
Vještine budućnosti
[Photo by Vlada Karpovich from Pexels]

Rastuće geopolitičke napetosti, neizvjesna budućnost zbog posljedica pandemije i tehnologija koja napreduje brže nego ikada tvore okruženje u kojem je izuzetno važno pratiti promjene i prilagođavati se kako biste ostali konkurenti na tržištu rada. Scott Steinberg, futurist, analitičar poslovnih trendova i strateški konzultant kojeg je Fortune proglasio vodećim stručnjakom na području inovacija, za CNBC analizirao je vještine koje nam mogu u tome pomoći.

Steinberg je surađivao s više od tisuću organizacija kojima jem pomogao da se prilagode promjenama. Kroz svoj rad otkrio je da, iako su “tvrde” vještine i dalje važne, postoji pet “mekih” vještina koje su ključne da ostanemo relevantni i spremni za tržište rada koje se ubrzano mijenja.

U nastavku možete saznati koji biste “mekim” vještinama trebali ovladati te preporuke za neke besplatne internetske tečajeve koji vam mogu pomoći da ih izgraditi ili nadogradite.

Futurističko razmišljanje

Futurističko razmišljanje sposobnost je predviđanja događaja i trendova te kako oni mogu utjecati na vašu industriju i profesionalni razvoj. Iako je ovu vještinu razvilo izuzetno malo ljudi, za futurističko razmišljanje nije potreban doktorat. Riječ je tome da budete u toku s potencijalnim promjenama i da razmišljate izvan okvira.

Preporučeni besplatni tečaj: “Priprema, pozor, budučnost! Uvod u razmišljanje o budućnosti” (“Ready, Set, Future! Introduction to Futures Thinking”)

Izgradite svoje razumijevanje o tome što je futurističko razmišljanje, kako prikupiti i analizirati signale promjena i prepoznati povijesne pomake u prošlosti kako biste predvidjeli nove promjene u budućnosti.

Steinberg preporučuje još jedan tečaj koji je dobio izvrsne kritike – The Future After Covid. No, taj tečaj nije besplatan. Naknada iznosi 495 američkih dolara.

Hrabro vodstvo

Čak i ako niste menadžer, razvijanje liderskih vještina nikada nije bilo važnije. Studije pokazuju da će osobe s liderskim vještinama vjerojatnije dobiti povišicu, promaknuće ili biti izabrani da preuzmu dodatne odgovornosti.

Važno je napomenuti da vodstvo nije ograničeno samo na upravljanje timom. Važno je da imate hrabrosti izaći iz svoje zone udobnosti i preuzmete nove uloge koje će proširiti vaša dosadašnja iskustva.

Budite iskreni: recite ljudima ono što bi trebali čuti, a ne ono što žele čuti. Poduzmite akciju kad je to potrebno i smanjite gubitke kada ih treba smanjiti.

Preporučeni besplatni tečaj: “Što rade velike vođe” (“What Great Leaders do”)

U ovom predavanju, koje prati njegovu knjigu “Dobar šef, loš šef” (“Good Boss, Bad Boss”), profesor Bob Sutton sa Sveučilišta Stanford analizira najbolje navike učinkovitih menadžera i najgore prakse loših lidera.

Emocionalna inteligencija

Pojavom umjetne inteligencije i strojnog učenja sposobnost prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja ne samo vlastitim osjećajima, već i osjećajima drugih, postala je jedna od najtraženijih vještina sa strane poslodavaca.

Snažna emocionalna inteligencija omogućuju nam razumijevanje i interakciju s našim osjećajima tako da nam pomaže u izgradnji kvalitetnih odnosa i učinkovitom donošenju odluka.

Preporučeni besplatni tečaj: “Razvijte svoju emocionalnu inteligenciju” (“Develop Your Emotional Intelligence”)

Pohađanje jednog internetskog tečaja neće vam podići emocionalnu inteligenciju preko noći. Potrebno je strpljenje, praksa i zalaganje. Ovaj uvodni program, koji istražuje komponente emocionalne inteligencije i kako se ona može primijeniti na poslu, izvrstan je početak.

Međuljudska komunikacija

U svijetu u kojem se komunikacija uglavnom odvija na digitalnim platformama kao što su Slack ili Zoom, znanje jasnog govora i interakcije s drugima ključno je za održavanje međuljudskih odnosa, uspješno rješavanje problema i vođenje razgovora.

Imajte na umu da se ova vještina ne odnosi samo na ono što govorite ili tipkate jedni drugima, već i na aktivno slušanje i prilagođavanje osjećaja.

Preporučeni besplatni tečaj: Kako poboljšati komunikacijske vještine (“Improving Communication Skills”)

Predavanja nagrađivanog profesora s Whartona Mauricea Schweitzera pomoći će vam da nadogradite ključne komunikacijske vještine kao što su kako razviti povjerenje, biti uvjerljiv, postavljati promišljena pitanja, aktivno slušati i odabrati pravi medij (npr. videokonferenciju, telefonski poziv ili elektroničku poštu) za slanje vaše poruke.

Kognitivna fleksibilnost

Prema izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma koji je istraživao budućnost radnih mjesta u devet različitih industrija u 15 najvećih svjetskih ekonomija, poslodavci će uskoro veći naglasak staviti na kognitivne sposobnosti poput kreativnosti i prilagodljivosti.

Ljudi koji imaju vještine kognitivne fleksibilnosti “hrane” se promjenama i brzo se i lako prilagođavaju nepoznatom. Uživaju u eksperimentiranju s novim stvarima i sposobni su istovremeno razmatrati više koncepata.

Preporučeni besplatni tečaj: “Uvod u kognitivnu psihologiju: Jedna eksperimentalna znanost” (“Introduction to Cognitive Psychology: An Experimental Science”)

Znanje ne možete u potpunosti probaviti ako su informacije predstavljene izvan konteksta. Ovaj tečaj podučit će vas kako razumjeti složene pojmove te kako ih primijeniti u različitim postavkama.

>>Vještine koje će vam se zauvijek isplatiti

>>Poslodavci sve manje traže diplome, a sve više određene vještine

>>Evo koje su najtraženije poslovne vještine u 2020. prema LinkedInu

>>Osobe s disleksijom posjeduju vještine budućnosti

>>Vještine koje ne biste trebali navesti u životopisu

>>Kakvi će biti zaposlenici budućnosti