Koliko dugo biste trebali ostati na istom poslu

Prekomjerna očekivanja na poslu mogu štetiti vašem životopisu. No, predugo zadržavanje na jednom poslu također može biti štetno za vašu karijeru, upozorava Suzy Welch, autorica bestselera o menadžmentu

410
predugo zadržavanje na jednom poslu

Prekomjerna očekivanja na poslu mogu štetiti vašem životopisu. No, predugo zadržavanje na jednom poslu također može biti štetno za vašu karijeru, upozorava Suzy Welch, autorica bestselera o menadžmentu.

“Nekada je bilo uobičajeno da nakon završetka studija tražite posao u tvrtki u kojoj ćete dočekati mirovinu. Danas se, međutim, gospodarstvo prebrzo mijenja da bi većina ljudi mogla dobiti doživotni posao“, tumači Welch.

“Zato”, dodaje, “gotovo nitko ne očekuje da će mu prvi posao biti i posljednji. U stvari, nitko ne očekuje da će mu bilo koji aktualni posao biti posljednji”. U nekom trenutku prebacit ćete se na posao koji vam pruža veće perspektivu za razvoj karijere, veću plaću ili bolju priliku za osobni razvoj. Glavno pitanje je u kojem će to trenutku biti.

>>Kako uspjeti na visoko stresnim poslovima

Razumno razdoblje za promjenu posla je, smatra Welch, tri do pet godina. “Što duže ostanete u jednoj tvrtki, kada odete na razgovor za novi posao menadžeri za zapošljavanje pitat će se možete li se prilagoditi drugačijoj radnoj kulturi, drugačijem ritmu, drugačijem načinu rada.

U konačnici, poručuje Welch, željet će znati “može li stari pas – a to ste vi – naučiti nove trikove“.

Stoga savjetuje zaposlenicima da nakon tri godine provedene na nekom poslu počnu razmišljati o novom koraku u karijeri. Tim ćete si otvoriti dovoljno prostora prije nego što vaša karijera zađe u slijepu ulicu.

>>Kako procijeniti da je promjena posla pravi potez

Jedina iznimka od pravila “tri do pet godina“ je ako imate strast za poslom koji radite i ako imate otvoren put do vrha. Nema razloga da ostavite posao koji volite ako je pred vama uzbudljiva budućnost.

Ali, u slučaju da ste, kao većina ljudi, svjesni da je vaš odlazak iz tvrtke samo pitanje vremena, nemojte okolišati. Nakon pet godina bit će prekasno.