Kako ponovo otkriti zadovoljstvo u poduzetnišvu

Izostanak radosti nas čini lošijim partnerom, prijateljem i članom obitelji. Istraživanja pokazuju da iskazujemo manje suosjećanja i da smo manje efikasni kao lideri. A to ne pridonosi uspjehu. Najgore je da smo se u taj zatvor strpali sami

100
zadovoljstvo u poduzetništvu

Poduzetništvo je često iscrpljujuće, pa i frustrirajuće. Svakodnevna borba za preživljavanje može nas dovesti do situacije da izgubimo osjećaj radosti u osobnom i profesionalnom životu. Teško je biti radostan ako vam se tvrtka bori za opstanak, pogotovo u sadašnjim prilikama kada posljedice pandemije prijete dugotrajnom krizom.

Izostanak radosti nas čini lošijim partnerom, prijateljem i članom obitelji. Istraživanja pokazuju da iskazujemo manje suosjećanja i da smo manje efikasni kao lideri. A to ne pridonosi uspjehu. Najgore je da smo se u taj zatvor strpali sami.

Ako osjećate da manjak radosti utječe na vas, evo nekoliko savjeta kako biste to mogli popraviti.

Odvojite sebe od svog poslovanja

Rangirajte svakog dana poslovanje vaše tvrtke na skali od jedan do 10 i obrazložite ocjenu. Zatim rangirajte sebe kao osobu. Radite to dosljedno kako biste mogli razlučiti sebe od svog poslovanja. Stalnom praksom naučit ćete gdje je zdrava granica između vaših osjećaja i financijskog stanja vaše tvrtke. Naučit ćete procjenjivati kako se osjećate kao osoba, odnosno kako se osjećate zbog onoga što vam se događa u profesionalnom životu.

Prestanite se bojati neuspjeha

Možda ćete otkriti da se strah od neuspjeha koji vreba duboko u vašoj psihi može ukrotiti samo gledajući ga ravno u oči. Razgovarajte sa svojim najmilijima o tome što će oni osjećati prema vama ako vaša tvrtka propadne. Razgovarajte s ljudima čiji poduzetnički pothvati nisu uspjeli i pitajte ih kako je neuspjeh utjecao na njihove živote. Često je život nakon neuspjeha olakšanje, a osim toga vjerojatno ćete idući put uspjeti.

>>Kristina Ercegović: Za uspjeh su ključni mentalni sklop i networking

Opustite se

Ravnoteža proizlazi iz kombinacije akcije i mirovanja. Kao što kaže Tao, voda je bistra samo kada miruje.

Meditirajte. Odmorite se.

Isključite obavijesti na telefonu i zanemarite e-poštu na nekoliko minuta. A zatim na nekoliko sati.

Prepustite se na trenutak tom neugodnom luksuzu tišine.

Na kraju dana osjećat ćete se manje iscrpljeno i manje tjeskobno.

Družite se s drugim poduzetnicima

Druženje s drugim osnivačima tvrtki je izuzetno važno. Pronađite druge poduzetnike kako biste kroz razgovore i razmjenu iskustava kontekstualizirali svoju poziciju. Organizirajte redovna druženja (u sadašnjim okolnostima naravno virtualna) kako biste jedni drugima pomagali na svom putu.

>>Pravila uspješnog networkinga

Zapamtite da ste sami odabrali biti poduzetnik i imate pravo uživati u tome, pa i onda kada vam je teško. Što više rastete, izazovi će biti sve veći i zato je važno da se osjećate ugodno u svakoj fazi, umjesto da se nadate danu kada će stvari biti bolje. Dopustite si da ponovo osjetite radost, čak i u vrijeme najžešće borbe s izazovima.