Svaka osobna promjena jako dugo traje

Edukacija nikad dovoljno, ali bitno je da su one prepoznate kao nešto što zaposlenicima koristi u poslu, istaknula je, u razgovoru za poslovniFM, Tina Turk Lupieri, direktorica ljudskih potencijala Maistre

138
Tina Turk Lupieri
Tina Turk Lupieri, direktorica ljudskih potencijala tvrtke Maistra d.d.

“Svatko od nas ima nešto što mu ne ide dobro. Znači neki su u nečemu malo bolji, neki su u tome malo lošiji. Potrebno je razbiti mit da su neki rođeni s nekim kompetencijama. Tada se otvara prostor u kojem se puno stvari može naučiti, da postoje konkretni alati, metode i načini kako se time bavimo. I kada upoznaju stručnu osobu koja im u tome pomogne, onda svi razbijamo tu neku barijeru.”, istaknula je u razgovoru za PoslovniFM, u emisiji Psihologija uspjeha, Tina Turk Lupieri, direktorica ljudskih potencijala Maistre d.d.

– Važno je biti strpljiv, jer svaka osobna promjena jako dugo traje. Što god od navika želite promijeniti, bez truda, discipline i, ajmo reći, mentora ili voditelja, morate prihvatiti da će to trajati. Strpljenje je također nešto što treba vježbati, dodala je Tina, naglasivši da je ljudska strana menadžera iznimno važna.

Ističe pozitivno osobno iskustvo prethodnog rada u više različitih poslovnih djelatnosti i organizacija u privatnom vlasništvu. Posebno važnim smatra mentore koji su joj prenijeli jako dobru poslovnu logiku, a poslovna logika je, kaže, nažalost nešto što se ne uči u školi.

– Kroz tu poslovnu logiku stječe se zdrava osnova bitna za svakog menadžera, odnosno princip kako brzo donosite neku odluku i koji su to parametri prema kojima to trebate uvažiti, a nisu uopće vezani s okruženjem u kojem živite i očekivanjima okoline. Mislim da je to najvrjednije što nosim u svom radu. Time ujedno donosim neko iskustvo tih ljudi koji su kroz način rada, kroz svoju etiku, logiku i motivaciju, dali i temelje mog poslovnog ostvarenja, smatra Turk Lupieri.

Nema organizacijskog razvoja bez osobnog razvoja

Kaže da često razgovaramo o strukovnim vještinama, o mekim vještinama, ali ono što u principu moramo znati kada govorimo iz perspektive HR-a je da nema organizacijskog razvoja bez osobnog razvoja.

– Posebno kod razvoja managera odnosno lidera potrebno je naglasak staviti na osobni razvoj, u što ulazi mnoštvo alata, načina, metoda i pristupa. Društvene znanosti se najviše razvijaju, a s druge strane možda ih najmanje uvažavamo kod pojedinih odluka i načina rada. Srećom, pomaka ima, još je to neki početak i predstoji daljnji razvoj.

>>Stručne i meke vještine: Je li emocionalna inteligencija bolji prediktor uspjeha?

– Ljudska su bića prirodno znatiželjna, u principu se uvijek želimo upoznati s novim stvarima. Zato kada stvari stavimo u pravi kontekst, kada pristupimo na pravi način, kada je edukacija prepoznata kao nešto što osobama koristi u poslu, jer će se osjećati samopouzdanije, tada će i zaposlenici prepoznati vrijednost vremena koje su uložili u edukaciju. U principu podižemo taj hormon sreće, podiže se dopamin i onda smo svi zadovoljni,istaknula je Turk Lupieri.

– Za uspjeh treba biti znatiželjan, otvoren upoznavanju novih stvari, uporan i discipliniran. I naravno, raditi ono što nas veseli. Put do toga moramo otkriti. Nije uvijek autocesta, ali je potrebno potruditi se do nje doći, poručila je, na kraju razgovora za poslovniFM, Tina Turk Lupieri.

Emisiju možete poslušati u nastavku, a cjeloviti tekst pročitajte na poslovniFM-u.