Osnivanje i likvidacija poduzeća bit će jednostavniji, brži i jeftiniji

Društvo će iz sudskog registrana biti brisano na temelju izjave osnivača da su sve obveze društva podmirene. Nakon brisanja društva iz registra, članovi za eventualno naknadno utvrđene obveze društva odgovaraju cijelom svojom imovinom tijekom dvije godine.

1573
likvidacija poduzeća

Vlada je na sjednici u četvrtak prihvatila konačne prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trgovačkim društvima te Zakona o sudskom registru. Predloženim izmjenama zakona pojednostavljuje se i ubrzava osnivanje odnosno likvidacija poduzeća.

O najavljenim izmjenama pisali smo prilikom prvog čitanja zakona, a ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković prilikom obrazloženja prijedloga rekao je da konačni prijedlog u odnosu na prvo čitanje “ima nekih tehničkih promjena, ali nema nekih značajnih strukturnih promjena”.

>>Vlada predlaže lakše brisanje i osnivanje trgovačkih društava

Ministar Bošnjaković podsjetio je da je riječ o promjenama u sklopu programa Ministarstva gospodarstva kojemu je cilj olakšati pokretanje poslovne djelatnosti. „Osnivanje društva je samo jedan korak u procesu radnji koje potrebno provesti da bi se ušlo u proces poslovanja.“

“Ove promjene zakona su iznimno važne zato što njima uvodimo mogućnost osnivanja trgovačkog društva – društva s ograničenom odgovornošću i jednostavnog društva – digitalnim putem.

Sve ovo što sada imamo – da idemo kod javnog bilježnika, da se mučimo s određivanjem imena, da pišemo po tri-četiri stranice predmeta poslovanja kojima se društvo većinom neće baviti, ali ih uvodi kako bi mu bilo jednostavnije sutra – eliminiramo i svodimo na potpuno na jednostavan postupak kojim će trgovačko društvo biti moguće osnovati iz svoje kuće.

Uklanjanjem ovih administrativnih barijera pridonosimo da nam gospodarstvo bude konkurentnije i atraktivnije“, rekao je ministar Bošnjaković.

Jednostavnije brisanje poduzeća

Dodao je također kako je Vlada također svjesna da je proces brisanja trgovačkog društva i izlazak iz svijeta poduzetništva vrlo složen. “Zato propisujemo jednostavniji postupak likvidacije odnosno brisanja društva. Ako netko nema dugova, on će dati izjavu o tome i nakon toga će ga se jednostavno izbrisati iz sudskog registra dok će za eventualne obveze morati odgovarati dvije godine“, obrazložio je Bošnjaković.

Da bi društvo bilo izbrisano iz sudskog registra po ubrzanom postupku mora podmiriti sve obveze prema bivšim i sadašnjim zaposlenicima, vjerovnicima te prema državnim institucijama. Svaki član društva izjavom će se obvezati da će podmiriti naknadno utvrđene obveze. Važna odredba je i da članovi društva za obveze društva nakon brisanja iz registra odgovaraju cijelom svojom imovinom.

>>Digitalizacija sustava izdavanja svih dozvola za gradnju

Likvidacija trgovačkog društva provodi se u slučaju kada je imovina društva veća od obaveza. Trajanje postupka likvidacije ovisi o konkretnom slučaju, posebice o količini poslova koji se moraju dovršiti, dugovima i imovini koja se treba unovčiti. S obzirom na rokove za prijavu tražbina i sve popratne radnje na sudskom registru, postupak likvidacije traje minimalno 7-8 mjeseci – prosječno oko godinu dana, a za j.d.o.o. minimalno 3-4 mjeseca. Što je postupak likvidacije duži, trošak je, naravno, veći.

Od 1. siječnja proces likvidacije trgovačkog društva  dodatno je poskupio zbog izmjena Zakona o doprinosima. Uvedena je, naime, odredba prema kojoj direktori i likvidatori moraju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, čime se stvoreni dodatni mjesečni troškovi u iznosu od  oko 2.000 kuna.

Hrvatska udruga poslodavaca upozoravala je da takvi nameti “predstavljaju dodatno opterećenje za male i srednje poduzetnike koji u slučaju poslovnog neuspjeha i zatvaranja svojih poduzeća moraju plaćati dodatne neopravdane i velike naknade, umjesto da im se postupak likvidacije učini što bezbolnijim te ih se time potakne na nove poduzetničke pothvate“.

Stoga su promjene zakona kojima se ubrzava proces likvidacije društva i smanjuju troškovi svakako dobar potez, no tek treba vidjeti kako će ubrzani proces izgledati u praksi i za koliko će proces likvidacije trgovačkog društva doista biti skraćen.