Zašto je Sansa Stark najpoželjniji lider u Igri prijestolja

Sansina snaga proizlazi iz njezine sposobnosti da se suoči s problemima i prevlada ih bez ugrožavanja pozitivnih osobina koje je definiraju, tumači Bruce Craven, profesor na Columbia Business School

u 7:58 Zadnja izmjena: 10.05.2019 u 8:06
190
Sansa Stark

Jon Snow, Daenerys Targaryen i Cersei Lannister privlače veliku pozornost kao heroji ili antiheroji serije “Igra prijestolja” u produkciji HBO-a. No, Bruce Craven, profesor Columbia Business School i autor knjige “Win or Die: Secrets of Leadership of Game of Thrones”, tvrdi da je lik koji pokazuje najviše liderskih kvaliteta nitko drugo do Sansa Stark.

Od početka emitiranja serije 2011. godine različiti likovi iz svih sedam kraljevstava manevriraju i manipuliraju međusobno u nastojanju da se dokopaju “željeznog prijestolja” i moći, ali Sansa je uspješna u mnogočemu u čemu njeni prijatelji i neprijatelji nisu, rekao je Craven za CNBC.

“Suočila se s užasnim izazovima. Izgubila je veliki dio obitelji. Bila je izolirana“, kaže Craven. “Učila je kako upravljati i kako se odnositi prema ljudima od vrlo teških, podmuklih ljudi, a istodobno je ostala vjerna svojim vrijednostima i zaštiti svoje obitelji.“

Uspjela je preživjeti razorni sukob u Westerosu, pomogla je u ponovnom spajanju obitelji i vratila je stabilnost Winterfellu.

Craven tumači da Sansina snaga proizlazi iz njezine sposobnosti da se suoči s problemima i prevlada ih bez ugrožavanja pozitivnih osobina koje je definiraju. “U stvarnom svijetu svi ćemo se suočiti s nevoljama. Ako se s njima ne suočimo, onda se dovoljno ne trudimo.“

Sansin stil upravljanja uglavnom se temelji na stilu njena oca, Neda Starka, dodaje Craven.

Čak i nakon njegove pogibije, kada drugi likovi pokušavaju izmanipulirati i iskoristiti Sansu, mudrost i razboritost koje je Ned prenio na svoju kćer kao ključne značajke časti, mogli bismo reći čojstva, obiteljskih vrijednosti i ustrajanosti, pridonose njenu uspjehu. “Sansa vrlo dobro prepoznaje prednosti i mane potencijalnih suparnika, a istovremeno ostaje vjerna vrijednostima koje su joj usadili otac i obitelj.“

Sansa Stark pokazala je da zna prepoznati kada netko radi u njenu korist ili protiv nje te da je spremna učiti od svih vrsta ljudi.

U svojoj knjizi Craven piše da učinkoviti lideri često imaju podršku svojih mentora. “Svatko od nas trebao bi iskoristiti priliku za suradnju s mentorom koji nas može usmjeriti, saslušati i koji nam može pomoći da prepoznamo što želimo postići u životu i kako to ostvariti“, navodi Craven.

Usprkos svim nevoljama i gubicima, Sansa je izdržala. Craven tvrdi da je njena uvjerenja i predanost vrijednostima u koje vjeruje čine najpoželjnijim liderom u priči o “Igri prijestolja“. “Sansa je u početku suočena sa surovim događajima, ali ona je brižna, ona vjeruje i preuzela je vodstvo“, zaključuje Craven.