Uz malo pripreme i kavu povratak na posao nakon odmora ne mora biti stresan

Povratak s odmora dan ili dva ranije dat će vam dovoljno vremena ne samo da se raspakirate, operete rublje i naspavate, nego i da se pripremite za novi radni dan

52
povratak na posao

Nakon uživanja na odmoru posljednja stvar o kojoj želite razmišljati je posao. No, koliko god željeli da vaš odmor traje zauvijek, dođe vrijeme kada se morate vratiti u krutu stvarnost jer slijedi povratak na posao.

U idealnom slučaju, prije nego što ste krenuli na godišnji odmor sve ste pripremili: obavijestili ste suradnike da odlazite, uključili ste automatsku obavijest da vas nema u uredu u elektroničkoj pošti i završili ste aktualne zadatke ili projekte. Iako su to važne stvari, jednako je bitno uspostaviti plan za povratak s odmora.

Preporuka je portala PopSugar, koji objavljuje razne savjete pa i one vezane uz posao, da se tijekom prvih nekoliko dana boravka u uredu posvetite rješavanju eventualnih zaostataka. Novim zadacima posvetite se kasnije, kada budete spremniji i zadovoljniji. Čak i ako ste osoba tipa A – temperamentna, ambiciozna, natjecateljski raspoložena… – možete se osjećati mentalno iscrpljeno zbog gomile posla koja vas je dočekala nakon povratka.

No, uzmite si vremena. Rješavajte jednu po jednu stavku i odredite si pri tome stanke. Tako ćete se vratiti u radnu rutinu brže nego što mislite.

Pročitajte 11 savjeta s portala Bustle koji će vam olakšati povratak na posao nakon odmora.

1. Vratite se barem jedan dan ranije

Iako biste vjerojatno željeli još jedan dan uživanja na plaži ili nekom drugom idealnom mjestu za odmor, bilo bi bolje da se vratite dan ranije kako biste se pripremili za povratak u ured.

Laura Vanderkam, autorica knjige “I Know How She Does It: How Successful Women Make the Most of Their Time”, kaže: “Ako odete na tjedan (ili dva!), postoji mnogo razloga da se vratite u subotu umjesto u nedjelju. Ne samo da imate više vremena da se raspakirate, operete rublje i naspavate, nego nedjelju navečer možete iskoristiti da se pripremite za novi radni dan”.

2. Uključite automatski odgovor da ste izvan ureda prije odlaska

Ako obavijestite ljude da ćete biti odsutni s posla, nakon povratka nećete se suočiti s gomilom bijesnih e-mailova. Najbolji način da naljutite nekoga tko pokušava stupiti u kontakt s vama je ostaviti elektroničku poštu bez nadzora. Jasno navedite koliko dugo ćete biti odsutni i kome se mogu obratiti dok vas nema kako bi riješili eventualne problema.

3. Ne pokušavajte riješiti sve odjednom

Naravno, bit će puno posla, ali nećete moći sve to riješiti prvog dana. Odredite raspored rješavanja, jednu do dvije stvari koje morate odraditi svakoga dana i osjećat ćete se puno bolje nego da pokušavate riješiti sve odjednom, prvog dana povratka u ured.

Umjesto da se preopterećujete, idite korak po korak. Sastanke obavezno dogovarajte najranije drugog dana nakon povratka u ured, kako biste što više umanjili rizik izlaganja stresu.

4. Održavajte rutinu

Mnogima je teško vratiti se u uobičajenu radnu rutinu nakon odmora. Nakon prvog ili drugog dana vaš prirodni radni ritam vjerojatno će se ipak vratiti i ponovo ćete se početi osjećati produktivno.

To znači lagani povratak u uhodani ritam. Popijte jutarnju kavu i izađite van na ručak. Takve jednostavne stvari pomoći će vam da prijelaz u radnu rutinu bude ugodniji.

5. Očistite elektroničku poštu i odredite prioritetne poruke

Možda ćete si poželjeti iščupati kosu prilikom odgovaranja na poruke pristigle u sandučić elektroničke pošte. No, pokušajte osmisliti sustav kako biste prvo odgovorili na najvažnije, a zatim se posvetite ostalima.

Oduprite se nagonu da sve pročitate i odgovorite. Ne zahtijeva svaka pristigla poruka da na nju odgovorite. Napravite selekciju. Započnite s porukama poslanim odmah nakon što ste otišli na godišnji odmor i završite s onima koje su nedavno primljene. Tako ćete dobiti uvid u odgovore ili ažuriranja vezana uz teme koje su možda već riješene dok vas nije bilo.

6. Kreirajte si listu zadataka

To su stvari za koje znate da ih morate dovršiti kad se vratite. Dok sastavljate popis, mogu se pojaviti dodatni zadaci koje je potrebno učiniti što prije. Prepoznajte ih i zatražite pomoć od svojih kolega ili menadžera. Nemojte pretpostaviti da te stvari mogu čekati jer ste bili odsutni.

Ako zaista želite biti najbolji (a naravno da želite), pokušajte napraviti popis zadataka dan prije nego što krenete u ured. Tako možete konciznije usmjeriti vaše misli i osjećat ćete se spremniji kad krenete na posao.

7. Predvidite neobavezno vrijeme u svom rasporedu

Ne osjećajte se krivima ako poželite stanku svako malo. Neka se vaš um polako prilagođava stvarnosti. Predvidite u svom rasporedu nekoliko stanki tijekom kojih vas nitko neće uznemiravati. Također, predvidite vrijeme za neočekivane situacije kao “amortizer” za neočekivane događaje u prvom tjednu nakon povratka na posao.

8. Prihvatite malo melankolije nakon odmora

To vam je ono kada se nakon sjajnog odmora vratite u ured. Osjećate se svježe, imate svoju šalicu kave i namjeravate provjeriti elektroničku poštu. I tada vas iznenada preplavi melankolija i sjećanja na odmor s kojeg ste se upravo vratili.

Budite spremni da će vam misli malo odlutati prema takvim sjećanjima. Planirajte malo dodatne brige za sebe u prvih nekoliko dana. Može to biti svijeća čiji će vas miris podsjećati na odmor, odlazak na jogu ili masažu. Prirodno je osjećati tugu ili sjetu nakon odmora, ali važno je imati na umu da vas u budućnosti čeka neki novi i možda još ugodniji odmor.

9. Osmislite strategiju rješavanja zadataka

U prvih nekoliko dana pokušajte osmisliti strategiju rješavanja zadataka koje ste zapisali na listu. Tako ćete se osjećati bolje s obzirom na to koliko ste stvari napravili u kratkom vremenu. Ujedno ćete se mentalno pripremiti za teže zadatke koji vas čekaju na radnom mjestu.
Čak i ako se odlučite da prvo riješite teže zadatke, ne zaboravite se držati rutine koja vam odgovara kako biste izbjegli osjećaj da ste izgubili cijeli dan.

10. Pijte dovoljno tekućine

Obično je prvi dan najteži. Dok ste u mislima još na odmoru, možda ćete se osjećati umorno i mrzovoljno zbog jet-laga. Pijte čaj, vodu ili kavu kako biste ostali budni dok se vraćate u kolotečinu.

>>Pet načina kako kava utječe na vašu produktivnost

Postoji mnogo biljaka i čajeva koji poboljšavaju koncentraciju, pamćenje i usredotočenost na bitno. Održavaju nas također budnima, mogu djelovati kao blagi stimulans kada se osjećate usporeno, ili kao blag sedativ za smirivanje nervoze ili anksioznosti.

11. Dobro se naspavajte

Posljednja stvar koju želite prilikom povratka na posao jest da se osjećate tjeskobno. Obavezno se odmorite kako biste se probudili odmorni i svježi prije nego što krenete u posao.

Ako imate problema sa spavanjem, slobodno popijte neki čaj ili meditirajte kako biste se opustili. Možda će trebati neko vrijeme da se vratite u rutinu, ali uz dovoljno strpljenja i vremena to će desiti.

Ritual ispijanja toplog napitka prije spavanja izvrstan je dodatak rutini spavanja, osobito ako odaberete čaj koji sadrži bilje s umirujućim svojstvima.

Nemojte biti nervozni prilikom povratka u ured. Uz malo pripreme i puno kave, za tren se možete vratiti u radnu kolotečinu.