Što biste se trebali zapitati kako biste bili sigurni da vam je karijera na pravom putu

Ako vam ekosustav u kojem se nalazite omogućava da učite jako brzo, dobro je ostati u takvom sustavu sve dok napredujete i udvostručavate svoje kapacitete svake dvije do tri godine

108
karijera

U užurbanom ritmu svakodnevnog života ponekad je teško procijeniti je li vaš posao u skladu s dugoročnim ciljevima koje ste si postavili u karijeri. To vam djelomično govore ocjene koje dobivate od svojih nadređenih, ali oslanjanje isključivo na njih može vas odvesti u krivom smjeru.

Umjesto toga, postoji pitanje koje si možete postaviti svakih šest mjeseci kako biste bili sigurni da ste na pravom putu: “Radim li svoj posao na isti način kao što sam to činio prije šest mjeseci?”.

Ako je odgovor da, možda je vrijeme za promjenu, upozorava Rohan Mahadevan iz PayPala. Kao viši potpredsjednik za međunarodna tržišta on dva puta godišnje sebe i svoj tim propituje idu li u pravom smjeru.

“Svakih šest mjeseci analiziram što radimo i pitam se radimo li na isti način kao što smo radili prije šest do devet mjeseci. Ako je odgovor da, nismo se promijenili dovoljno”, objašnjava Mahadevan za CNBC. “Tržište i svijet oko nas mijenjaju se vrlo brzo pa moramo paziti da je barem 30 posto onoga što radimo drugačije”.

To ne znači da morate vidjeti ogromnu promjenu svakih šest mjeseci. Ovisno o veličini poduzeća, potrebno je godinu do dvije da bi se zamijetile velike promjene. U međuvremenu, ako ste na nižoj poziciji, možete pratiti kako vaš rad utječe na sveukupnu strategiju tvrtke.

>>Kako prepoznati da radite pogrešan posao

Riječ je o promjenama koje će vam omogućiti da učite i ostanete u toku s promjenama u vašoj djelatnosti koja se stalno razvija, tumači Mahadevan. Te promjene mogu biti razne, od razmatranja problema na drugačiji način, razvijanja nove vještine ili interakcije s različitim vrstama ljudi.

Ključno je pitanje učite li dovoljno brzo. Ako ste u poslu koji raste 25 posto na godišnjoj razini, pitanje je učite li brže od 25 posto godišnje ili ne.

Kada je vrijeme za promjenu?

Ako se osjećate kao da ste udarili zid, ponekad vam vaš trenutni poslodavac može pružiti potrebnu podršku. Tijekom 14 godina u PayPalu Mahadevan je napredovao kroz osam uloga, od kreiranja poslovne politike i upravljanja rizicima do upravljanja regionalnim poslovnjem u Južnoj Americi i Azijsko-pacifičkoj regiji.

“Ako vam ekosustav u kojem se nalazite omogućava da učite jako brzo, dobro je ostati u takvom sustavu sve dok napredujete i udvostručavate svoje kapacitete svake dvije do tri godine”, savjetuje Mahadevan, doktor astrofizike koji je svoju korporativnu karijeru započeo u startupima.

No, u drugim okolnostima možda je potrebna promjena. To može biti traženje novih izazova u vašoj trenutnoj ulozi ili promjena posla.

Važno je da to činite iz pravih razloga. Ako stagnirate zbog problema s kolegama ili okolinom, trebali biste pokušati to riješiti prije nego što krenete novim putem.

“Ne bježite od problema. Njih ćete imati i kada odete nekamo drugamo, na novo radno mjesto”, poručuje Mahadevan, “Prvo riješite probleme, a zatim idite dalje prema novim znanjima i iskustvima”.