Radno iskustvo i obrazovanje: što je važnije za posao

S rastom razine obrazovanja, od srednje škole do viših stupnjeva fakulteta, zarada također raste - ali samo do određene razine

199
radno iskustvo i obrazovanje

Rasprava je možda stara koliko i samo visoko obrazovanje: što je važnije prilikom potrage za poslom? Otvara li vam vrata viši stupanj obrazovanja ili vam prednost donosi radno iskustvo? Ako se u raspravi odmaknemo od same potrage za poslom, hoće li vam iskustvo ili obrazovanje više pomoći da zadržite posao, napredujete u karijeri i imate pristojnu plaću?

Argumenti su razni, ali glavni su sljedeći:

1: Visoko obrazovanje dokazuje da možete uspjeti u akademskom, ali ne I u stvarnom svijetu.
2: Uspjeh u stvarnom radu znači više od uspjeha u obrazovanju.
3: Radno iskustvo ne pruža nužno potrebne vještine za budući posao.
4: Viši stupanj obrazovanja jamči određeni skup vještina (što se može tumačiti kao radne vještine).

No, stvarnost je da u raspravi o iskustvu i obrazovanju niti jedan argument ne može pokriti sve potencijalne situacije u kojima se može naći osoba koja traži posao ili potencijalni poslodavac i uspjeha u karijeri. Jednako tako ne možemo jednoznačno odrediti što je uspjeh u karijeri, piše Investopedia.

Radno iskustvo

George D. Kuh, u članku objavljenom u The Chronicle of High Education, napisao je da “istraživanje sugerira da je rad za vrijeme fakulteta povezan sa stjecanjem vještina koje poslodavci preferiraju, kao što su timski rad i upravljanje vremenom.”

Vrijeme je, naravno, bitno. Stupanj obrazovanja stečen prije 20 godina, posebno na tehnološkom polju, danas je gotovo beskoristan; ako tijekom 20 godina od stjecanja te diplome i nove prijave za posao niste stekli ogromno radno iskustvo, tada vam obrazovanje neće pomoći. Stvari su se previše promijenile, a značajan razlog zašto je radno iskustvo bitno jest (ironično) to što i dalje pratite trendove, nastavljate učiti i adekvatno se školovati kako biste obavljali svoj posao.

Obrazovanje

Možemo se raspravljati cijeli dan, ali postoji jednostavan način kako odrediti što će vam donijeti bolji posao, barem u smislu veće plaće. Izvještaj američkog Ureda za statistiku rada (BLS) za 2018. godinu ovako to sažima: „Teško je kvantificirati punu vrijednost obrazovanja. Međutim, podaci američkog Ureda za radnu statistiku konstantno pokazuju da obrazovanje, u smislu zarade, ima smisla… što ste obrazovaniji, više zarađujete”.

Magisterij vam donosi više novca nego prvostupništvo; profesionalna diploma vam donosi više novca nego magisterij; ali doktorat, najviša točka obrazovne razine, u stvarnosti vam donosi manje novca od stručne spreme. Razlog je vjerojatno to što većina doktoranda ide u akademske ustanove, bavi se istraživanjima i predavanjima, gdje su plaće niže.

Visoko obrazovanje rezultira i nižim stopama nezaposlenosti, a taj trend je konzistentan. Doktorandi imaju najnižu stopu nezaposlenosti ako se promatra stručna sprema. A u današnjem gospodarstvu o sigurnosti posla može se mnogo reći. Nešto manja plaća je ipak je bolja nego nemati plaću odnosno posao.

U idealnom slučaju, kao kandidat za posao možete imati i radno iskustvo i obrazovanje koje vas čine spremnim za posao koji želite. S takvom kombinacijom možda ste trebali više vremena za školovanje, jer ste istovremeno radili. No, stekli ste oboje.
Stupanj obrazovanja u kombinaciji s radnim iskustvom može vam samo pomoći da dobijete posao, I to upravo posao koji želite.

Odabir polja rada

“[Rad na fakultetu] pomaže studentima da iz prve ruke vide praktičnu vrijednost učenja u učionici primjenjujući ga u stvarnom okruženju – što često pomaže u razjašnjavanju njihovih karijernih težnji”, navodi George D. Kuh.

Odabir polja rada također je važan. Margaret Steen, pišući za HRWorld.com, savjetuje potencijalnim poslodavcima da zapamte kako će “diplomski studij, pogotovo na uglednom sveučilištu, kandidatu dati prednost za inženjersko radno mjesto … Ali u područjima poput prodaje, rezultati su najvažniji – a diplomski studij je jamči rezultate prodaje”.

Neke vrste rada zahtijevaju visoko obrazovanje; drugi mogu zahtijevati razinu stručnosti koju obrazovni sustav jednostavno ne nudi.

Zaključak

  • Razina obrazovanja i dohodak usko su povezani.
  • U nekim područjima radno iskustvo ukazuje na liderstvo i moderne vještine.
  • Idealna je kombinacija iskustva i obrazovanja.
  • Studenti će možda htjeti odvojiti više vremena za završetak studija kako bi mogli istovremeno raditi.