Pet savjeta za uspješan telefonski intervju za posao

Telefonski intervju za posao prvi je izravni kontakt s osobom iz odjela za ljudske resurse vašeg potencijalnog poslodavca. To prvo uspostavljanje kontakta jednako je važno kao i intervju u živo

1745
telefonski intervju za posao

Napisali ste sjajan životopis. Sada budite spremni za telefonski intervju za posao. Uspostavljanje tog prvog izravnog kontakta s osobom iz odjela za ljudske resurse vašeg potencijalnog poslodavca jednako je važno kao i intervju u živo. Evo pet jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da zablistate već prilikom telefonskog razgovora.

Budite spremni

Budite spremni iskoristiti svaku priliku da potvrdite svoj rezime sa sljedećim informacijama:

  • Naziv tvrtke i kratko objašnjenje zašto upravu nju smatrate zanimljivim mjestom za rad.
  • Naziv pozicije za koju kandidirate i sažetak. Zapišite opis radnog mjesta i naglasite u opisu ono što se odnosi na vas i što vas čini pravom, kvalificiranom osobom za to radno mjesto.
  • Ponovite što ste napisali u svom životopisu. Budite spremni objasniti zašto vaše vještine odgovaraju onima koje se traže za taj posao i budite spremni razgovarati o tome.

Imajte ove informacije uvijek pri ruci. Nikada ne znate kada će poziv stići. Nemojte dopustiti da vas iznenadi: postoje načini kako da impresionirate osobu koja vas kontaktira, ali to sigurno nije kandidat koji ne zna točan naziv radnog mjesta za koje se prijavio.

Vrijeme za razgovor

Kada poziv stigne, procijenite okolinu. Ako se ne nalazite na mirnom mjestu s kojeg možete ugodno razgovarati, pustite da pozivatelj ostavi glasovnu poruku ili se javite i objasnite da trenutno ne možete razgovarati, ali da ćete uzvratiti poziv za petnaestak minuta. Naravno, nemojte zaboraviti zamoliti osobu koja vas je nazvala da ostavi svoje ime i broj telefona.

Mnogo je bolje odgoditi poziv na nekoliko minuta i pronaći neko tiho mjesto na kojem možete pribrati misli, nego razgovarati u bučnom okruženju koje vas dekoncentrira. Kada uzvratite poziv, budite spremni za razgovor u mirnom i neuznemiravajućem okruženju. I, naravno, pripremite svoje bilješke o kompaniji, radnom mjestu, svojim vještinama i iskustvu.

Govorna pošta

Može vam se desiti da ne uspijete odgovoriti na poziv. U tom slučaju vaša govorna poruka bit će ono što će kreirati prvi dojam kod osobe koja vas regrutira. Zato neka poruka na vašoj telefonskoj sekretarici bude dobra. Ta poruka se često zanemaruje, ali ona može odlučiti o tome hoće li pozivatelj – osoba koja vas regrutira – ostaviti poruku ili će vas otpisati. Evo što biste trebali izbjegavati.

  • Glazbene poruke. Osobi koja vas zove zbog posla nije bitno volite li Rozgu, Bacha ili Hladno pivo. Možda vašim prijateljima jest, ali ljudima iz kadrovskog odjela nije.
  • Preležerne poruke. “Hej, znaš tko sam i što trebaš učiniti!” Ne znaju i neće to učiniti.
  • Obiteljski pozdrav. Glas vaše kćeri raznježi vas svaki put kad ga čujete, ali ako tražite posao pokušajte biti malo profesionalniji i dotjerajte pristup. Budite jednostavni, jasni i sažeti. Poruka bi mogla glasiti ovako: “Pozdrav, dobili ste (ime i prezime). Žao mi je što nisam mogao/mogla odgovoriti na vaš poziv. Molim vas ostavite mi kontakt i uzvratit ću poziv čim budem mogao/mogla. Hvala vam”.

Kratko, jasno, uljudno i profesionalno. Sviđa mi se.

Žvakanje

Ovo je jasno i jednostavno. Nema žvakanja prilikom razgovora. Nema hrane. Ništa u vašim ustima ne smije ometati razgovor s regruterom.

Ime i kontakt

Odmah na početku razgovora zamolite osobu s kojom razgovarate njeno puno ime i kontakt, bez obzira na to je li riječ o regruteru ili menadžeru odjela za ljudske resurse. Nemojte čekati kraj razgovora.

  • Ako razgovarate putem mobitela i veza se prekine, htjet ćete znati podatke o sugovorniku kako biste ga mogli odmah nazvati i nastaviti razgovor.
  • Tijekom razgovora možete se uzbuditi i zaboraviti pitati za ime i kontakt na kraju. Riješite to odmah na početku razgovora.
  • Ako tijekom poziva ne dogovorite termin intervjua uživo, htjet ćete doznati informacije o tome nakon nekoliko dana. Ali pričekajte barem dva dana prije nego nazovete. Nakon što nazovete, podsjetite regrutera na dan i vrijeme kada ste razgovarali i o čemu. .

Budete li slijedili ove savjete, vrlo vjerojatno ćete zaslužiti intervju u živo.