Buffetovo pravilo o 20 utora ili zašto je važno fokusirati se

Buffetovo pravilo o 20 pokušaja govori o tome da u životu, ako želite uspjeti, "imate pravo" na određeni broj pokušaja od kojih neće svi biti uspješni. Zato je važno dobro razmisliti prije nego što odaberete što ćete učiniti, a kada odaberete, šanse za uspjeh su veće ako ostanete fokusirani

189
Buffetovo pravilo 20 utora
U životu imate "pravo" na određeni broj pokušaja od kojih svi neće biti uspješni. Zato je važno dobro razmilsiti pri odabiru tih pokušaja, a kada odaberete važno je ostati fokusiran na odabrano kako biste uspjeli [Image by Katerina Knizakova from Pixabay]

S vremena na vrijeme legendarni Warren Buffett, američki investitor, poslovni čovjek, filantrop te predsjednik i izvršni direktor konglomerata Berkshire Hathaway govori o temeljnim načelima ulaganja i života koja su mu pomogla da uspije.

Potpredsjednik Berkshire Hathawaya Charlie Munger u govoru koji je održao 1994. na Sveučilištu Južna Kalifornija (University of Southern California) otkrio je jednu lekciju, nazvanu “Pravilo 20 slotova” (što bismo mogli doslovno prevesti kao pravilo 20 utora ili proreza, a u malo širem kontekstu kao 20 pokušaja) o kojem Buffet voli predavati studentima poslovnih škola.

Prema Mungeru, Buffett započinje predavanje s riječima: “Mogao bih poboljšati vaše financijsko stanje tako da vam dam registar sa samo 20 utora, što znači da imate samo 20 pokušaja za sve investicije u životu. Kada jednom popunite utor, ne možete vratiti potez”.

Prema tim pravilima, tumači Buffett, treba stvarno dobro razmisliti o svakom potezu. Utor popunite tek kada ste sigurni što doista želite, tako da biste trebali biti uspješniji u realizaciji.

Munger kaže da se Buffetu i njemu uvijek činilo da ljudi to shvaćaju olako. “Meni je očito da se pobjednici moraju kladiti vrlo selektivno. To mi je postalo jasno još dok sam bio vrlo mlad. Ne znam zašto to nije očito mnogim drugim ljudima.”

Buffet je o ovom pravili govorio na predavanju koje je 1998. održao na Sveučilištu Florida, u kojem je poručio studentima MBA kako ne mogu očekivati da će tijekom svog života dobiti 20 sjajnih ideja.

“Možete se kladiti na 20 ideja, ali samo tri, pet ili sedam od njih može vas učiniti bogatima”, rekao je. “Ono što vas sigurno neće obogatiti je da svakog dana iskušavate nešto novo.”

Buffetovo pravilo o 20 utora ne odnosi se samo na financije

Buffettovo pravilo o 20 utora može se primijeniti na sve aspekte života, a ne samo na financije. Ono što je doista bitno je imati fokus. O tome je Buffet govorio mnogo puta do sada.

U HBO-ovom dokumentarnom filmu iz 2017. “Kako postati Warren Buffett” (“Becoming Warren Bufet”) od izvršnog direktora Berkshire Hathawaya i njegova dugogodišnjeg prijatelja Billa Gatesa zatraženo je da napišu čemu najviše pripisuju svoj uspjeh. Obojica su napisala istu riječ: “Fokus”.

Živimo u svijetu neprestanih ometanja – poluprovedenih projekata, ideja ili obveza. Razmislite o svakoj prilici kada ste se zainteresirali za nešto, posvetili neko vrijeme tome, a onda ste se nekoliko tjedna kasnije okrenuli nečem drugom.

Izgledi za uspjeh mogu se drastično poboljšati ako usmjerite svu energiju i pažnju na manji broj zadataka. Ključno je pri tome, prema Buffettu, da se prema životu odnosite kao da imate registrator s 20 utora, odnosno ograničeni broj pokušaja.

Dakle, ne trošite brzopleto svoj sljedeći utor. Razmislite o onome što vas zanima. Zapitajte se: koliko mi je to važno? Motivira li me? Hoću li imati koristi od toga kasnije u životu?
Na primjer, možete naučiti programirati ili se možete početi zdravije hraniti.

Jednom kad se odlučite za nešto, usredotočite se dok to zaista ne svladate. Ubrzo ćete otkriti da je bolje biti specijalist nego “stručnjak opće prakse”.

>>Devet grešaka koje vam mogu uništiti ugled

>>Šest životnih savjeta Warrena Buffetta

>>Kako Bill Gates kontrolira svoj ego i uspijeva ostati čvrsto na zemlji

>>Kako se Bill Gates i Jeff Bezos vikendom pripremaju za ponedjeljak

>>Bill Gates savjetuje kako ćete otkriti u čemu ćete biti uspješni