Porezna reforma u Saboru: Osnovni osobni odbitak podiže se na 4000 kuna

U Saboru je predstavljen četvrti krug porezne reforme. Zakonske izmjene gospodarstvo bi trebale rasteretiti za 2,4 milijarde kuna, od čega bi najviše koristi trebali imati mali i srednji poduzetnici, ugostitelji te zaposleni mlađi od 30 godina

366
četvrti krug porezne reforme
Ministar financija Zdravko Marić

U Saboru je predstavljen četvrti krug porezne reforme. Zakonske izmjene gospodarstvo bi trebale rasteretiti za 2,4 milijarde kuna, od čega bi najviše koristi trebali imati mali i srednji poduzetnici, ugostitelji te zaposleni mlađi od 30 godina.

Riječ je o devet zakona, a najveće mjere u smislu fiskalnog rasterećenja u sustavu poreza na dohodak predstavljaju mjere za mlade. Svi do 25 godina starosti – prema godištu, a ne prema datumu rođenja – bit će potpuno oslobođeni poreza na dohodak. Zaposleni u dobi od 26 do 30 godina plaćat će 50 posto poreza.

Ova mjera odnosila bi se na nešto više od 248 tisuća radnika, a ukupni učinak je oko 700 milijuna kuna, rekao je ministar financija Zdravko Marić u Saboru dok je obrazlagao predložene izmjene Zakona.

Osnovni osobni odbitak podiže se pak s 3800 na 4000 kuna.

Smanjuje se porez na dobit za male i srednje poduzetnike. Prag za nižu stopu od 12 posto do sada je bio 3 milijuna kuna, a izmjenama zakona granica se pomiče na 7,5 milijuna kuna. Procjenjuje se da će ubuduće 93 posto poduzetnika plaćati porez po nižoj stopi.

“Svako porezno rasterećenje donijelo je stimuliranje i poticaj investicijama, gospodarskoj aktivnosti, potrošnji, zapošljavanju I rastu plaća, što je imalo pozitivan efekt na ukupno gospodarstvo”, rekao je ministar Marić.

Što se tiče ugostitelja, snižena stopa PDV-a od 13 posto ubuduće će vrijediti za sve koji pripremaju jela i slastice.