Zašto je Beč najbolji grad na svijetu za pokretanje biznisa

Glavni grad Austrije proglašen je najboljim gradom za startupove prema istraživanju Startup Cities Index 2019 londonske tvrtke PeoplePerHour, specijalizirane za zapošljavanje freelancera

157
Beč ima snažnu infrastrukturu za podršku startupima, uključujući brojne zajedničke radne prostore i akceleratore koji su ključni za razvoj startupova (izvor: viennabusinessagency.at)

Startup hubovi niču u svim glavnim europskim glavnim gradovima, od Londona i Berlina do Pariza i Amsterdama. A prema istraživanju Startup Cities Index 2019 londonske tvrtke PeoplePerHour, specijalizirane za zapošljavanje freelancera, najboljim gradom za startupove u cijelom svijetu proglašen je Beč.

PeoplePerHour u istraživanju Startup Cities Index 2019 rangirao je 25 ​​gradova prema čimbenicima koji najvjerojatnije utječu na startupe, od dostupnosti prostora za suradnju do snage lokalnog bazena talenata. Austrijska prijestolnica, povijesno poznata po svojoj kulturi i glazbi, najviše je bodova skupila zahvaljujući visokoj kvaliteti života i dobrom javnom prijevozu. Posebno je dobro ocijenjena i kvaliteta zdravstvenih usluga, cijena uredskih prostora, mogućnost pronalaska kvalitetnih i visoko kvalificiranih kadrova te brzina interneta.

Privlačna pozicija i niski troškovi

Beč se nalazi u srcu Europe, udaljen je samo nekoliko sati vožnje od većine glavnih gradova kontinentalne Europe. Ta pozicija čini ga izuzetno privlačnim, a niski troškovi razvoja poslovanja čine ga dodatno privlačnim za razvoj startup kompanija.

Beč ima snažnu infrastrukturu za podršku startupima, uključujući brojne zajedničke radne prostore i akceleratore koji su ključni za razvoj startupova. Grad ima udjele u nekim uspješnim poduzetničkim pričama poput tvrtki mySugr, Runtastic i Shpock, koje su bila inspiracija mnogima da odaberu Beč za pokretanje svojih poduzetničkih pothvata.

Tehnološki startup Ayline osnovan je 2013. godine. Razvio je rješenje koje mobilnim uređajima omogućuje čitanje, interpretaciju i obradu vizualnih podataka. Glavni izvršni direktor i suosnivač Lukas Kinigadner rekao je za Forbes da je ono što Beč čini atraktivnim lokacija u središnjoj Europi koja privlači dobro obrazovane mlade stručnjak s cijelog kontinenta, posebno iz istočne Europe.

>>Bečka poticana stanogradnja: Društveni stanovi za pola milijuna građana

>>U Beču otvoren najveći startup hub u ovom dijelu Europe

“Ova geografska prednost, uz izvrsna sveučilišta, čini Beč idealnim mjestom za pokretanje i vođenje poslovanja”, ističe Kinigadner. “U predstojećem razdoblju želimo osnažiti poslovanje i udvostručiti broj zaposlenih. Pozicija u kozmopolitskom centru poput Beča omogućuje nam da pronađemo talente potrebne da se izdignemo na novu razinu.”

Izvori financiranja

Osnivači poduzeća imaju pristup subvencijama i bespovratnim potporama dviju agencija, Austrijskog poslovnog servisa (Austria Wirtschaftsservice – AWS) i Austrijske agencije za promociju istraživanja (Forschungsförderungsgesellschaft – FFG). Kao izvori financiranja na raspolaganju su im Bečka poslovna agencija i godišnja nagrada Houska koju dodjeljuje B&C Industry Holding.

>>Pametni gradovi: Kako to rade Beč, Helsinki i Belfast

Za razliku od pokretača startupa, investitori oklijevaju prigrliti bečku scenu. Ipak, postoji nekoliko snažnih fondova rizičnog kapitala poput Speedinvesta i mreže poslovnih anđela koji ju podržavaju.

Vjerojatno najveća snaga bečke startup scene je zajednica. Kao i mnogi drugi startupi koji su se etablirali u Beču, Anyline je vrlo aktivan u lokalnoj startup mreži, redovito organizira događanja i poziva studente i postdiplomce da pokrenu vlastita istraživanja.

Bogata kulturna scena

Lukas Kinigadner ističe kako je Beč općenito predivno mjesto za život, sa živom kulturom scenom i raznovrsnim događajima i konvencijama koji se održavaju tijekom cijele godine. “Vrlo je lako osjećati se ugodno u Beču. Mnogi ljudi navrate u grad nakratko,, a ostanu mnogi duže nego što su planirali.”

Iako se troškovi poslovanja u Beču relativno povoljni u usporedbi s europskim prijestolnicama poput Berlina, Amsterdama, Pariza ili Londona, postoje i neki nedostaci.

“Troškovi plaća u Beču u usporedbi s drugim zapadnoeuropskim gradovima su na srednjoj razini, zbog relativno fer troškova života zaposlenika. Međutim, troškovi vezani za plaće, poput socijalnog osiguranja, su iznad prosjeka i iznose oko 33 posto na iznos plaće”, kaže za Forbes Petra Dobrocka, suosnivačica i glavna komercijalna direktorica startupa byrd koji je razvio platformu za e-trgovinu.

Velika prednost za bečke poduzetnike su povoljne najamnine koje i mladim tvrtkama omogućuju da iznajme urede u centru grada. Tako se byrdov ured nalazi se na jednoj od glavnih trgovačkih ulica u gradu.

Mane: Suzdržanost prema inovacijama i malo lokalno tržište

Petra Dobrocka kaže kako kulturološki Austrijanci nisu toliko otvoreni za nove tehnologije i usluge kao neki drugi europski narodi. Iznimno inovativnim proizvodima trebati duže vremena da budu prihvaćeni u Austriji. Administracija je, posebno kada je riječ o zapošljavanju osoba koje nisu građani zemalja Europske unije, duga i komplicirana.

Dodatni nedostatak je relativno malo domaće tržište – Austrija ima samo 8 milijuna stanovnika. “Mnoge tvrtke koriste Austriju kao testno tržište, ali ako želite ekonomiju razmjera, morat ćete se proširiti na međunarodnu razinu”, tumači Dobrocka.

Kao i Lukas Kinigadner, Petra Dobrockaističe da je život u Beču zabavan. “Mnogo je događanja i dostupnih sportskih aktivnosti u gradu i oko njega tijekom cijele godine. Nudi se ponešto za svakoga.”

Drugo mjesto u istraživanju tvrtke PeoplePerHour za 2019. zauzeo je Tokio. S drugom najboljom zdravstvenom uslugom među gradovima obuhvaćenim istraživanjem i dobrim prostorima za zajedničko druženje, vremenima putovanja i kvalitetom života, Tokyo također pruža dobru perspektivu za pokretanje poslovanja.

Od europskih gradova na trećem mjestu je Madrid, peti je Bruxelles, a osmi Pariz.