Bez obzira jeste li iskusni poduzetnik, prodavač ili vođa tima, temeljito razumijevanje različitih tipova osobnosti može vam značajno olakšati snalaženje u složenim svakodnevnim interakcijama. Jedan od korisnih modela (iako nije jedini) za razumijevanje ljudskog ponašanja je DISC model, koji ljude svrstava u četiri glavne kategorije osobnosti: dominantni, interaktivni, stabilni i savjesni (engl. dominance, influence, steadiness, conscientiousness).

No, zašto je prepoznavanje ovih tipova osobnosti ključno za uspjeh u svakodnevnom poslovnom životu i kako ih prepoznati?

Miks je često najbolje rješenje

Svijest o DISC tipovima osobnosti povećava vašu sposobnost izgradnje kohezivnih i visokoučinkovitih timova. Sastavljanjem tima koji ima miks raznih osobnosti možete iskoristiti jedinstvene snage i perspektive svakog člana tima, što rezultira većom kreativnošću, produktivnošću i inovativnošću.

Na primjer, osobe koje imaju stil savjesne osobnosti ističu se u analitičkim zadacima i posvećuju pažnju detaljima, dok one sa stilom stabilne osobnosti doprinose stabilnosti i skladnom timskom radu. Iskorištavanjem snaga svakog tipa osobnosti možete stvoriti sinergijsko timsko okruženje u kojem se svi osjećaju cijenjenima i motiviranima za uspjeh.

Prilagodite komunikaciju tipu osobnosti slušatelja

Razumijevanje DISC tipova osobnosti omogućuje vam da prilagodite svoj način komunikacije kako bi odgovarao preferencijama i sklonostima svake osobe s kojom komunicirate.

Na primjer, ljudi s dominantnom osobnošću najbolje reagiraju na izravan i sažet način komunikacije, te preferiraju brze odluke.

S druge strane, osobe s interaktivnim osobnostima cijene suradnju i entuzijazam, te dobro reagiraju na zanimljive razgovore i priznavanje (ili pohvalu) njihovih ideja.

Prepoznavanjem ovih razlika, možete prilagoditi svoj stil komunikacije kako biste postigli bolje rezultate u interakcijama.

Prevencija neslaganja

Osim toga, prepoznavanje DISC tipova osobnosti može pružiti vrijedne uvide u rješavanje sukoba i upravljanje odnosima.

Neizbježno je da na radnom mjestu tu i tamo dođe do sukoba zbog različitih perspektiva i stilova komunikacije. Međutim, razumijevanjem temeljnih motivacija i ponašanja pojedinaca, možete učinkovitije upravljati sukobima i pronaći obostrano korisna rješenja.

Bilo da se radi o rješavanju nesuglasica između članova tima ili pregovaranju s klijentima, vaša sposobnost prepoznavanja, razumijevanja i suosjećanja s različitim tipovima osobnosti može ublažiti napetosti i potaknuti pozitivne rezultate.

Vještina za uspješniju poslovnu svakodnevicu

Prihvaćanje raznolikosti osobnosti oko vas može povećati vaš uspjeh u svakom aspektu poslovnog života.

Sposobnost prepoznavanja i razumijevanja različitih tipova osobnosti kroz DISC model je neprocjenjiva vještina u današnjem poslovnom okruženju.

Iskorištavanjem ovog znanja možete poboljšati komunikaciju, izgraditi učinkovite timove, riješiti sukobe i maksimalno povećati potencijal svoje organizacije.

Pomoć pri odabiru idealnog kandidata za radno mjesto

Uključivanje DISC procjena u vaše procese zapošljavanja i upravljanja talentima može smanjiti napore pri zapošljavanju i povećati angažman zaposlenika.

Ako prepoznate kandidate čije su osobine ličnosti usklađene sa zahtjevima određenih uloga, možete donijeti bolje odluke o zapošljavanju i smanjiti stope fluktuacije radne snage.

Također, pružanje uvida zaposlenicima u njihove vlastite profile osobnosti može povećati samosvijest, potaknuti osobni razvoj i ojačati timsku dinamiku.


Ante Mihaljević, komunikacijski trener
Ante Mihaljević, komunikacijski trener

Autor kolumne Uspješna prodaja #3: Ante Mihaljević, stručnjak za prodajnu komunikaciju i odnose