Proglašene najbolje hrvatske poduzetnice u 2019. godini

Dizajnerica Ksenija Vrbanić najbolja je hrvatska poduzetnica 2019. godine. Ostale laureatkinje izbora su Blaženka Mičević, Ariana Vela i Kata Barišić. Dodjela nagrada u organizaciji mreže Women in Adria održala se peti put

674
Ksenija Vrbanić
Kata Barišić, Ariana Vela, Ksenija Vrbanić i Blaženka Mičević

Danas su, u organizaciji mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria,  dodijeljene Nagrade najboljim hrvatskim poduzetnicama za 2019. godinu. Dizajnerica Ksenija Vrbanić,  utemeljiteljica modne marke XD Xenia Design, proglašena je najboljom hrvatskom poduzetnicom i dobila je Nagradu “Inspirativna poduzetnica godine”.

Iako je proizvodnja odjeće industrija koja je u Hrvatskoj posljednjih desetljeća gotovo nestala, Ksenija Vrbanić dokazala je da se s pravom vizijom može uspjeti čak i na međunarodnom tržištu. Ona danas zapošljava 50 ljudi, a s čakovečke Ksajpe proizvode koje kreira, izvozi u 28 zemlja na pet kontinenata. Ti podaci te stalan rast prihoda donijeli su joj ove godine status najuspješnije hrvatske poduzetnice.

Moda nema granica

„Radimo lokalno, ali razmišljamo globalno. Moda nema granica, a mi smo to svojom vizijom, znanjem i upornošću uspjeli i dokazati“, kazala je Ksenija Vrbanić, dizajnerica koja ne skriva kako iza tog uspjeha stoji trnovit put. S izvozom je počela prije gotovo dvadeset godina u doba kada Hrvatska nije bila članica Europske unije, sa svega osam zaposlenih i bez mogućnosti dobivanja kredita za proizvodnju koja je namijenjena izvozu. Unatoč tome, međimurska je dizajnerica svojim kreacijama osvojila čak i najzahtjevnije modne meke poput Pariza i New Yorka. Priznanje međunarodne modne scene već ima, a nagrada Inspirativna poduzetnica godine najveća joj je domaća nagrada.

Mreža Women in Adria nagrade je dodijelila u još tri kategorije. Perpsektivna poduzetnica godine je Blaženka Mičević, direktorica tvrtke Agrodet. U poduzetništvo je otišla iz javnog sektora i u tri godine razvila poduzeće koje sa sedmero zaposlenih pruža jedinstvenu uslugu upravljanja zemljištem.
„Odlučila sam ne biti „uhljeb“ i od onoga što me frustriralo na radom mjestu izgraditi vlastiti posao. Dakle, iz onog „FTJP“, skraćenice za „fali ti jedan papir“, najčešćeg problema investitora u nekretnine, i našeg stručnog znanja te velikog iskustva, napravili smo biznis“, kazala je Blaženka Mičević.

Ariana Vela, konzultantica i osnivačica učilišta EU Projekti osvojila je nagradu Mikro poduzetnica godine. Izrazila je nadu da će se u nadolazećem razdoblju posvetiti daljnjem razvoju infrastrukturnih projekata te digitalnoj transformaciji javne uprave. Dodala je kako je preduvjet za ovo drugo da se država odluči za taj proces.

Poduzetnice su važne za cijelo društvo

Nagradu za Start-up potencijal dobila je Kata Barišić, osnivačica webshopa za kreativne darove PokloniMe koja je prošle godine osmislila i Zagreb Time Travel. Njezina inovativna usluga, omogućuje turistima upoznavanje hrvatske metropole putovanjem kroz vrijeme. Tehnologijama proširene i virtualne stvarnosti „oživljavaju se“ povijesni događaji i likovi. Kata Barišić tu uslugu sada namjerava implementirati u Dubrovnik i Rab.

>>Zagreb Time Travel kreće u osvajanje tržišta

„Dodjela nagrada najboljim hrvatskih poduzetnicama ove se godine održava peti put. U tih smo pet godina otkrili niz poduzetnica koje ne ostavljaju samo snažan trag u sadašnjosti, nego su važne i za budućnost hrvatskog poduzetništva i cijelog društva. Njihov primjer treba slijediti – od samozapošljavanja do zapošljavanja drugih te izvoza. Taj put, čuli smo i danas, nije lak, ali nadamo se da će država prepoznati njihove napore i početi djelovati u zajedničkom interesu – onom otvaranja novih radnih mjesta i razvoja gospodarstva“, kazala je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria.

>>Women in Adria: Inkubator ženskog poduzetništva