Podržite razvoj aplikacije koja osobama s disleksijom pomaže u čitanju

Cilj kampanje je prikupiti između 150 i 240 tisuća eura. Minimalno ulaganje iznosi 250 eura. Veći dio prikupljenih sredstava, 60 posto, iskoristit će se za razvoj prodaje i marketinga, a ostatak za ekipiranje tima i završetak započetih procesa

81
kampanja tvrtke OmoLab
Mobilna aplikacija OmoReader koja optimizira primjenu Omotype pisma. Tekst se može rastaviti na slogove u različitim debljinama ili bojama što olakšava čitanje.

U srijedu je na Funderbeam SEE platformi lansirana kampanja tvrtke OmoLab. Riječ je o višestruko nagrađivanom startupu koji je razvio alate koji olakšavaju i potiču čitanje osobama s disleksijom.

OmoLab je 2017. bio jedan od pobjednika natječaja Budi promjena koji organiziraju Tele2 i zaklada Reach for Change, a prošle godine bio je među pobjednicima natječaja Pokreni nešto svoje i treće generacije ZICER-ovog predakceleracijskog programa Startup Factory. Dobio je lani i nagradu grada Splita za najbolji inovativni projekt.

>>Zagreb Connect 2018 nagradio najbolje startup timove s ukupno 860 tisuća kuna

Osnivač OmoLaba je Petar Reić. Njegova žena i kći imaju disleksiju i htio im je pomoći da normalno čitaju. Tako je razvijen OmoType, obitelj fontova oblikovanih za osobe s disleksijom i drugim poteškoćama u čitanju, te mobilna aplikacija OmoReader koja optimizira primjenu Omotype pisma. Razvoj projekta počeo je prije pet godina, a posljednjih godinu dana intenzivno se radilo na samoj aplikaciji.

Aplikacija nudi 52 različita fonta. Korisnik preuzme knjigu u digitalnom obliku te odabere font koji mu odgovara. Tekst se može rastaviti na slogove u različitim debljinama ili bojama što olakšava čitanje. Proizvod je za hrvatsko tržište besplatan.

>>Grad Split nagradio najinovativnije projekte – OmoLabu još jedna nagrada

OmoReader u Hrvatskoj u ovome trenutku ima više od 4000 korisnika među kojima je više od tisuću osoba s disleksijom. Potpisani su i ugovori s malim i velikim izdavačkim kućama koje integriraju OmoType i OmoReader rješenja u svoja digitalna i tiskana izdanja.

Razvoj prodaje i marketinga te ekipiranje tima

Cilj kampanje je prikupiti između 150 i 240 tisuća eura. Minimalno ulaganje iznosi 250 eura. Veći dio prikupljenih sredstava, 60 posto, iskoristit će se za razvoj prodaje i marketinga, a ostatak za ekipiranje tima i završetak započetih procesa. To obuhvaća i dovršetak inačice aplikacije za englesko govorno područje koja bi trebala izaći u srpnju.

Već prije lansiranja kampanje prikupljeno je oko 90 posto minimalnog iznosa, odnosno oko 135 tisuća eura. Petar Reić je trenutno 100-postotni vlasnik OmoLaba, a po završetku kampanje trebao bi zadržati udjel između 89 i 93 posto.

Ovo je osma kampanja pokrenuta na platformi Funderbeam SEE. Društvo Funderbeam SEE, u kojem ZSE ima 20-postotni udio, do sada je za hrvatske startupove te mala i srednja poduzeća putem te globalne platforme omogućilo prikupljanje više od 2,5 milijuna eura.

Nakon inicijalne faze ulaganja ulagatelji mogu trgovati svojim udjelima zahvaljujući inovativnom sustavu temeljenom na blockchain tehnologiji te se udjelima tih društava uspješno trguje putem Funderbeam platforme.