Prilikom odlaska iz tvrtke važno je otići bez repova

Odlazak iz kompanije može biti teško iskustvo, ali uz ova tri savjeta lakše ćete ga prevladati, bez teških posljedica za tvrtku, vas osobno i za vašu budućnost

889
odlazak iz kompanije
Ako odlazite iz kompanije, pristojno je otići dostojanstveno

Bez obzira napuštate li posao koji volite ili mrzite, važno je ostati u dobrim odnosima s bivšim šefom i kolegama. Poslodavci se prilikom zapošljavanja oslanjaju na preporuke tako da si ne biste smjeli dopustiti da eventualni repovi utječu na vašu buduću karijeru.

“Pristojno je otići dostojanstveno“, poručuje Suzy Welch, jedna od najpopularnijih i najprodavanijih američkih autorica knjiga o menadžmentu. Zato biste, savjetuje, prilikom odlaska iz tvrtke trebali poduzeti sljedeća tri koraka:

Izbjegnite iznenađenje

Vjerojatno nije moguće pružiti trenutnom poslodavcu baš sve informacije o vašem odlasku, ali ne biste trebali otići iz tvrtke bez ikakve najave. Noć prije nego što namjeravate sa šefom razgovarati o svom odlasku iz tvrtke, trebali biste mu poslati e-mail u kojem mu njavljujete da biste s njim razgovarali o svojoj budućnosti.

Tako biste mu dali dovoljno vremena da prihvati činjenicu da odlazite. Na samom sastanku trebali biste izbjeći spominjanje bilo kakvih negativnosti koje su vas navela na odlazak.

Može vam zatrebati preporuka svake osobe s kojom ste radili, zato budite pozitivni, a kada ćete šefu obrazlagati zašto odlazite, bolje je to učiniti sa što manje riječi.

Olakšajte posao svojoj zamjeni

Pokušajte izbjeći prazninu u poslovanju koja bi mogla nastati vašim odlaskom. Napišite kratki „operativni priručnik“ za osobu koja će vas zamijeniti kako biste joj olakšali preuzimanje poslova.

Možete također ponuditi da ćete svojoj zamjeni biti na raspolaganju u iduća ti mjeseca kako bi vas mogla nazvati i zatražiti pomoć ako naiđe na bilo kakve probleme.

Ublažavanje eventualnih posljedica moglo bi vam donijeti dobitak u budućnosti. Velika je, naime, vjerojatnost da ćete se s bivšim kolegama susresti opet u nekoj drugoj ulozi.

Zahvalite se

Zahvala bivšem poslodavcu i kolegama na suradnji također može imati pozitivan dugoročan učinak. Čak i ako se u bivšoj tvrtki niste osjećali ugodno, zahvalite bivšem šefu na prilici da radite za tu kompaniju te spomenite kako je to bilo zanimljivo osobno i profesionalno iskustvo.

Odlazak iz kompanije može biti teško iskustvo, ali ova tri savjeta mogu vam pomoći da to lakše prebrodite, bez teških posljedica na tvrtku, vas osobno i na vašu budućnost, zaključuje Suzy Welch.