Četiri svakodnevne navike koje će snažno utjecati na vašu karijeru

Vrlo je lako zamišljati veliku karijeru i postavljati visoke ciljeve. No, realno je to teško ostvariti 'preko noći'. Treba razmišljati skromnije jer čak i visoke ciljeve često je lakše ostvariti malim koracima

u 5:42 Zadnja izmjena: 29.09.2018 u 21:49
218
svakodnevne navike
Pisanje je jedan od načina da se oslobodite stresa, da posložite svoje osjećaje i pročistite misli.

Vrlo je lako zamišljati veliku karijeru. “Ja ću ostvariti taj veličanstveni cilj!”, “Razvit ću sto novih vještina!“, “Dosegnut ću najvišu razinu u svojoj struci!”.

No, problem s kojim se moramo suočiti je da postizanje tih velikih ciljeva nije moguće iz trenutne pozicije. Treba, dakle, razmišljati skromnije. To ne znači da se ne treba držati visokih standarda, nego da se do cilja lakše dolazi malim koracima.

Kako? Jednostavne svakodnevne navike mogu vam pomoći da unaprijedite svoju karijeru.

Čitajte

Kada vam predlažemo da čitate, to ne znači da trebate pročitati jednu knjigu dnevno. Čitanje je mnogo širi pojam. Dovoljno je, na primjer, da ponekad pročitate neki ozbiljniji blog, a ostalim danima pet-šest stranica dobre knjige prije spavanja.

Pametni ljudi znaju da im praćenje vijesti iz struke i stručne literature omogućava da uvijek budu ‘korak ispred’ drugih. Oni stalno uče, prate nove ideje, trendove i perspektive te na temelju toga donose odluke. Osim toga, dobar način da poboljšate svoje komunikacijske sposobnosti jest da čitanjem iz prve ruke steknete iskustvo dobre komunikacije.

Zato, čitajte svakog dana. Možda je dovoljno da pročitate nekoliko stranica prije spavanja, a zatim postupno povećavate beoj pročitanih stranica. Ili se pretplatite na zanimljive stručne časopise i potrošite dio dana na njih.

Više niste u školi i nemojte ovo shvaćati kao obvezu. Potražite štivo koje će vas motivirati da budete bolji i da bolje radite.

>>Četiri navike uspješnih poslovnih ljudi

Družite se

Vjerojatno svakog dana posvetite dio vremena društvenim mrežama. No, koliko vremena posvetite razgovoru s ljudima na tim platformama?

Sigurno su vam poznati savjeti da iskoristite LinkedIn ili elektroničku poštu kako biste dogovorili kavu s nekim nepoznatim. Realno, to nećete raditi svakog dana. Bilo bi iscrpljujuće.

No, važno je ‘podgrijavati’ veze na društvnim mrežama. Prokomentirajte kada na LinkedInu zamijetite da je netko promijenio posao, pošaljite poruku kolegi ili starom prijatelju preko Facebooka. Iako to neće izravno utjecati na vašu karijeru, održavanje kontakata ostavlja vam otvorena vrata da im se obratite kasnije kada vam budu trebali.

Možda ćete trebati preporuku tih osoba, a budući da ste ostali u bliskom kontaktu, znate da će o vama pohvalno govoriti. Ili ćete, zahvaljujući tome što ste ostali povezani, uspostaviti partnerstvo s njihovom tvrtkom i sklopiti posao. Tada vam sigurno neće biti žao što ste proveli dvije minute dnevno njegujući taj odnos.

Pišite

Pisanje je jednako važno kao i čitanje, pogotovo u dobu kada su računala gotovo istisnula rukopis. Zato, pišite.

Pisanje je također način da se oslobodite stresa, da posložite svoje osjećaje i pročistite misli. Učinkovitije je od bilo koje druge terapije.

Bitno je pronaći način da izrazite sebe. Možete, na primjer, pisati dnevnik i kroz njega pratiti svoja ostvarenja. Ili pišite blog, članak na LinkedInu, tekst za internetske stranice svoje tvrtke, tvitajte (ili tweetajte, kako vam drago), napišite post na Facebooku, uključite se u raspravu na društvenim mrežama…

Ostavite pisani trag na koji ćete biti ponosni i koji će vas podsjećati koliko ste naučili i napredovali.

>>Poslovne navike koje biste trebali izbjegavati

Postavljajte pitanja

Ovo je najjednostavnija preporuka. Pitajte kolege na čemu rade, zamolite prijatelja da vam objasni neki novi koncept, zatražite pomoć kada vam je potrebna… Budite znatiželjni, postavljajte pitanja na sastancima, u društvu, na poslu, na kavi… Trudite se u svakoj prilici doznati više i shvatiti ono što ne razumijete. Znate kako se kaže: nema glupih pitanja.

Postavljanje pitanje može vam čak pomoći da izgledate pametnije u očima drugih. A ako ne pitate, možda ćete kasnije požaliti što niste pitali kada ste imali priliku.

Eto, četiri jednostavne, gotovo banalne preporuke: čitaj, piši, pitaj, druži se. Ako ste se ulijenili kada je riječ o vlastitoj karijeri, ove četiri aktivnosti su sjajna prilika da se pokrenete.